PET NAPITAKA kojima ćete POBEDITI ŽELJU ZA SLATKIM
Šećer ne unosimo u svoje telo samo ishranom, već često i slatkim, veoma slatkim pićima.
Ona ipak nisu najzdravija za naše telo ako preterujemo s njima.
Konzumiranje previše slatkih poslastica može zadovoljiti naša čula, ali, s druge strane, to može doprineti brojnim zdravstvenim problemima, uključujući povećan rizik od problema sa zubima, povećanje telesne mase i brigu o zdravlju srca.
Na želju za slatkim može uticati mnogo različitih faktora, uključujući psihološke okidače, hormonska kolebanja i prehrambene navike.
Iako je malo verovatno da će vaš izbor pića povećati ili smanjiti vašu želju za nečim slatkim, izbor određenih pića umesto drugih mogao bi vam pomoći u određenim situacijama da prirodno prevaziđete želju za šećerom.
Ako imate želju za slatkišima, evo pet pića o kojima biste mogli razmisliti.
Sok od lubenice
Ako žudite za voćnim sokom, posezanje za sokom lubenice može utažiti vašu žeđ, dok vam pomaže u kontroli želje za šećerom.
Jedna čaša soka od lubenice sadrži oko 70 kalorija i nijedan gram dodatog šećera.
Naravno, ako ga sami pripremite.
Ovo piće je takođe prirodni izvor magnezijuma.
Voda
Da, čak i obična voda može vam pomoći da ukrotite želju za šećerom na prirodan i praktičan način. Zašto?
Neki ljudi misle da su gladni, iako su zapravo žedni.
Dakle, ako posegnete za vodom kad osetite želju za slatkim, možda ćete moći da ukrotite svoju žeđ i time kontrolišete svoju želju za šećerom.
Jer možda vam slatkiši zapravo nisu bili potrebni, već je vaše telo samo tražilo gutljaj vode!
Maća
Maća, fino mleveni prah napravljen od posebno gajenih i prerađenih listova zelenog čaja, stekao je veliku popularnost zbog svog jedinstvenog ukusa, zdravstvenih koristi i kulturnog značaja u čajnim ceremonijama.
Njegova sposobnost da pomaže u kontroli želje za šećerom dolazi iz visokog sadržaja L-teanina, aminokiseline koja podstiče opuštanje i dobro osećanje, dok istovremeno smanjuje stres i anksioznost, koji su česti okidači za želju za šećerom.
Kombuha
Kombuha je fermentisani čaj poznat po svom kiselkastom ukusu i brojnim zdravstvenim koristima, posebno po potencijalu da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Ovaj blagotvorni efekat može se pripisati prisustvu sirćetne kiseline, koja nastaje tokom fermentacije.
Veruje se da sirćetna kiselina poboljšava osetljivost na insulin, što telu omogućava efikasniju upotrebu glukoze i potencijalno snižava nivo šećera u krvi.
Gazirana pića sa niskim sadržajem šećera
Gazirana pića sa nižim sadržajem šećera mogu biti taktički izbor za one koji žele da kontrolišu ili smanje svoju želju za šećerom.
Ova pića obično sadrže manje šećera nego veoma slatka pića, što može dovesti do manjeg ukupnog unosa šećera.
Ako ih konzumiramo u umerenim količinama, mogu zadovoljiti želju za slatkim ukusom, a da ne pružimo celokupnu količinu šećera koju nalazimo u običajnim gaziranim pićima.
To može pomoći u postupnom smanjenju telesne želje za slatkim i delovati kao odskočna daska ka usvajanju zdravije ishrane sa nižim sadržajem šećera u celini.
Alo.rs/ Dnevnik