Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Đerić: V.D. status ne menja planove SNP-u

17.08.2017. 09:23 09:25
Piše:
Izvor: Dnevnik/Branko Lučić

Teatrolog dr Zoran Đerić ostaće vršilac dužnosti upravnika Srpskog narodnog pozorišta još šest meseci, odlučila je Pokrajinska vlada.

Đerić, koji je u vd. statusu na čelu našeg najstarijeg profesionalnog teatra od prošlog leta, na nedavno okončanom konkursu za prvog čoveka SNP-a dobio je podršku Upravnog odbora kuće. Međutim, iz proceduralnih razloga pokrajinska administracija je taj konkurs poništila i najavila raspisivanje novog do kraja ove ili početkom sledeće godine, istovremeno se opredelivši da u međuvremenu Đerić nastavi da vodi SNP.   

– Ostalo je dosta toga već planiranog da se sada realizuje do kraja godine – kaže Đerić za „Dnevnik”. – Predviđene su, recimo, četiri premijere na dramskoj sceni i po jedna u Operi i Baletu, uz još neke obnove. Nastavićemo i partnerstvo sa Narodnim pozorištem iz Beograda, kako kroz razmenu predstava takoi kroz koprodukcije, a računamo i na saradnju sa drugim teatrima u Srbiji i regionu. Istovremeno, pred SNP-om je i proces restruktuiranja u skladu sa Zakonom o kulturi, pa je na tom fonu već pripremljen i novi Statut pozorišta...


Pozorišni muzej seli se u SNP

Pozorišni muzej Vojvodine i definitivno će biti preseljen sa svoje sadašnje adrese u Ulici Kralja Aleksandra u zgradu SNP-a, potvrdio nam je dr Đerić. Prostor koji bi mogao da odgovori potrebama PMV-a je pronađen i u toku je izrada projekta njegove adaptacije i privođenja nameni. U zdanje na Pozorišnom trgu će se takođe, shodno dogovoru sa osnivačem, Pokrajinskom vladom, preseliti i kancelarija Vojvođanskih simfoničara.


Kada je reč o dramskim premijerima, novu sezonu će otvoriti komedija Januša Glovackog „Fortinbras se napio”, satiričan, čak sarkastičan komad zasnovan na Šekspirovom „Hamletu”, u režiji Nikole Zavišića sa glumačkom ekipom koju predvode Dušan Jakišić, Igor Pavlović, Nenad Pećinar i Marko Savić. Puno se očekuje i od drame „Anikina vremena”, po motivima istoimene pripovetke Ive Andrića, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević sa Marijom Vicković, gošćom iz beogradskog Narodnog pozorišta, u naslovnoj ulozi. Vladimir Lazić će raditi komični mjuzikl „Vojvođanska rapsodija”, naslonjen na prozne zapise slikara Zorana Petrovića sakupljene u kultnoj knjizi „Selo Sakule a u Banatu”. Kompozitor je Gabor Lenđel, a koreograf Milica Cerović. Do kraja 2017. predviđen je i povratak sjajnog reditelja Ljuboslava Majere u Srpsko narodno pozorište kroz autorski projekat „Tri ujkina višnjika”, inspirisan Čehovljevim komadima „Tri sestre”, „Ujka Vanja” i „Višnjik”. Reč je o svojevrsnom omažu i velikom piscu, ali i glumcima koji su igrali u ovim dramama na sceni Srpskog narodnog pozorišta tokom minulih decenija.

– Kada je reč o baletu, tokom jeseni bi na repertoaru trebalo da se nađe „Pinokio”, u koreografiji Dragana Jerinkića – najavljuje dr Đerić. – U Operi je, pak, planirana praizvedba „Veselih popova banatskih” akademika Dejana Despića. Ovu komičnu operu zasnovanu na Sremčevom romanu „Pop Ćira i Pop Spira”, izuzetno zahtevnu u svakom pogledu – i izvođačkom, i finansijskom, i organizacionom – trebalo je da postavi naš najpriznatiji operski reditelj Dejan Miladinović, te je njegovim iznenadnim odlaskom sa životne scene realizacija celog projekta dovedena u pitanje. Verujem, ipak, da ćemo, i zbog Dejana, čiji je libreto akademik Despić koristio, uspeti da sa ovom operom izađemo pred novosadsku publiku do kraja 2017..

Govoreći o donošenju novog Statuta Srpskog narodnog pozorišta, dr Đerić navodi da taj posao mora biti završen do kraja godine. Paralelno se radi na izradi Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji SNP-a, kao i formulisanju niza drugih normativnih akata u cilju njihovog usklađivanja sa Zakonom o kulturi i tekstu novog Statuta teatra. Takođe,  trenutno SNP ima 529 zaposlenih i u toku su pripreme za drugi ciklus socijalnog programa, koji bi trebalo da bude realizovan u saradnji sa Pokrajinskom vladom, odnosno Sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.


Koprodukcije sa NP i Sterijinim pozorjem

Rad na komediji „Laža i paralaža” Jovana Sterije Popovića, započet na izmaku prošle sezone pa obustavljen zbog razlaza s rediteljem Tiborom Vajdom, mogao bi biti nastavljen već s prvim danima jeseni, ali u postavci nekog od kućnih reditelja – Predraga Štrpca ili Ivana Cerovića. Takođe je u opticaju i koprodukcija sa Sterijinim pozorjem na realizaciji nagrađenog teksta Božidara Kneževića „Ilustrovana enciklopedija nestajanja”, pri čemu bi se premijera tempirala za kraja ove ili početak sledeće godine. Istovremeno, Srpsko narodno pozorište će ući i u koprodukciju sa Narodnim pozorištem iz Beograda – komad je „Travnička hronika”, po motivima romana Ive Andrića u dramatizacija i režiji Nikite Milivojevića, koji bi sredinom sezone trebalo da ostvari i svoju prvu režiju u SNP-u, a reč je o „Maksimu Crnojeviću” Laze Kostića.


– Prostora za realizaciju socijalnog programa ima, tim pre što pojedine službe u kući, tako kao su postavljene, jednostavno ne funkcionišu onako kako bi trebalo, i tu se svakako nešto mora uraditi. Cilj je veća efikasnost – pojašnjava Đerić – ali i smanjenje troškova. Ljudima zaposlenim na radnim mestima koja nisu neophodna biće ponuđene otpremnine i očekujem da se do kraja godine realizuje prvi talas odlazaka. Naravno, pri tome se mora voditi računa da, iako postepeno smanjivanje broja zaposlenih nije sporno, ono ne sme dovesti u pitanje normalno funkcionisanje pozorišta.       

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar
Mladi očistili išarane zidove SNP-a

Mladi očistili išarane zidove SNP-a

23.07.2017. 14:19 14:22