Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vikendice u Novom Sadu prodavale se kao alva

19.10.2020. 10:14 10:16
Piše:
Foto: Dnevnik.rs/Slobodan Šušnjević/Vikendice  

NOVI SAD: Republički geodetski zavod prvi put je objavio podatke o prometu nekretnina u trećem kvartalu iz kojih se vidi da je poraslo interesovanje za kupovinu vikendica, da stanovi se i dalje najviše kupuju i da su oni  u glavnom gradu najskuplji, ali i da kupci ne štede novac za garaže.

U  izveštaju se navode podaci o prometu nekretnina u četiri grada, Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu, ali se ističe da  su tokom trećeg  kvartala 2020. godine javni beležnici i osnovni sudovi Republičkom geodetskom zavodu dostavili 43.535 ugovora, što je nešto više od 14.500 ugovora mesečno. Ako se poredi  treći kvartal 2019. godine onda je to 652 kupoprodajna ugovora više.

Posmatrajući promet mesečno najviše se trgovalo stanovima jer je sklopljeno 3.300 ugovora o prodaji, zatim sledi promet građevinskim zemljištem - oko 2.300 kupoprodaja, a potom slede pro,et poljoprivrednog zemljišta i stambenih objekat s oko 1.800 kupoprodaja.

27.000 evra garaža u Novom Sadu, 90.000 evra na Kopaoniku

Stanovi u prestonici i dalje su najskuplji u odnosu na druge gradove u zemlji, a u tome prednjači ekskluzivna lokacija Beograd na vodi. Na ovoj lokaciji je u trećem kvartalu kvadrat stambene površine koštao 9.019 evra i za isti stan je i najviše novca izdvojeno - 883.888 evra. Inače prvih sedam  najskupljih stanova prodato je, takođe,  na lokaciji Beograd na vodi.

Kada je reč o starogradnji, najviša cena po kvadratu plaćena je za stan na Vračaru - 4.301 evra, a najviše novca - 1.461.000 evra izdvojio je kupac za stan u opštini Stari grad. Nema podataka o tome koliko je koštao kvadrat stana u Novom Sadu, ali su tu podaci koliko je ugovora sklopljeno. Naime u trećem kvartalu sklopljeno je 1.382 ugovora, čak 76 odsto nekretnina plaćeno je gotovinom, a 24 odsto kupljeno je na kredit.

Na ceni su bile i kuće, a najviše novca vredela je kuća na Savskom vencu - za koju je kupac platio 1.150.000 evra. Trećinu manje novca koštala je i druga po redu najviše plaćena kuća, koja je takođe na Savskom vencu - 780.000 evra, a u ceni je i garaža. Osim ove dve kuće još dve najskuplje kupljene su u Beogradu. Obe kuće su na Voždovcu - a prodate su za 460.000 evra, odnosno  360.000 evra.

Po kojim cenama se trgovalo ovim nekretninama  u Novom Sadu i drugim gradovima i opštinama u Srbiji nema podataka, ali su spomenute  cene dve garaža u Novom Sadu. Za jednu, u starogradnji, kupac je morao da izdvoji 27.000 evra ili 1.800 evra po kvadratnom metru, a za drugu, u novogradnji, vlasnik je platio  je 24.000 evra, odnosno 2.181 evra po kvadratu. Međutim, to nisu i najviše plaćene garaže u Srbiji - pošto je najviše novca bilo potrebno za kupovinu garaža na Kopaoniku. Za ravno 90.000 evra, odnosno 3.333 evra po kvadratnom metru kupljena je garaža u novogradnji,  a za drugu je bilo potrebno upola manje novca - 44.400 evra ili 2.336 evra po kvadratu.


Godina kuća za odmor

Uobičajeno je, kažu geodete u izveštaju,  da je promet vikendica niži u prvom kvartalu i da se postepeno povećava idući ka kraju godine. Međutim, povećanje prometa vikendica  je izraženije u 2020. godini nego što je bio slučaj u 2019. godini. Interesantno je da je skok u povećanju prometa vikendica zabeležen tokom drugog kvartala 2020. godine i ovaj trend je nastavljen i u trećem.


U izveštaju o prometu nekretnina iznenađenje može da predstavlja promet vikendica jer je kupovina porasla duplo u odnosu na treći kvartal 2019. godine, a ralog je najverovatnioje situacija s pandemijom virusa kovid-19. U trećem kvartalu ove godine prodato je 445 kuća za odmor, dok je lane u tom periodu bilo sklopljeno 225 kupoprodajna ugovora. Geodeti su u izveštaju primetili  da su kupci u trećem kartalu umesto u banjskim i planinskim centrima kupovale vikendice u neposrednoj blizini stanovanja, što ukazuje na to da su novi vlasnici vodili računa da što kraće putuju od mesta prebivališta do kuće za odmor.

Iako u izveštaju nema podataka o tome koliko su koštale vikendice izneto je da je najveći skok u broju prodatih vikendica u odnosu na treći kvartal 2019. godine zabeležen u Novom Sadu. Naime, prodato je 35 vikendica, a prošle godine u isto vreme svega osam što je povećanje za 4,5 puta. Pretpostavlja se da su vikendice kupovane na sremskoj strani grada jer je ovakvih kupoprodaja bilo i u prvom polugodištu ove godine.

1.382 ugovora o prodaji stanova

Uobičajeno je, kažu geodeti u izveštaju, da je promet vikendica niži u prvom kvartalu i da se postepeno povećava kada se primakne kraj godine. Međutim, povećanje prometa vikendica izraženije u 2020. godini nego što je to bilo 2019. godini. Interesantno je da rast prometa vikendica zabeležen i tokom drugog kvartala ove godine i nastavljen u trećem.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar