Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Deo zbirke tapiserija Ateljea 61 pred Negotincima

08.06.2018. 11:18 11:20
Piše:
Izvor: atelje61.org.rs

U okviru izlagačkih aktivnosti, a u skladu sa intencijama Strategije razvoja kulture grada 2016-2026 godine, te preporukama u pogledu umrežavanja, mobilnosti I međuinstitucionale saradnje ustanova I delatnika u kulturi, Fondacije EPK NS 2021 I Uprave za kulturu grada Novog Sada, Ustanova za izradu tapiserija “Atelje 61”, po prvi put se predstavila negotinskoj publici, u utorak, 5. juna, izložbom iz svoje Zbirke tapiserija, pod nazivom  “Tapiserija sopstvenog puta”, autorke postavke, istoričarke umetnosti,Goranke Vukadinović, u galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac” u Negotinu.

Tapiserije kojima se “Atelje 61” predstavlja Negotinčanima,mahom su dela autora –tapiserista,ali I umetnika, vokacijski-slikara među kojima su I potpisi poput Nade Poznanović-Adžić, Mateje Rodićija, Boška Petrovića,Smiljane Hadžić,Milice Mrđe, Negotinčanke-Dušanke Botunjac, te Marije Vajde, Peterisa Sidarsa,Dušice Vidanović,Suzane Gojnić, Snežane Skoko I Ivane Mikulić.

Pred brojnom negotinskom publikom i marišnicima umetnosti i tapiserijskog medija, autorka postavke iz dela Zbirke Ateljea 61, Goranka Vukadinović je među ostalim istakla da je saradnja velikog broja umetnika iz zemlje I inostranstva sa tkaljama,koautorima I veštim interpretatorima ideja i htenja umetnika,iskristalisala obostranu likovnu kompetenciju,dovodeći idejno-kreativni postupak do tačke kada se problematizuje u estetičkom smislu-čistota medija,jednovremeno insistirajući na autentičnosti tapiserije kao umetničkog dela:

Ovom postavkom iz dela Zbirke “Ateljea 61” želela sam da predstavim samo mali deo autentičnih tapiserija, birajući autore tapiseriste, ali I one koji su se bavili drugim likovnim disciplinama,a želeli da se iskažu I u tapiserijskom mediju. Drago mi je da smo uspeli da predstavimo, autore značajne za razvoj tapiserije sa prostora bivše Jugoslavije, autore iz inostranstva čije su tapiserije takođe, deo Zbirke,ali I nove,mlade autore kojima je ovaj medij intrigantan. Svi oni svojim delovanjem u tapiseriji, dokazuju da je ova vrsta vizuelne umetnosti-atraktivna, živa i uvek intrigantna za umetnička istraživanja, rekla je Vukadinovićeva.

Činjenica da je u svom bezmalo šestodecenijskom delovanju, “Atelje 61” svoju izlagačku delatnost ostvario na gotovo svim kontinentima izuzev na australijskom, sama po sebi govori o izuzetnoj vrednosti i valorizaciji ovog jedinstvenog i sveobuhvatnog tapiserijskog centra, u sferi prepoznatosti od strane naučne,strukovne i kultur-javnosti u svetskim promerima. Zahvalnost umetnika i brojnih saradnika “Ateljea 61” što uprkos svim Scilama i Haribdama vremena u kojima živimo,entuzijasmom i pregnućem zaposlenih u Ustanovi za izradu tapiserija sa Petrovaradinske tvrđave, ne dozvoljava da utiču na permanentnu misiju ove ustanove da neguje, razvija i populariše tapiserijski medij, neupitna je.

Izložbom “Tapiserija sopstvenog puta” u takva šta bila je u prilici da se uveri I publika iz kraja koji je iznedrio Stevana Mokranjca, Hajduk Veljka Petrovića, rimskog imperatora Galerija I drugih znamenitih ličnosti koje su ispisivale bogatu istoriju istočne Srbije.

U narednih dve nedelje,  izložba “Tapiserija sopstvenog puta” biće upisana na “ruti rimskih imperatora” u negotinskom Domu kulture “Stevan Mokranjac” kao jedna od kota na kojima publika marišna za umetnost i tapiseriju može da se upozna i sa ovim delom nasleđa novosadske i srpske kulturne baštine.

Teodora Ž. Janković

Autor:
Pošaljite komentar
„Atelje 61“ i Akademija umetnosti istražuju nove medije

„Atelje 61“ i Akademija umetnosti istražuju nove medije

02.03.2018. 10:18 10:20
Atelje 61 proslavlja dve decenije međunarodne kololonije

Atelje 61 proslavlja dve decenije međunarodne kololonije

08.02.2018. 21:32 21:39