Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jubilarne Somborske muzičke svečanosti od četvrtka do 2. oktobra

28.09.2022. 09:35 09:40
Piše:
Izvor: pixabay.com

Jubilarno, deseto izdanje Somborskih muzičkih svečanosti, počeće sutra i trajaće do 2. oktobra, a u ta četiri dana publici će darovati solističke resitale i koncerte kamernih ansambala velikih umetnika, kao i koncert orkestra mladih sugrađana, učenika muzičke škole „Petar Konjović”.

Kako juče na najavnoj konferenciji za novinare potvrđeno, festival čiji je ovogodišnji slogan „Ka novim horizontima”, u svečanoj sali somborske Gradske kuće otvoriće naš čuveni pijanista Aleksandar Madžar i violončelista Adrijan Brendel koncertom pod nazivom „Susretanja“, a na programu će biti dela Debisija, Šumana, Betovena, Šopena i Viljama Berda. Iste večeri, u okviru programa Džez na Somusu, nastupiće još jedan poznati pijanista – Bojan Zulfikarpašić.

Nakon dva nezaboravna koncerta na Somusu, sa francuskim džez saksofonistom Žilijenom Luroom, kao i sa kolegom pijanistom Vasilom Hadžimanovim, Bojan Zulfikarpašić dolazi u Sombor treći put u kombinaciji akustike i elektronike. „Tako će verujem i jedna manja sredina kakav je Sombor iznedriti neke vabserijske talente i može da se desi neki genije. Kulturni život u jednom gradu je veoma važan tokom cele godine, potrebno je animirati publiku svih 365 dana. SOMUS se svakako razvija i raste, što se uveliko pokazalo tokom ovih godina”, naveo je poznati džez pijanista.

Druge večeri festivala, pored već dobro znanih gostiju Somusa, klarinetiste Mate Bekavca, violinistkinje Maired Hiki i pijaniste Pera Rundberga, nastupiće kamerni orkestar provokativnog naziva „FB banda” sastavljen od najeminentnijih muzičara velikih slovenačkih formacija - Ljubljanske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTV Slovenije i Mariborske opere. Prvi koncert „FB bande” na ovogodišnjem festivalu programski je orijentisan ka Mocartu, njegovim savremenicima, ali i modernim kompozitorima koja su svoja dela komponovali inspirisani stvaralaštvom velikog kompozitora. Već sutradan ovaj neobični kamerni ansambl predstaviće se potpuno drugačijim programom - u fokusu će biti savremeno stvaralaštvo, a koncert je nazvan „Agonija današnjice“ .

Istog dana, 1. septembra, koncert će prirediti redovni profesori Akademije umetnosti u Novom Sadu, Laura Levai Aksin i Zoran Krajišnik, a na repertoatu su im dela velikih imena klasične muzike u obradama za flautu i gitaru. Poslednjeg dana festivala, kao nastavak višegodišnje intenzivne saradnje sa profesorima i učenicima muzičke škole „Petar Konjović” u Somboru, a sa željom da se pruži šansa mladima, orkestar muzičke škole će dobiti priliku da nastupi na festivalu, podeli scenu sa vrhunskim profesionalnim muzičarima i bude deo Somusovog jubileja. Orkestrom diriguje Mina Bošnjak, za klavirom je Mihajlo Zurković, a kao gost nastupa sopran Sonja Šarić. Program „Stepenicama ka zvezdama“ tvoriće muzika Betovena, Bramsa, Masnea, Kasada, Belinija, Šopena i Astora Pjacole. Kasnije istog dana festival će zatvoriti Sonja Šarić uz klavirsku pratnju Strahinje Đokića koncertom solo pesama Franca Lista, Riharda Štrausa i Gustava Malera 

Studiozno pripreman festival

„Ovim festivalom negujemo tradiciju i duh starog Sombora i podsećamo na 1961. godinu kada su pokrenute Somborske muzičke večeri, manifestacija koju su inicirali pijanista i pedagog Dušan Trbojević i direktor Muzičke škole ’Petar Konjović” Dragoslav Mitrović, i iz koje je decenijama kasnije nastao Somus. Svake godine Somborske muzičke svečanosti okupljaju muzičare zavidne inostrane karijere, a mnogi od njih su naši Somborci. Ovo deseto izdanje je pripremano studiozno, a ugostićemo umetnike koji su u svom gustom profesionalnom rasporedu našli prostora za Somus. Naravno, zadovoljstvo je veće kad znamo da sviraju program koji ne izvode na svojim koncertima”, izjavila je je Vesna Šašić, direktorka KC „Laza Kostić“, pod čijim okriljem se i organizuje festival..

        M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar