Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LJUBAV ĆE OPSTATI I POBEDITI U SVAKOM VREMENU! Glumica Anka Gaćeša Kostić otkriva suštinu predstave „Dogodine u isto vreme”:  „Ovo vreme je brzo, konzumerističko i okrenuto pojedincu”

02.03.2024. 16:20 14:43
Piše:
Izvor: Vladica Momčilović

Melodramatiča komedija „Dogodine u isto vreme” Bernarda Slejda, koja govori o prolaznosti i o neuhvatljivosti ljubavi koja nikako da se desi tamo gde joj je i mesto, stiže pred Novosađane 4. marta od 20 časova u svečanoj sali NIS-a, Narodnog fronta 12.

U predstavi igraju glumci Anka Gađeša Kostić i Ivan Mihailović, koji ujedno i režiraju ovaj komad. Predstava prati Džordža i Doris, koji predstavljaju simboliku stalne potrage za idealnom drugom polovinom. U najavi predstave stoji da su, još od Platonovog mita o dve strane koje se traže dok se ne nađu i naprave celinu, ljudi skloni beskonačnoj potrazi za srećom. Ono što retko ko osvesti je, kažu, da sreća ne može i ne sme biti konačni cilj. Za nju se moramo boriti svaki dan. a ova drama postavlja jedno od ključnih pitanja - da li sve mora da se pretvori u naviku.

– Predstava „Dogodine u isto vreme” je priča o ljubavi. Doris i Džordž igrom slučaja postaju ljubavnici uprkos brakovima koje imaju. Ne želeći da upropaste svoje porodice, a nemogavši da se odupru ljubavi koju osećaju, odlučuju da se viđaju samo jednom godišnje. Uvek na istom mestu u isto vreme. Priča prati njihov odnos koji se razvija i produbljuje tokom više od 20 godina. Predstava postavlja važna pitanja o ljubavi, porodici, prijateljstvu, odanosti, ali i prevari. Podstaknuti ovim pitanjima, gledaoci će sami dati svoje odgovore preispitavši šta je istina koja je duboko u njima – priča o ovoj predstavi za naš TV dodatak glumica Anka Gaćeša Kostić.

Predstava, po rečima vaše producentkinje Nevene Vukes, na trenutke dovodi gledaoce i do suza. Šta je to što ih u samoj radnji drži „na ivici” sa emocijama?

– Doris i Džordž su obični ljudi. Život teče i donosi im razne izazove, prepreke, uspehe, radosti, ali i patnje. Kao i svakom od nas. Zato je veoma lako poistovetiti se sa ovim likovima, prepoznati se u životnim situacijama koje im se dešavaju i doživeti ceo emotivni rolerkoster kroz koji i oni prolaze. Da, biće suza, ali garantujemo i mnogo smeha!

Ivan Mihailović i ja smo zajedno režirali ovaj komad. Naše probe su bile duge i istraživačke, a kako smo dugogodišnji prijatelji sa vrlo sličnim umetničkim stremljenjima i ukusom, nismo imali nikakvih nedoumica oko puta kojim smo želeli da vodimo našu predstavu

Prema najavi predstave, ljubav i vreme u tom komadu stalno se mimoilaze. Opstaje li ljubav u ovom današnjem brzom vremenu?

– Ljubav i vreme u ovom komadu su u vrlo komplikovanom odnosu. S jedne strane, ova ljubav se ispoljava jednom godišnje, a sa druge strane je predodređena za večnost. Ovo vreme jeste brzo, konzumerističko, okrenuto pojedincu, te neminovno sve više primećujemo da se otuđujemo jedni od drugih. Ljubav je neizostavna potreba i univerzalna vrednost i zato čvrsto verujem da će u svakom vremenu opstati i pobediti.

Šta je za vas kao rediteljku tog pozorišnog komada bio poseban izazov tokom pripreme i koliko je bilo teško istovremeno „savladati” izvođačku, ali i autorsku ulogu u tom kreativnom procesu?

– Ivan i ja smo zajedno režirali ovaj komad. Naše probe su bile duge i istraživačke, a kako smo dugogodišnji prijatelji sa vrlo sličnim umetničkim stremljenjima i ukusom, nismo imali nikakvih nedoumica oko puta kojim smo želeli da vodimo našu predstavu.


Skriveni dragulj na kojem punim baterije

Među kolegama ste dobili titulu „ministarke turizma i dobrog raspoloženja”. Koja je to destinacija, najbliža Beogradu, na kojoj crpite dobru energiju i punite baterije za nove izazove?

– Naša divna zemlja ima mnogo, mnogo mesta na koje pobegnem čim imam malo slobodnog vremena. Ali sa klasićima, koji su mi dodelili ovu titulu, tradicionalno bar jednom godišnje odlazim na Mokru Goru. Skriveni dragulj - vodopad Veliki skakavac je mesto gde punim baterije. Da biste do njega došli potrebno vam je malo avanturističkog duha, ali se trud isplati!


Pre vas, ovaj komad više od 18 godina igrali su Lane Gutović i Nela Mihailović, da li je zbog toga odgovornost pred vama i Ivanom veća?

– Lane nažalost nije više sa nama, ali predivna Nela Mihailović se obradovala što ćemo baš mi raditi taj komad! Čini mi se da nas je osećaj odgovornosti gurao da stvorimo nešto originalno i pomogao da oblikujemo naš lični pečat. Nadamo se dugom i uspešnom životu predstave bar upola kao što su njih dvoje imali!

Nedavno ste se pojavili u seriji „Toma” u ulozi jedne od žena koje su obeležile njegov život. Kako ste doživeli ovu priču, koja je ostavila snažan utisak na gledaoce i šta mislite zašto te biografske priče toliko intrigiraju javnost?

– Biografske priče otkrivaju drugu stranu života, nevidljivu golim okom. Zanimljivo je saznati kakav životni splet oblikuje velika dela koja ostaju za značajnim ličnostima kao što je Toma. Bilo mi je zadovoljstvo da budem deo ekipe koja je stvorila toliko voljen film i seriju.

Vladimir Bijelić

Autor:
Pošaljite komentar