Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA U fokusu dela Kiša, Pavića i Daviča

19.10.2019. 14:57 15:07
Piše:
Izvor: Sofija Lundberj biće u subotu, 26. oktobra gošća Novog Sada Foto privatna arhiva

Pod sloganom “Pismo = glava“, sutra će biti otvoren Međunarodni beogradski sajam knjiga, naša najpoznatija sajamska manifestacija posvećena literaturi, koja će biti održana 64. put i trajati do 27. oktobra, u halama Beogradskog sajma.

Kao i svake godine, mnoštvo izdavača i izlagača će učestvovati na ovom sajmu. Najavljeno je pet stotina direktnih izlagača, od kojih je šezdeset iz inostranstva, a zemlja počasni gost sajma ove godine je Egipat.

Pored pregleda domaće i inostrane književne produkcije, tokom sajma se nude i brojni popusti prilikom kupovine knjiga, a sajamski dani će i ovog puta proteći u brojnim promocijama i tribinama povećenim mnogim poznatim piscima. Ove godine u fokusu će biti život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije se godišnjice obeležavaju tokom 2019. Takođe će posebni programi biti posvećeni velikom jubileju - osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Kao gosti ovogodišnjeg Sajma knjiga najavljeni su, pored ostalih, književnici Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Naše izdavačke kuće već su uobičajile da najplodniji period njihove produkcije bude upravo u vreme sajma, i trude se da spisak novih naslova što više upotpune do početka. O tome svedoče i njihove najave pred sajam.

Nakon što je prošle godine poneo titulu Izdavača godine, “Prometej” je i za ovaj sajam pripremio oko stotinu naslova, među kojima je tek nekoliko ponovljenih, starijih izdanja, a ostalo su prvi put publikovana dela. Posetioci sajma će imati priliku da vide pet novih naslova iz edicije „Popularna lingvistika“, deset u ediciji “Srbija 1914–1918”, pet naslova beletristike u ediciji “Reka…” Osim novih izdanja, na njihovom štandu biće izloženo više stotina naslova sa velikim sajamskim popustom. “Prometej” će predstaviti i “Dnevnik od 1912. do 1918”  Stanislava Krakova, zatim zanimljivo delo Vislave Šimborske “Neobavezna lektira“, „Srpski rečnik sinonima“ Pavla Ćosića, i još niz ostalih novih naslova u izdanju ove kuće.

„Pravoslavna reč“ je za sajam objavila knjigu  „Spomenica prisajedinjenja 1918–2018 – kruna vekovne borbe za oslobođenje i ujedinjenje“

Novosadska izdavačka kuća „Pravoslavna reč“ je za ovaj sajam objavila knjigu grupe autora „Spomenica prisajedinjenja 1918-2018  - kruna vekovne borbe za oslobođenje i ujedinjenje“, zatim “Svetosavlje i filosofija života“ Bogoljuba Šijakovića, “Polen i čar“ Blagoja Bakovića, “Srbija koja mi nedostaje” Dragana Bosnića i Rajka Petrova Noga, kao i “Moždani udar - Pesme i zapisi” Rajka Petrova Noga, „Zanatski dom“ Đorđa Sladoja, i „Danonoćnik 2: zapisi, komentari, izreke, male priče, pesme u prozi, esejčići, sećanja i razni osvrti“ Mira Vuksanovića. 

Blizu pedeset novih naslova predstaviće „Akademska knjiga“ iz Novog Sada, proglašena za najboljeg izdavača Beogradskog sajma knjiga 2017. Studije iz raznih oblasti, eseji, radovi, ali i beletristika, mogu se naći među novoobjavljenim knjigama. Pored prvog toma „Dnevnika 1942-2001“ Aleksandra Tišme, štampan je i Zbornik radova „Drugost Lasla Vegela“, s međunarodne naučne  konferencije o delu ovog našeg pisca, kao i drugo izdanje njegovog romana „Neoplanta ili Obećana zemlja“, a takođe i roman „Dijaspora i druge stvari“ Davida Albaharija. „Akademska knjiga“ objavila je i monografiju s rečnikom „Srpske slivenice“ Ranka Bugarskog, kao i monografiju „Jasenovac“ Ive Goldštajna, knjigu „Dogodilo se u Ečki“ Tibora Varadija, nastalu na osnovu spisa iz porodične advokatske kancelarije, osnovane krajem 19. veka, takođe i studiju „Karlos Fuentes u potrazi za identitetom“ Bojane Kovačević Petrović.  

Žanrovski su različite i knjige stranih autora, među kojima je i poznata studija „Problemi poetike Dostojevskog“ Mihaila Bahtina, Solženjicinov roman „Arhipelag Gulag 1918-1956 I-III“, i Ibzenova istorijska drama „Car i Galilejac“. Tu je i istorijski osvrt„Srbija i Turska u devetnaestom veku“ Leopolda Rankea, a „Akademska knjiga“ izdvaja i pogled na našu kulturu i književnost, u knjizi „Kultura južnih Slovena“ Gerharda Gezemana.       

Na štandu “Psihopolis instituta“ iz Novog Sada biće izložene i nove knjige ovog izdavača, kao i ranija izdanja iz oblasti psihologije, psihoterapije, vaspitanja, i partnerskih odnosa. Nova je knjiga “Osetljivo dete” Elejn Aron, zatim „Psihologija mode“ Kerolin Mer, “Psihologija vršnjačkog nasilja” Pitera K. Smita, “Psihologija poverenja”

Kena DŽ. Rotenberga, “Zašto verujemo ljudima?” Toda B. Kašdana, “Internet generacija” Džin Tvengi, „Odvažno svoj“ Brene Braun, “Smrt novca” Džejmsa Rikardsa, i “Supervizija i koučing u transakcionoj analizi” Trudi Njuton i Hilari Kohrejn.

“Arhipelag” podseća da je, između dva Beogradska sajma knjiga, objavio preko pedeset novih i obnovljenih izdanja u različitim izdavačkim formatima, kako navodi Gojko Božović, direktor te izdavačke kuće. On izdvaja nekoliko kapitalnih knjiga, među kojima posebno mesto imaju dve knjige iz istoriografije: istorija Evrope i sveta od 1875. do 1914. godine koju je u knjizi “Doba carstva“ izložio Erik Hobsbaum i istorija Evrope u doba nacističke vladavine - “Hitlerovo carstvo“ savremenog istoričara Marka Mazovera. “Dve knjige doživljavaju svetsku premijeru izvan jezika na kojima su napisane. Jedna je novi roman Davida Grosmana ’Život se sa mnom mnogo poigrao’, a druga je knjiga priča velikog italijanskog pisca Klaudija Magrisa ’Zakrivljeno vreme u Kremsu’.

Tu je i nekoliko romana pisaca koji predstavljaju neke od najznačajnijih glasova nove srpske književnosti. “Arhipelag” je objavio nove romane dvoje dobitnika Evropske nagrade za književnost, „Jegermajster” Darka Tuševljakovića i „Otkako sam kupila labuda” Tanje Stupar Trifunović. Božović pominje i prvi roman Nine Savčić „Vlasnik svega našeg”, kao i “Moje” Srđana V. Tešina, „Otrov, banka i treće pismo” Mladena Vurune i „Nesrećni kralj govori” Nikole Moravčevića.

Izdavačko preduzeće „Prosveta“ predstaviće oko 40 novih naslova iz ovogodišnje produkcije, u godini jubileja u kojoj obeležava 75 godina postojanja. U “Prosveti” izdvajaju knjige “Doksat – neimar baroknog Beograda” autora Željka Vuka, posvećenu Nikoli Doksatu de Morezu, komandantu Lorenskih oklopnika i vojnom inženjeru, graditelju Beograda s početka 18. veka. Tu je i roman “KunBaja” Tanje Pavišić, zatim “Poruke sa Trga” Dragana Milenkovića, “Vračev šegrt - trojanski konj održivog razvoja” Mare Knežević-Kern, “Krvavi ranč” mladog autora Filipa Markovića, “Severni bulevar”Danila Štrpca, i druge.

Čak 80 novih naslova najavljuje “Laguna” i podseća da su, u prethodnih 12 meseci, objavili 372 nove knjige, a s ponovljenim izdanjima ukupno 540 naslova. Više od 4.000 knjiga biće ponuđeno čitaocima na štandovima u halama 1 i  4, a u “Laguni” dodaju i da će šezdesetak pisaca tokom sajamskih dana potpisivati svoje knjige. “Lagunini” autori Dejvid Van i Sofija Lundberj, biće gosti ovogodišnjeg sajma, kao i Vedrana Rudan i Goce Smilevski. Sofija Lundberj će 26. oktobra, posetiti i Delfi knjižaru „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, i od 12 sati potpisivati knjige.

Iz ovogodišnje produkcije “Dereta” izdvaja kapitalno delo svetske književne kritike “Biografia literaria“ S. T. Kolriya, i prvo srpsko izdanje kultnog romana XX veka “Duga gravitacije“ Tomasa Pinčona. Tu je i roman “Neutešni“, Kazue Išigure, i „Pogledaj arlekine!” Vladimira Nabokova. Kontorverzni roman “Crvena Kejla“ Isaka Baševisa Singera, podsećaju u „Dereti“, zbog bogatog erotskog sadržaja izazvao je burne reakcije i proteste širom sveta, te je dugo i ostao „zatočen” u jidiškom rukopisu, a tek su nedavno počeli da ga prevode i objavljuju.        

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar
Beogradski sajam knjiga od 20. do 27. oktobra

Beogradski sajam knjiga od 20. do 27. oktobra

03.10.2019. 15:07 15:11
Beogradski sajam knjiga: Najprodavaniji naslovi su bili....

Beogradski sajam knjiga: Najprodavaniji naslovi su bili....

28.10.2018. 08:56 09:01
Danas počinje 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Danas počinje 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

21.10.2018. 08:01 09:02