Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počinje Sinerdži, pozorišni festival jezičkih manjina sveta

02.10.2017. 12:37 12:41
Piše:
Foto: Ilustracija

NOVI SAD: Festival jezičkih manjina sveta, pod nazivom “Synergy#WTF” (“Sinerdži”), održava se od 2. do 6. oktobra u Novom Sadu, u Novosadskom pozorištu / Ujvideki sinhaz i Srpskom narodnom pozorištu, i predstaviti stvaralaštvo pozorišta manjinskih zajednica, koja postoje u mnogim zemljama.

Novosadsko pozorište prvi put organizuje ovaj festival, koji će na jednom mestu okupiti profesionalne pozorišne umetnike, koji u sredinama u kojima žive, stvaraju na jezicima nacionalnih zajednica kojima pripadaju. U Novosadskom pozorištu napominju da je ovo jedinstven projekat u Evropi, koji je ujedno i deo projekta Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2021. Ideja festivala, kako podsećaju, potekla je od Valentina Vencela, direktora Novosadskog pozorišta / Ujvideki sinhaz, a osnivač festivala je Grad Novi Sad.

– Tu smo u zajedničkom projektu, koji zapravo treba da služi pre svega u korist opšteg kulturnog brenda Grada Novog Sada kao Evropske prestonice kulture – istakao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Valentin Vencel, najavljujući festival “Sinerdži”.

Synergy#WTF treba da nam otkrije koliko jedni druge oblikujemo, menjamo, koliko se prilagođavamo jedni drugima u svim aspektima našeg života, od socijalnog i ekonomskog do političkog i kulturnog, napominju organizatori ovog festivala.

Glavni program “Sinerdžija” čini šest predstava profesionalnih pozorišnih trupa, a prateći, na ovom prvom festivalu, simpozijum na temu: „Uloga i značaj jezika u procesu individualne i kolektivne samoiden- tifikacije”. Kao uvod u festival danas će domaćin, takođe pozorište manjinske zajednice, premijerno izvesti predstavu “Grobnica za Borisa Davidoviča” Danila Kiša, u režiji Aleksandra Popovskog. Biće to prva od šest premijera u novoj sezoni Novosadskog pozorišta / Ujvideki sinhaz, u nultom danu festivala “Sinerdži”.


Umetnost, mediji i edukacija

Festival “Sinerdži” je deo platforme “Plus” koju je, u ime Fondacije Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture, juče na konferenciji za novinare predstavio Lazar Jovanov, i naveo da ona objedinjuje više ideja koje će biti realizovane kroz umetnost, medije i edukaciju. 

- U tom smislu, jedan od najvažnijih projekata, možda i okosnica ove naše platforme je pozorišni festival “Sinerdži VTF”, koji je visoko ocenjen i od strane Evropske komisije, i za koji smatramo da je jedan od najvažnijih događaja u ovom gradu i našoj državi, i za koji želimo da ostane u nasleđe i nakon 2021. godine - napomenuo je Lazar Jovanov.

Drugi projekat, koji je deo platforme “Plus”, je evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima, dodao je Jovanov, koja će biti održana od 16. do 18. novembra, u organizaciji agencije “Heror media point”, “Mađar soa”, i još nekih subjekata koji se bave lokalnim medijima. Tih dana je planirana i edukacija za novinare manjinskih medija.

Po rečima Nataše Heror, ove godine imaju mogućnost da na pomenutoj konferenciji ugoste glavne urednike novina, koji dosad nisu bili u Novom Sadu, tako da će se čuti uživo nešto za šta dosad nismo imali prilike kada je ova oblast u pitanju, a to su iskustva Danaca u Nemačkoj, Šveđana u Finskoj, Baskijaca u Španiji, Nemaca i Slovenaca u Italiji...


Zvanično otvaranje festivala je najavljeno za 3. oktobar u 19 sati u  Srpskom narodnom pozorištu. Na sceni ovog teatra potom će biti izvedena predstava “Dibuk” autora Simona Anskog, u režiji Kris Simion, i izvođenju Državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta / Rumunija.

Ruski dramski teatar „Maksim Gorki” iz Astane / Kazahstan će 4. oktobra u 19.30 časova u Novosadskom pozorištu izvesti predstavu “Mankurt”, u režiji Barzua Abdurazakova. Tog dana je planiran i simpozijum na temu: „Uloga i značaj jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije“, koji će biti održan u Galeriji Matice srpske, od 10 do 14 sati. Predstavu “Sentandrejsko jevanđelje”, u kolektivnoj režiji, izvešće u Novosadskom pozorištu 5. oktobra u 18 sati Srpsko pozorište u Mađarskoj iz Budimpešte. Iste večeri, ali s početkom u 20.30 časova, na sceni Srpskog narodnog pozorišta , Turski teatar iz Skoplja / Makedonija izvešće Šekspirovog “Otela”, u režiji Dejana Projkovskog.

Poslednjeg dana festivala “Sinerdži”, 6. oktobra u 18 časova u Srpskom narodnom pozorištu će Čehovljevog “Galeba”, u režiji Atile Keresteša, izvesti ansambl „Mikloš Tompa” Narodnog pozorišta iz Targu Mureša / Rumunija. Potom će, u Novosadskom pozorištu 6.oktobra u 21 sat, kao poslednju u programu festivala “Sinerdži”, predstavu “Kafana kod Jeremije”, u kolektivnoj režiji, izvesti ansambl „Danica“ iz Salcburga / Austrija.

Karte za predstave na festivalu staju 500 i 300 dinara (grupne posete), a kupuju se na blagajnama SNP-a i Novosadskog pozorišta.

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar