Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Svetlosna projekcija na obnovljenoj fasadi

31.05.2017. 16:06 13:50
Piše:
Izvor: Galerija Matice srpske Foto: Dnevnik.rs/arhiva

Večeras u simboličnih 20.21 čas na novosadskom Trgu galerija počinje svečanost povodom završetka radova na gotovo desetogodišnjoj adaptaciji zgrade Galerije Matice srpske i, posle šestomesečne pauze, njenog ponovnog otvaranja za posetioce. Večerašnji program označiće i početak obeležavanja jubileja - 170 godina trajanja jednog od najstarijih i najbogatijih muzeja nacionalne umetnosti od 18. do 20. veka. Na današnji dan 1958.

Matičina galerija je počela rad u ovoj zgradi. Ceo program odvijaće se na trgu ispred Galerije, jer je, po rečima upravnice dr Tijane Palkovljević Bugarski, ovog puta akcenat na onome što je urađeno na fasadi. U prostor ispred Galerije iskoračili su sa dve novoizlivene skulpture – slikara Milana Konjovića, rad Jovana Soldatovića, i ženski akt Radmile Graovac, što se uklapa u osnovnu ideju Novog Sada kao Evropske prestonice kulture da umetnost i kultura izađu izvan ustanova kako bi bili bliže građanima i sa njima u interakciji.

 

Program svečanog otvaranja pripremljen je u saradnji sa Akademijom umetnosti i iz podršku Fondacije Novi Sad 2021, a obuhvatiće svetlosnu projekciju na obnovljenoj fasadi zgrade autora profesora Srđana Radakovića. Projekcija akcentuje dvadesete i tridesete godine 20. veka i pravi sponu koja povezuje filmske aktivnosti likovnih umetnika u Evropi sa začetkom umetničkih aktivnosti u okviru Muzeja Matice srpske. Kadrovi iz filmova „Međučin“, „Anemični bioskop“ i „Ritam 21“, u kojima se pojavljuju umetnici poput Marsela Dišana, Fransis Pikabia i Man Rej, povezani su s najreprezentativnijim delima Uroša Predića, Paje Jovanovića, Save Šumanovića, Ivana Tabakovića koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske. Svetlosnu igru na fasadi pratiće izvođenje muzičkih kompozicija profesora novosadske Akademije umetnosti Nebojše Jovana Živkovića: „Trioperuno” i „Fanfarefor Braš & Percušion” u izvođenju studenata Akademije. Program će se završiti vatrometom.


Salonima i salama imena ličnosti značajnih za GMS

U galerijskom prostoru uvedene su interaktivne table i kratke kustoske priče, a izložbenim salama i svečanim salonima dodeljeni su nazivi u spomen na značajne ličnosti iz istorije GMS. Velika sala u prizemlju tako je ponela je ime Save Tekelije, prvog velikog dobrotvora i Matičinog počasnog predsednika, a mali salon ime prvog sekretara MS Teodora Pavlovića čijim zalaganjem je pokrenuto osnivanje Muzeuma. Izložbene sale u prizemlju nose ime prvog upravnika Milivoja Nikolajevića, zaslužnog za preseljenje u današnju zgradu i utemeljivača izložbenih aktivnosti, a veliki salon Leposave Šelmić, upravnice u teškim godinama s kraja 20. veka koja je uspela da očuva i unapredi naučnu, izložbenu i izdavačku delatnost GMS i motiviše na nova darovanja umetničkih dela.


Po rečima upravnice GMS dr Tijane Palkovljević Bugarski radovi na rekonstrukciji zgrade zaokružen je proces ne samo adaptacije nego i transformacije ustanove u skladu sa savremenim muzejskim standardima izlaganja, čuvanja i brige o umetničkim delima. Ceo jun biće u znaku tri značajne izložbe koje na neki način predstavljaju suštinska opredeljenja u radu Galerije

U subotu, 3. juna biće otvorena izložba iz Poklon zbirke poznate novosadske vajarke Ivanke Acin (1925-2011) sa delima koja su umetnica i zatim i njena deca poklonili Galeriji. Autorka postavke i kataloga je Miroslava Žarkov. Izložba “Šidijanke” Save Šumanovića, koja se otvara 6. juna, je rezultat saradnje sa Galerijom slika iz Šida čija je direktorka Vesna Burojević i autorka postavke. Treća izložba nazvana „Slike prolaznog sveta”, koja se otvara 9.juna, prati odnos francuskog i srpskog intimizma, rađena je u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, autorka pistavke je dr Dijana Metlić.

Obeležavanja jubileja uobličen je kampanjom Živi, oživi, doživi umetnost koja ukazuje na delatnost, težnje i ciljeve Galerije – umetnička dela žive pod krovom ove ustanove, stručnjaci Galerije ih svojim znanjima i aktivnostima oživljavaju da bi ih publika tokom posete doživela na pravi način. U nizu novina koje je Galerija sada uvela, po rečima upravnice stari je samo kustoski i konzervatorski tim koji je sve te aktivnosti proteklih meseci uspeo da sprovede. U želji da u godini jubileja kolekciju Galerije i njena dela približe javnosti pokrenut je i program 170 godina, 170 Vaših dana ,170 naših priča, u okviru koga će kustosi svakog dana u 12 i 18 sati publici predstavljati njenu kolekciju i kratke priče iz istorije Galerije. Produženo je i radno vreme svakog dana sem ponedeljka od 10 do 20 časova, a petkom do 22.    

N. Popov

 

Autor:
Pošaljite komentar