Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Festival profesionalnih pozorišta Srbije od četvrtka do 15. juna u Zaječaru

08.06.2023. 11:30 11:32
Piše:
Izvor: pixabay.com

Umesto od 8. do 15. maja, zbog tragičnih događaja u to vreme, 59. festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ biće održan od 8. do 15. juna, u Zaječaru.

„Joakim“ će tako prvi put posle 26 godina biti ponovo održan u Narodnom pozorištu Timočke krajine „Zoran Radmilović“, u gradu u kojem je i započeo svoj život, 1965. godine.

Festival profesionalnih pozorišta Srbije organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, kao godišnji presek dostignuća. Predstave je ove godine selektovao pisac Goran Ibrajter, a izabrao je sedam ostvarenja, koja će se takmičiti i za nagrade. O njima će odlučivati žiri u sastavu Milivoje Mlađenović, Milica Bajić Đurov i Mladen Knežević. Razgovore o predstavama moderiraće Nenad Novaković, a kritičari okruglog stola biće Igor Burić i Jelena Popović.

Prva predstava kojom će se predstaviti pozorište domaćina na programu je otvaranja 8. juna. „Čehovljeva soba“ prema pričama Antona Pavloviča Čehova, u adaptaciji Une Đelošević i Nikole Zavišića, koji je i reditelj predstave, repertoarski je iskorak Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru. Na osnovu brojnih priča čuvenog ruskog pisca („Ženska osveta“, „Otišla je“, „Kameleon“, „U hotelu“…), poznatog po svojoj stilskoj nežnosti, apsurdu, emociji, kreiran je novi pozorišni svet, sa velikim doprinosom glumačkih ostvarenja.

„Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića, u režiji Nebojše Bradića, Kruševačkog pozorišta, druga je predstava na repertoaru 59. „Joakima“. Odlučeno je da jedna od najpoznatijih drama domaće dramske literature bude predstavljena na muzički način, što je reditelj pozdravio rečima da je Simovićev jezik pun muzike i poetične atmosfere.

Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici, u Zaječaru će da se predstavi autorskim projektom Bobana Skerlića, koji je prema Aristofanovoj „Lizistrati“ kreirao predstavu „Ona koja raspušta vojske“. Reč je o drevnom vapaju, potrebi da se prevaziđu ratni sukobi i tenzije, kojima je Skerlić udahnuo novi život, uzimajući u obzir i današnji kontekst na relaciji Srbija – Kosovo.

Mladi dramaturzi iz Vranja, Bojan Tasić i Aleksandra Jovanović, u saradnji sa Ninom Plavanjac i Stevanom Bodrožom, u Pozorištu „Bora Stanković“, kreirali su predstavu „Četiri zida ili tragikomedija o karantinu“, koju će 11. juna moći da vidi i publika u Zaječaru. Predstava je kamernog tipa, a govori o vremenu pandemije korona virusa, koje je samo povod da se sagledaju dublje intime jednog porodičnog sveta.

„Mesec (dana) na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, Narodnog pozorišta Užice, „San o zavičaju“ Ivana Velisavljevića, Narodnog pozorišta Niš, predstave su na „Joakimu“ 12. i 13. juna, kojima je zajedničko to da ih je obe režirao Milan Nešković. Prvu, u Užicu, kao osavremenjenu tragikomičnu sagu o ljudima i njihovim putevima naizgled bez cilja, a drugu kao jedinstvenu savremenu dramu zasnovanu na motivima pesmama Šabana Šaulića, o ljudima i njihovim zavičajima. Obe karakteriše sada već jedinstven Neškovićev raskošni rediteljski tretman glumačke igre, od koje iz predstave u predstavu uspeva da izvuče maksimum.

Poslednje takmičarske večeri 59. festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Narodnom pozorištu Timočke krajine u Zaječaru, 14. juna, biće odigrana predstava „Terapija“ po motivima teksta Kristofera Đuranga, u režiji Olivere Đorđević, Regionalnog pozorišta Novi Pazar. S obzirom na to da je isti tekst ista rediteljka 2009. sa velikim uspehom postavila na scenu Pozorišta „Deže Kostolanji“ u Subotici, baš će biti interesantno videti šta je sad uradila.

        I. B. 

Autor:
Pošaljite komentar