Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Svetski džez orkestar Muzičke omladine sutra na brodu Cepelin

29.07.2019. 08:46 08:49
Piše:
Izvor: Dnevnik (arhiva)

NOVI SAD: Na brodu „Cepelin“, ukotvljenom na novosadskom keju, poklonici vrhunskog svinga biće sutra uveče u prilici da uživaju u svirci Svetskog džez orkestra Muzičke omladine, pod vođstvom slavnog američkog tromboniste, kompozitora, aranžera i muzičkog pedagoga Luisa Bonile.

Ovaj orkestar, inače, okuplja najbolje mlade yez muzičare iz celog sveta, koji u njega ulaze nakon zahtevne audicije, u veoma jakoj konkurenciji. Tako aktuelnu postavu čini dvadeset vrhunskih mladih džezera iz četrnaest zemalja s pet kontinenata, koje je međunarodni žiri izabrao između 143 prijavljena kandidata.

Unazad nekoliko godina Svetski džez orkestar Muzičke omladine se redovno okuplja u julu pred festival „Jazz is Back “, koji se održava pod okriljem čuvene Letnje džez škole u Grožnjanu (na kojoj je i ove godine predavao novosadski basista Vladimir Samardžić). Potom se kreće na turneju, ovog puta s programom naslovljenim „Pop That Swing“, koji obuhvata popularne standarde, Boniline kompozicije, ali i teme pojedinih članova orkestra, jer je Amerikanac insistirao na tome da muzičari koji su deo Svetkog yez orkestra komponuju i pišu aranžmane. Tek, u okviru turneje sinoć je orkestar svirao u Beogradu, večeras će nastupiti u Kragujevcu, a nakon koncerta na „Cepelinu” slede svirke u Splitu i Šibeniku.

Umetnički rukovodilac ansambla Luis Bonila je poreklom iz Kostarike, ali je odrastao u Kaliforniji, i tokom karijere svirao je s velikanima yeza kao što su Tony Bennett, McCoy Tuner, Dizzy Gillespie, Lester Bowie, Tom Harrell, Freddie Hubbard i Astrud Gilberto, ali i poznatim muzičarima drugih žanrova, poput Fila Kolinsa i Dajane Ros. Bigbendaško iskustvo stekao je, pak, svirajući s Gerald Wilson Orchestrom, Toshiko Akiyoshi-Lew Tabakin Jazz Orchestrom, Mingus Big Bandom i Afro Latin Jazz Orchestrom.

Bonila je od ove godine redovni profesor džez odseka na Univerzitetu za umetnostu Gracu, a nakon što je nekoliko godina bio predavač na pomenutoj Letnj džez školi u Grožnjanu, sada se nalazi na njenom čelu. Podsetimo, ova kultna mini-akademija, koju je u prelepom drevnom gradiću u istrijanskom zaleđu utemeljio i godinama vodio legendarni vibrafonista Boško Petrović, bila je odskočna daska za naraštaje džez muzičara, koji su danas ugledni umetnici sa sjajnim karijerama.

Uvek sam voleo da podučavam, još od početka karijere, kaže Bonila. Kako dodaje, za mlade je muzičare ključno obrazovati se uz pedagoga koji vam kao osobi znači, bez obzira na to u kojoj se ustanovi školujete.

Uostalom, neki studenti i odaberu školu samo zato da bi bili povezani s određenim profesorima. Recimo, dok sam odrastao u Los Anđelesu, pratio sam svog profesora Roja Mejna, koji je predavao na univerzitetu Kalifornija stejt, iako tamošnji muzički odsek nije bio naročito poznat i popularan. Jer od izuzetnog je značaja biti uz profesora koji će vam najviše pomoći da se razvijete, ne samo kao muzičar, umetnik, nego i kao osoba, poručio je Bonila.

Tokom rada u Grožnjanu, otkriva Bonila, nije u fokusu tehnički aspekt sviranja, iako je i taj segment zastupljen, nego suština – a to je, kako kaže čuveni trombonista, „ono što nam muzika znači i kako razmenjujemo muzičke zamisli, kako ih objedinjujemo”.

Radi se o muzici koju treba osetiti. I zato su za te mlade ljude iznimno važni nastupi koji se ostvaruju pred publikom, ističe umetnički rukovodilac i dirigent Svetskog džez orkestra Muzičke omladine, pod čijim energičnim vođstvom ovaj ansambl zvuči poput velike profesionalne formacije koja godinama svira u istom sastavu.

M. Stajić

Autor:
Pošaljite komentar
MONS i Zagrebačka filharmonija: Klavir u slavu Čaplina

MONS i Zagrebačka filharmonija: Klavir u slavu Čaplina

05.07.2019. 14:55 15:01
Muzička omladina Novog Sada laureat Oktobarske nagrade

Muzička omladina Novog Sada laureat Oktobarske nagrade

29.10.2016. 21:22 21:52