Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEDELJA PRIMENJENE UMETNOSTI KALEIDOSKOPA KULTURE Prva izložba o industrijskom nasleđu i dizajn zajednica Srbije i regiona

17.09.2023. 17:54 18:31
Piše:
Foto: V. Veličković

Kaleidoskop kulture u Novom Sadu ulazi u svoju drugu nedelju, u kojoj će od 18. do 24. septembra pažnju posvetiti primenjenoj umetnosti, nastavljajući praksu gostovanja velikih imena iz sveta dizajna i nesvakidašnjih postavki.

Nedelja primenjene umetnosti okupiće dizajn zajednicu Srbije i regiona, predstavljajući evropske prakse. Kao legati gradu, nakon godine titule Evropske prestonice kulture, Distrikt i Kulturne stanice postaju moderni dizajn paviljon koji inspiriše i edukuje dizajnere i dizajnerke, ali i vizuelne umetnike i umetnice, te podstiče razvoj domaće dizajn scene, kroz programe koji prikazuju nove tokove u domenu grafičkog dizajna, dizajna proizvoda, mode, fotografije, animacije i street arta.

Interaktivno "Srce" Distrikta

Interaktivna skulptura „Srce“, autorke dr Milijane Komad i pionirke na polju digitalnih tehnologija i umetnosti, biće prikazana novosadskoj publici u Distriktu od 23. septembra, u okviru nedelje primenjene umetnosti na ovogodišnjem, šestom Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu. Skulpturu će posetioci moći da pogledaju sve do 10. oktobra.

- Moram priznati da sam plakala od sreće kad su me pozvali da učestvujem na Kaleidoskopu kulture - rekla je Milijana Komad, uoči njenog programa na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture. - Mislim da je on sjajna šansa da se umetnici afirmišu kroz samu promociju kulture - što mislim da je najbitnije od svega. Srbiji nedostaju manifestacije ovog tipa. Celi tim koji radi u organizaciji je predivna sinergija same manifestacije i njegovih raznolikosti i treba da bude primer svima ubuduće.

Pored interaktivne instalacije „Srce”, istog dana biće otvorena i prva izložba o jednom industrijskom nasleđu – Distriktu, pod nazivom „Duh mesta – prvi vek Distrikta”. Multimedijalna izložba i stalna postavka dramatizuje i tematizuje prostor Distrikta kroz vreme.

Nekadašnji industrijski kompleks, današnji centar savremene umetnosti, Distrikt je tokom poslednjih stotinu godina prešao nesvakidašnji put, koji je ovaj prostor u mnogočemu odredio. Taj put je ujedno inspiracija, ali i okosnica izložbe koja umetničkim i scenskim sredstvima, a koristeći se metodama scenskog dizajna, publici nastoji ispričati malo poznatu priču. Podeljena u šest faza, od osnivanja fabrike, preko drugog svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture, izložba, organizacijom, ali i građenjem prostora nastoji, na trenutke vrlo doslovno, preslikati turbulentnost, progres, promene, tragične sudbine, haos, nadu i kakofoniju jednog vremena.

Predavanja istaknutih stručnjaka na polju dizajna

Nedelja primenjene umetnosti Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu započeće radionicom „Make the logo bigger – kreiranje vidljivog brenda”, koju će 19. septembra u 20 časova, u Kulturnoj stanici Rumenka, održati Goran Edi Tadić, popularni grafički dizajner, ilustrator i bubnjar.

Sa zahtevom da se poveća logo na nekom rešenju se susreo verovatno svaki grafički dizajner tokom svoje karijere. Tema predavanja će biti kako suštinski „povećati logo“, odnosno učiniti brend vidljivim i prepoznatljivim, kroz proces dizajna identiteta i oglasnih rešenja. Kroz razne primere iz prakse biće reči o kreiranju zaštitnog znaka i drugih bitnih elemenata vizuelnog identiteta, kao i slogana, oglasnih vizuala. Jako je bitno u postupku stvaranja i oglašavanja brenda imati u vidu krajnje ciljeve: uspešno predstavljanje u javnosti koje će omogućiti prepoznatljivost, sticanje svesti o brendu i uspostavljanje emocionalne veze sa korisnicima.

Goran Edi Tadić se dizajnom počeo baviti devedesetih godina, kada je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti. Do danas, realizovao je oko hiljadu rešenja iz oblasti grafičkog dizajna, a pored toga bavi se i ilustracijom. Tokom svoje uspešne karijere je učestvovao u stvaranju identiteta nekih od uspešnijih srpskih brendova – Nektar, Jaffa O’Cake, Verde, Donkafe, Porsche Leasing i brojne druge. Izlagao je na više grupnih izložbi, a sada će se predstaviti i novosadskoj publici na radionici u okviru šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Svetski nagrađivan i najpoznatiji srpski dizajner Slavimir Stojanović Futro održaće motivaciono stand-up predavanje „Šta sve čovek treba da uradi da bi uopšte”, 22. septembra od 20 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg, u okviru nedelje primenjene umetnosti na šestom Kaleidoskopu kulture.

Slavimir Stojanović Futro je beogradski dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor. Njegovi projekti su osvojili preko 300 međunarodnih nagrada i predstavljeni su u magazinima, publikacijama, galerijama i muzejima. Njegov rad je uspeo da se uvuče i u enciklopedijsko Tasćenovo izdanje Istorija grafičkog dizajna, od 1960. do danas. Dobitnik je Nagrade za životno delo Udruženja za tržišne komunikacije Srbije. Objavio je dve nagrađivane ilustrovane knjige za decu iz serijala Avanture Singi Lumbe, kao i svoj prvi roman "Devet" koji je sada u svom DŽIV izdanju. Osnivač je lajfstajl brenda Futro. Redovan je TEDx govornik, gostujući profesor na SVA u Njujorku i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Za oba predavanja neophodno je prijaviti se na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je besplatan. Nakon nedelje primenjene umetnosti očekuje nas nedelja vizuelne umetnosti.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka.

A. Brzak

Autor:
Pošaljite komentar