DA LI STE ZNALI DA SE NAJSKUPLJI SIR PROIZVODI U SRBIJI Kilogram košta 1.100 evra, a evo i zašto je skup
Sir se često nalazi na našoj trpezi, pravimo razna jela od njega, uključujući i pite, a možemo ga jesti i u izvornom obliku. Da smo majstori u njegovoj pripremi, to ne treba ni pominjati i svaki region naše zemlje ima svoj način pripreme.
Međutim, da li ste znali da se najskuplji sir na svetu nalazi i proizvodi baš u Srbiji?
Da, poznata "Instagram" stranica "Top 5 expensive insta" napravio je listu od najskupljih pet sireva i prvo mesto je zauzeo sir koji se pravi od magarećeg mleka i koji košta neverovatnih 1.300 dolara za kilogram, a nazivaju ga pula. Njegova proizvodnja je ograničena.
Na drugom mestu se nalazi sir iz Švedske i to verovali ili ne od irvasa! Njegova cena po kilogramu je 1.100 dolara. Njegov proces pravljenja i proizvodnja su jako teški, što ga zato čini jednim od najskupljih na svetu.
Na trećem je beaufort-dalpage. Ovaj sir se pravi od alpskih krava u Francuskoj, a njega cena je 500 dolara po kilogramu.
Četvrto mesto je zauzeo italijanski bitto storico i koji može trajati 10 godina. Njegova cena je 400 dolara po kilogramu.
Poslednje ali ne i najmanje bitno mesto zauzeo je španski Cabrales, inače plavi sir. Mešavina je kravljeg, ovčijeg i kozjeg sira, i za njega treba izdvojiti 350 dolara po kilogramu.