Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Dani igre” u KCNS

11.02.2020. 09:57 10:03
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Beogradski festival igre, koji već niz godina gostuje i u Novom Sadu, prvi put će predstaviti i reviju filmskih i dokumentarnih ostvarenja u okviru programa nazvanog “Dani igre”. Ovaj svojevrsni filmski uvod u festival održaće se u Kulturnom centru Novog Sada od 13. do 17. februara.

Nedelju dana pre zvaničnog početka festivala, 13. marta u Novom Sadu će gostovati čuveni Njujork siti balet. Primabalerina ove trupe Tajler Pek uređivala je jedno izdanje američkog televizijskog šou programa “BalletNONj”, a dokumetarac u režiji Stivena Kantora posvećen snimanju ovog programa otvoriće “Dane igre” u Novom Sadu u četvrtak u 19.30 časova. U pitanju je spoj čudesnog sveta baleta, stepovanja, hip-hopa, pa čak i cirkusa, a prvi put se dogodilo da balerina producira i režira renomirani televizijski događaj.

Na programu je francuski film “Igrajmo”, u režiji Ladislasa Šola sa Rajanom Bansetijem i Aleksijom Đordano, koji prati Džozefa, strastvenog igrača hip-hopa i njegove pokušaje da stigne do profesionalne pozorišne scene, a zatim upozna i zavoli klasičan balet. Slede filmovi “Podudarnost” u režiji Stivena Belbera, koji prati ekcentričnog njujorškog baletskog pedagoga, koga tumači Patrik Stjuart, a čiji miran život prekida mladi par iz Sijetla sa ciljem da naprave intervju o njegovoj fascinantnoj igračkoj karijeri 60-tih godina, kao i film “Polina”, u režiji Valeri Miler i Anželina Preljokaža, o mladoj balerini koja se tokom detinjstva priprema za najsloženiji klasičan repertoar. Kada dobija angažman u čuvenom Boljšoj teatru, ona otkriva savremenu igru, napušta sve i odlazi u Francusku. Uloge su poverene fantastičnim igračima Marijinskog teatra, ali i glumici Žulijet Binoš, koja je iskusila savremeni pokret igrajući u predstavama londonskog koreografa, Akrama Kana.

Na programu je i dokumentarac “Bil T. Džouns – Igrom do obećane zemlje”, ovenčan zlatnom medaljom Festivala u San Francisku, u režiji Miše Skorera koji otkriva probe, poznata dela i jedinstven kreativni proces legendarnog koreografa i njegove trupe, kao i film “Živ i mrda” u režiji Suzan Glacer u kome je predstavljena katarzična snaga svinga, od istorijskog porekla do uticaja na savremenu kulturu prateći profesionalce i entuzijaste dok pronalaze radost igre i nude poseban ugao posmatranja uzbudljivog univerzuma svinga. Film “Crni paviljon”, u režiji Pjera Koliboa predstavlja čuveni prostor za igru u Eks an Provansu u kome radi koreograf Anželin Preljokaž, “Koraci na sceni” igrače hip hopa na Festivalu urbane igre u La Viletu u režiji Erika Ližoa, a “Kvintet iz Uzesa” u režiji Katrin Maksimof prati rad koreografa Havijera de Frutosa, Franka Šartijea, Emanuela Gata, Kita Džonsona i Natali Perne,  Najavljeni su i filmovi “Nevidljivi igrač” o radu japanskog koreografa Sabura Tešigavare u režiji Elizabet Koronel, kao i “Pustinjski igrač” u režiji Ričarda Rejmonda, istinita priča o hrabroj ambiciji jednog Iračanina koji sa prijateljima tokom atmosfere predsedničkih izbora 2009. kada su ugrožene mnoge kulturne slobode, rizikujući živote i formira alternativnu kompaniju igre i kroz zabranjene video snimke uče od bezvremenih legendi kao što su Majkl Džekson, Džin Keli i Rudolf Nurejev.

Na programu je snimak komada “Igra” švedskog koreografa Aleksandera Ekmana za Balet pariske Opere koji evocira svet detinjstva i bezbrižnog zadovoljstva, ali pored čiste zabave, kontemplira značenje i značaj igre kada postanemo odrasli. Za kraj “Dana igre”, 17. februara najavljen je film “Margo” kojim legendarni reditelj Toni Palmer dokumentuje veličanstvenu životnu priču čuvene balerine  Margo Fontejn. Podsetimo, 17. izdanje Beogradskog festivala igre, pod sloganom „Čista senzacija“, od 21. marta do 12. aprila, predstaviće 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja, sa 23 koreografska komada od kojih će tri gostovati i u Novom Sadu.

        N. Popov

Autor:
Pošaljite komentar