Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA VOJVODINE Povećati plate i sudsku zaštitu radnika

29.12.2023. 09:20 10:26
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Radno zakonodavstvo i reforme u procesu približavanja Evropskoj uniji sprovode se izuzetno sporo, predugo se čeka na donošenje ključnih zakona iz oblasti rada - o radu, štrajku, socijalno ekonomskim savetima, regulisanju zapošljavanja stranaca.

- Kakav je položaj radnika u Srbije ove godine, koju su obeležila poskupljenja hrane i energenata, samo po sebi govori i to što je minimalna zarada manja od troškova minimalne potrošačke korpe, a time je životni standard građana sve manji - rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić.

Po njegovim rečima, socijalni dijalog i dalje je slab, posebno u pogledu uključivanja socijalnih partnera u razvoj politika i donošenja zakona relevantnih za njih.

- Srbija tek treba da prilagodi pravni okvir i ojača kapacitete socijlnih partnera za podsticanje kolektivnog pregovaranja. Iako se iz godine u godinu minimalna zarada povećava, konsenzus o minimalnoj ceni rada u SES-u izostaje. Bilo je pozitivnih pomaka, ali i problema i izazova u pogledu ostvarivanja prava iz oblasti rada koje smo pokušavali da prevaziđemo kroz dijalog i kompromis sa socijalnim partnertima, ali i primenu drugih vidova sindikalne borbe. Situaciju dodatno otežava nepostojanje granskih kolektivnih ugovora u industrisjkom sektoru i neadekvatan odnos pojedinih poslodavaca prema sindikatima i sindikalnim predstavnicima - istakao je Milić.

Iako se iz godine u godinu minimalna zarada povećava, konsenzus o minimalnoj ceni rada u SES-u izostaje (predsednik SSS Vojvodine Goran Milić)

Ukazujući da sindikati nisu zadovoljni radnim zakonodavstvom, pre svega, njegovim implementacijom, sudskom zaštitom i generalno polažejem radnika, Milić je istakao da se ne odustaje od borbe za bolja i veća radnička prava, veće plate i bolje uslove rada, unapređenje bezbednosti i zaštite na radu, odnosno dostojnog života.  


Minimalac postao osnovna zarada

- Imamo niz zamerki na to kako se određuje minimalna zarada, a važno je reći i to da se ona isplaćuje onda kada poslodavac ima određenih problema u poslovanju i takav režim isplate je ograničenog trajanja. Međutim, u Srbiji je ona, praktično, postala osnovna zarada i za tu platu u Srbiji radi oko 300.000 radnika - kaže Goran Milić. - Kolika će ona biti određuje se na osnovu određenih parametara iz aprila tekuće godine, konačan iznos utvrđuje se polovinom septembra, a počinje da se isplaćuje od 1. januara naredne godine. Nije potrebno ni govoriti koliko su troškovi života od aprila do sada povećani. 


- Od 2020. godine do sada pokrenuto 1.713 radnih sporova, od kojih je 945 okončano pozitivno, članstvo je uvećano, osnovano je i 42 nove sindikalne organizacije u preduzećima i kompanijama gde do sada nismo bili prisutni. Zaposleni moraju da znaju da se samo zajedno i organizovano mogu postići rezultati, zaštititi radnička prava i obezbediti bolji položaj radnika. Proces jačanja sindikata i osnivanje novih sindikalnih organizacija nije lak, teško je ući u novu fabriku, preduzeće, kompaniju, pronaći ljude spremne da se sindikalno organizuju, ali se uz istrajnost rezultati i te kako vide - istakao je Milić.

D. Mlađenović

 

Autor:
Pošaljite komentar
ISTORIJSKI SPORAZUM SINDIKATA Lamborgini uvodi četvorodnevnu radnu nedelju za radnike u proizvodnji

ISTORIJSKI SPORAZUM SINDIKATA Lamborgini uvodi četvorodnevnu radnu nedelju za radnike u proizvodnji

05.12.2023. 16:30 16:36
PREMIJERKA SE SASTALA SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA Od 1. januara povećanje plata 10 odsto, nastavak razgovora u petak

PREMIJERKA SE SASTALA SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA Od 1. januara povećanje plata 10 odsto, nastavak razgovora u petak

04.12.2023. 17:44 18:22