Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SA INOVATIVNIM I ZELENIM REŠENJIMA UVEK KORAK ISPRED VREMENA: SCHNEIDER ELECTRIC razvija poslovanje i nastavlja da širi tim u srbiji

11.02.2024. 13:24 13:36
Piše:
Izvor: privatna arhiva

Schneider Electric u Srbiji - sinonim je za uspešnu kompaniju koja je razvila ADMS softver – Advance Distribution Management System, najnapredniji softver koji obuhvata veliki broj različitih analitičkih funkcija za efikasno praćenje, upravljanje, dizajn i optimizaciju rada elektrodistributivnih mreža.

To je i kompanija koja razvija inovativna i zelena rešenja, ulaže u svoje zaposlene i koja omogućava zapošljavanje kvalitetnim stručnim kadrovima, koji svojim radom i znanjem doprinose razvoju svoje zemlje.

O tome kako ocenjuju poslovnu 2023. godinu i kakvi su planovi za ovu, o šansi da posao ove godine dobija još 150 ljudi, mahom inženjerske struke i kakve sve benefite zaposleni imaju... razgovarali smo sa direktorom Schneider Electric Razvojnog Centra u Novom Sadu Dragoljubom Damljanovićem.

- Prošla godina bila je intezivna u svakom pogledu. Mnogo toga se dešavala na geopolitičkom nivou, tako da je bilo puno izazova, ali ako treba da zaključimo u jednoj rečenici, za nas je bila veoma dobra. Tu prvenstveno mislim na otvaranje nove InGrid zgrade u Novom Sadu, polovinom prošle godine, što je svakako za Razvojni centar važna stvar koja utiče na mnogo faktora i pruža mogućnost za dalja širenja. Novi Sad jedan je od tri razvojna centra koja Schneider Electric ima širom sveta. S obzirom na širok portfolio rešenja koja razvija, HUB ima veliki značaj za Schneider Electric globalno. Činjenica da je mnogo uloženo u novu zgradu, kao i dalja ulaganja u širenje timova, pokazuju koliki je značaj HUB-a unutar kompanije - kaže Damljanović.

Naš sagovornik ističe da je kompanija Schneider Electric  zaslužna, ne samo za razvoj IT industrije u Novom Sadu i Srbiji, već i za reputaciju izgrađenu tokom 20 godina postojanja i uspešnog rada u našoj zemlji, koja obezbeđuje još veća ulaganja u taj sektor.

Veliki doprinos izvozu IKT usluga naše zemlje upravo daje Schneider Electric izvozom svojih rešenja za upravljanje elektrodistributivnom mrežom na sve kontinente širom sveta.


Žena više od 30 procenata

Mi smo već započeli sa svim organizacionim i kadrovskim pripremama, kako bismo omogućili brz i funkcionalan prijem novih zaposlenih koji je planiran za ovu godinu. Naše konkurse javno objavljujemo na specijalizovanim sajtovima za zapošljavanje, a u potrazi smo  za kadrovima različitih nivoa iskustva. Očekujemo stabilan rast broja zaposlenih u narednih nekoliko godina. Ponosni smo što u ovom momentu zapošljavamo 322 osobe ženskog pola, više od 30 odsto, što nas svrstava u svetski standard IT industrije – navodi Dragoljub Damljanović.


Schneider Electric je kreirao ADMS rešenje koje pomaže elektrodistributivnim preduzećima da smanje gubitke, efikasno upravljaju svojom mrežom, priključuju nove potrošače i obnovljive izvore električne energije kao i punjače elektromobila.

Ovaj softver, proglašavan godinama za najbolji na svetu, razvija se u Srbiji i plasira ga kao rešenje širom sveta. Koristi se na svim kontinentima, za smanjenje gubitaka i bolju pouzdanost mreže, smanjenje prekida i dužinu trajanja kvarova.

- Pored sopstvenih napora da budemo efikasni i da u našim objektima ugrađujemo rešenja koja štede energiju, naši proizvodi i softveri su i deo rešenja za naše klijente i to u svim domenima od industrije do zgradarstva i infrastrukturnih sistema. ADMS je platforma iz koje je moguće izvesti čitavu paletu raznih rešenja, zavisno od konkretnih problema i potreba klijenta. Recimo, jedno od rešenja koje kreiramo i isporučujemo rešava problem nestanka struje usled kvara. Proaktivno detektujemo mogućnost kvara – specijalizovanim algoritmima i digitalnim upravljanjem brzo detektujemo, lociramo kvar i vraćamo napajanje krajnjim potrošačima. ADMS je industrijski reper koji koristi preko 110 elektrodistributivnih  preduzeća širom sveta.

Ovo rešenje koritiće se i u našij zemlji, pošto je u junu prošle godine potpisan ugovor o modernizaciji i automatizaciji elektrodistributivne mreže u Srbiji. Projekat će značajno povećati pouzdanost isporuke električne energije krajnjim kupcima, kao i efikasnost upravljanja isporukom električne energije, smanjiće prekide napajanja kod krajnjih kupaca. Automatizacija srednje naponske distributivne mreže obezbediće smanjenje gubitaka na mreži, bolju pouzdanost mreže, smanjenje prekida i dužinu trajanja kvarova, kao i efikasno povezivanje i upravljanje obnovljivim izvorima električne energije. Softver će se implementirati u naredne dve godine, i zajedno sa opremom za automatizaciju mreže, značajno će doprineti poboljšanju njenih perfomansi - naglašava naš sagovornik. 

Dragoljub Damljanović, osvrnuvši se na krizu koja se već oseća u IT sektoru, kaže da Schneider Electric, kao kompanija koja se bavi energetskim upravljanjem i automatizacijom ima širok spektar proizvoda i usluga, što donekle smanjuje rizik od negativnih posledica u jednom sektoru.

- Koliko god napredni bili u rešenjima koja nudimo, mi ne prestajemo da tragamo za novim i inovativnijim što nas stalno čini poželjnim na tržištu imajući u vidu to da sa našim rešenjima uvek idemo korak ispred vremena. Pored toga, mi neprekidno ulažemo u obrazovanje i razvoj kadrova kako bismo osigurali stručnjake koji su spremni za nove izazove u industriji koja se brzo i stalno menja. Zbog toga smo već 11 godina fokusirani na podršku Centru za mlade talente - CMT gde kroz stipendije i kurseve u oblasti matematike i programiranja pokazujemo našu predanost oblikovanju digitalne budućnosti. Nastavićemo da ulažemo u obrazovanje i stipendiranje kako bismo osigurali da naši mladi talenti imaju priliku da se pripreme za izazove budućnosti. Verujem da sve ovo zajedno doprinosi tome da budemo i ostanemo kompanija koja uspešno odoleva krizama na tržištu i koja ima stabilan i kontinuiran rast. Još jednom ističem da mi u Schneider-u verujemo da su naši zaposleni naš najveći kapital. Zbog toga smo se benefitima posebno posvetili u prethodne dve godine. Verujemo da je fleksibilnost i individualni pristup ka istima jako bitan i zato smo radili na rešenjima koja to omogućavaju. Dakle, svi zaposleni su u mogućnosti da biraju benefite koji im najviše odgovaraju putem benefit platforme.


Posao za još 150 inženjera

Nov poslovni prostor potvrđuje planove kompanije da u narednim godinama dodatno učvrsti poslovanje u Srbiji i da nastavimo da širimo tim, jer je Srbija poznata kao zemlja u kojoj se mogu naći odlični stručnjaci u svim poljima na kojima Schneider Electric deluje  - ističe Dragoljub Damljanović. – Na ovaj način mi njima pružamo uslove da rade u svojoj zemlji, budu sa svojim porodicama, a rade na svetskom tržištu.

Ove godine trebalo bi da zaposlimo novih 150 ljudi, mahom inženjerske struke i to u Razvojnom centru u Novom Sadu i kancelariji u Beogradu. Kadrovi su prepoznati kao izuzetan potencijal, a Schneder Electric HUB na putu je da postane razvojni centar za softvere vezane za Energetsku tranziciju. Ovaj rast omogućen je zahvaljujući novim rešenjima koje počinjemo da proizvodimo kod nas i predstavlja uvećanje broja zaposlenih za gotovo 15 odsto, a očekivanja su da se taj pozitivan trend nastavi i u narednim godinama. Uvećavanje portfolija kompanije u Srbiji predstavlja rezultat dugogodišnjeg rada i izuzetnog uspeha domaćih stručnjaka zaposlenih u Schneider Electric-u.


Naš sagovornik kaže da su dostupni benefiti koji su fiksni, odnosno benefiti za koje verujemo da su neophodni za sve zaposlene – životno osiguranje, privatno zdravstveno osiguranje, family policy – slobodni dani za rođenje deteta, negu roditelja, posebni benefiti vezani za porodiljsko odusustvo, dodatno školovanje. U kompaniji su posebno ponosni na niz pogodnosti, resursa i wellbeing podrške, kao načina da pomognnu zaposlenima da najbolje iskoriste svoje vreme - na poslu, kod kuće i svuda između.

Stoga su i osmišljeni benefite koji pomažu da zaposleni naprave najbolji balans privatnog i poslovnog života. Takođe treba pomenuti i mogućnost psihološke pomoći zaposlenima kojima je potrebna, kao finansijske ili pravne konsultacije.

Tokom jula i avgusta svi zaposleni mogu da koriste program koji se zove “Summer recharge” odnosno letnje “punjenje baterija“. Svakog petka radni dan traje 4 sata, tako da zaposleni mogu da iskoriste slobodno vreme kako žele. Postoji i budžet za usavršavanje, ali i odličan “Step up” program.

Ovaj program omogućava kolegama da nagrade druge kolege ili cele timove za posao koji su uradili, a ti poeni se dalje mogu konvertovati u slobodne dane ili robne vaučere. Dodatno, tu su “Flexible benefit” platformu - jedinstvenu platformu koja omogućava individualni pristup benefitima, zaposleni se opredeljuju za benefit koji im najviše odgovara, bilo da je reč o edukacijama, ili robnim vaučerima, ili pak nekom od vellbeing programa.

WESOP [Worldwide Employee Share Ownership Plan] program omogućava svim zaposlenima, koji imaju ugovor na neodređeno, da učestvuju u kupovini Schneider-ovih akcija.               

Aleksandra Brzak

Autor:
Pošaljite komentar
Novosadska  IT kompanija  deli znanje s privredom: Besplatni softveri za podršku malim firmama

Novosadska  IT kompanija  deli znanje s privredom: Besplatni softveri za podršku malim firmama

19.12.2020. 13:06 13:10
Nelegalnim softverima oštetio dve firme

Nelegalnim softverima oštetio dve firme

13.05.2016. 15:01 13:33