Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVOSAĐANKA POBEDNICA KONKURSA „DOŽIVI ITALIJU KROZ UMETNOST” Rad Anje Preradović „L’Italiano vero” najbolji

13.08.2023. 17:08 17:17
Piše:
Foto: Dnevnik (R. Hadžić)

Mlada novosadska umetnica Anja Preradovć pobednica je likovnog konkursa kompanije „Hajneken” Srbija „Doživi Italiju kroz umetnost“. Njen rad „L’Italiano vero“ rađen tehnikom akril na platnu osvojio je najviše glasova stručnog žirija i šire javnosti koja je glasala na zvaničnom sajtu „Bira Moreti“ i postavljen je u formi velikog reklamnog panoa na Bulevaru Mihajla Pupina u Novom Sadu, preko puta Pošte.

Kao najbolja među najboljim mladim umetnicima u Srbiji, Anja je dobila ekskluzivnu mogućnost da boravi dve nedelja u Firenci i usavrši obrazovanje. Put Italije krenuće 2. septembra gde će imati priliku da radi u ateljeima istaknutih tamošnjih umetnika i proširi svoje znanje, obogati talenat i doživi jedno novo iskustvo.

– Istovremeno sam uzbuđena i srećna što je moj rad odabran kao najbolji, i naravno, radujem se ponovnom odlasku u Firencu gde ću imati priliku da usavršim svoje znanje. Mislim da je izuzetno bitno za moj umetnički razvoj to što imam mogućnost da učim upravo od italijanskih umetnika, da vidim neke drugačije pristupe slikarstvu i jedva čekam da ono što tamo naučim i vidim, primenim u svojim budućim delima – iskreno će za „Dnevnik“ ova talentovana salikarka.

Kao studentkinja završne godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Anja je dobila tu privilegiju da bude jedna od devet  talentovanih studenata iz Srbije koji su posetili Italiju kako bi se upoznala sa njihovom  kulturom, arhitekturom i mentalitetom i svoje utiske preneli na platno za potrebne reklamne kampanje brenda „Bira Moreti”.

– Bilo je rano jutro i radila sam u ateljeu na Akademiji kada je došao moj mentor profesor Dragan Matić i pitao me da li želim da idem u Italiju. Bila sam zbunjena jer nisam znala o čemu je reč, ali je on insistirao da mu kažem da ili ne – priča za „Dnevnik“ pobednica konkursa „Doživi Italiju kroz umetnost“ Anja Preradović.

– Naravno, rekla sam da želim da idem u Italiju. Ko još odbija takav put! Nakon mog odgovora usledilo je njegovo objašnjenje o čemu je reč i saznala sam da se nama, mladim umetnicima, pruža izuzetno lepa prilika – kaže Anja, još puna utisaka ponetih iz Firence.

Tada sazanaje da kompanija „Hajneken“ želi da pruži priliku odabranim studentima iz Srbije sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Fakulteta umetnosti u Nišu i Akademije umetnosti u Novom Sadu da u glavnom gradu Toskane pronađu inspiraciju za svoj rad.

– Nas devetoro je otputovalo u Firencu, po troje sa svakog fakulteta. Proveli smo četiri nezaboravna dana u gradu gde se ističu barok i renesansa. Obišli smo brojne znamenitosti, posetili muzej Ufici koji slovi za centar italijanske kulture i jedan je od 20 najboljih muzeja na svetu. Upoznali se sa renomiranom umetnicom Silvijom Logi sa kojom smo radili u njenoj  umetničkoj radionici.


Smeši joj se blistava karijera

Da je Anja Preradović, perspektivna mlada slikarka pred kojom je uspešna karijera, govori podatak i da joj je nedavno pripala godišnja nagrada Departmana likovnih i primenjenih umetnosti za najuspešniji rad iz discipline slikanje. Osim toga, od početka godine imala je dve samostalne izložbe, ostvarila je saradnju sa Bira Moretti na dva projekta, dobila Dositejevu stipendiju, diplomirala...  


Ostvarili smo kontakte koji su vrlo značajni i radujem se što ću moći ponovo da budem i radim u gradu koji su obeležila velika imena u istoriji – priča za naš list ova mlada umetnica pred kojom je, rekli bi, lepa karijera.

Osim uspomene za čitav život, ovih devet mladih ljudi je u Italiji, svoje iskustvo prenelo na platno i stvorili svoja umetnička dela koja je beogradska, novosadska i niška publika već imala priliku da vidi.

          Dubravka Nikolić  

Autor:
Pošaljite komentar