Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počinje Salon knjiga i „Art ekspo”

16.04.2015. 19:49 19:49
Piše:

Gostovanjem pisca Marka Vidojkovića na Novosadskom sajmu u subotu počinje 21. međunarodni salon knjiga i 20. izložba umetnosti “Art ekspo”, manifestacije sa besplatnim ulazom za sve posetioce,

kojima organizatori spremaju još lepih iznenađenja u vidu kulturnih sadržaja i vrednih nagrada.

Kako je to na konferenciji za novinare predstvio generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, druga ovogodišnja sajamska aktivnost uprkos složenoj i teškoj ekonomskoj situaciji za kulturu, obrazovanje, nauku, imaće još bogatiji program nego prethodnih godina. Umesto 54 izdavača, biće ih prisutno 64, publiku će pokušati da privuku popustima i do 80 odsto, ali i atraktivnim izdanjima.

Radom organizacionog odbora rukovodio je književnik i izdavač Selimir Radulović, koji radi i kao direktor Biblioteke Matice srpske. On je rekao da živimo u svetu koji nije naklonjen knjizi, ali da je knjiga neponištiva, i da je kao takva postament kulture i ključ evropske kuće. Radulović je istakao da se izdavači vraćaju Salonu knjiga u Novom Sadu, da je to dobar znak i za posetioce.

Programski direktor Salona knjiga Miroslav Aleksić naveo je da će ove godine sajamske manifestacije posvećene kulturi imati novu dimenziju, boju i kvalitet. Obeležiće ih “Dani Laze Kostića” sa najviše eminentnih programa, a veliku pažnju publike očekuje i na novouvedenim programima kao što su Strip salon i Dani biblioteke i bibliotekara. Od pisaca koji će biti prisutni, naveo je Marijana Čakarevića, Gojka Đoga, Balinta Sombatija, Savu Damjanova, Enesa Halilovića, i druge autore.

Salon knjiga na Novosadskom sajmu ponovo će imati Evropski Fejsbuk pesnički festival, šesti po redu. Ove godine se na njega prijavilo 500 autora iz 22 zemlje, a više od 160 Fejsbuk pesnika je potvrdilo svoj dolazak. Takođe, ponovo će biti održan “Bukil fest”, festival knjiških ilustracija, koji Novosadski sajam organizuje u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom.

“Art ekspo” koji okuplja umetnike, galeriste, kolekcionare, filateliste, kao okosnicu programa publici će ponuditi dve izložbe - “Lutajući otisak” i “Grafike dobitnika Nagrade Sava Šumanović”. “Lutajući otisak” je izložba zamišljena kao radionica sa presom koja će evocirati izgled grafičkog ateljea, u kojem će svakog dana, u dva termina, grafičari raditi pred publikom. Izložba “Grafike dobitnika Nagrade Sava Šumanović predstaviće radove Dragomira Ugrena, Zdravka Mandića, Mrđana Bajića, Dušana Otaševića, Miodraga B. Protića, Živka Grozdanića, Milana Blanuše, Milete Prodanovića, Balinta Sombatija, Raše Todosijevića, Mire Brtke, Vladimira Veličkovića, Radomira Damnjanovića, Zvonimira Santrača, Olge Jevrić, Jerka Denegrija i Slobodana Kojića.

I. Burić

 

Nagrada „Laza Kostić” Vesni Kapor

Ovogodišnju nagradu “Laza Kostić” Salona knjiga Novosadskog sajma dobila je Vesna Kapor, za knjigu priča “Po sećanju se hoda kao po mesečini” (Agora, 2014). U užem izboru bile su još knjige “Svedočenje” Nikole Vujčića i “Razbrajalica” Lasla Blaškovića. Dragana V. Todoreskov, u ime žirija u kojem su još radili Selimir Radulović i Saša Radojčić, izbor je obrazložila rečima da je Vesna Kapor već svojom prvom knjigom pokazala sveže, a zrelo i samosvesno pismo, puno emocija i trenutaka presudnih za razvoj priča o malim ljudim na fonu velikih istorijskih događaja, ponudivši vrhunsko prozno štivo koje uverava da je pripovetka nepravedno skrajnuta.

 

Čedomiru Vasiću nagrada „Sava Šumanović

Ovogodišnju nagradu “Sava Šumanović” izložbe umetnosti “Art ekspo” Novosadskog sajma, za izuzetne domete u likovnoj umetnosti, sa ciljem da podstiču razvoj scene u Srbiji, dobio je Čedomir Vasić. Odluku je jednoglasno doneo žiri u kom su radili Lazar Marković, Vesna Latinović i Sava Stepanov.

Autor:
Pošaljite komentar