U TRŽIŠNOJ UTAKMICI STOČARI DOBRO STOJE Uzgajivači svinja tove zaradu, a da li će i POTROŠAČIMA biti bolje
Za tovljače svinja, uprkos afričkoj kugi svinja, nema zime.
Kilogram žive vage svinja kreće se od 240 do 250 dinara, što im ide naruku jer je cena stočne hrane pre mesec dana pojeftinila, doduše ne u onoj meri koliko bi trebalo, s obzirom na to da je višestruko pala cena žitarica.
S druge strane, zbog pada tražnje, polako padaju i cene mesa, tako da malo koristi imaju i građani.
Po rečima velikog farmera iz Laćarka Bore Šuljmanca za „Dnevnik”, protekle sedmice kilogram žive vage svinja bez PDV-a je koštao od 240 do 250 dinara. - S tom cenom pokrivamo troškove uzgoja, mada je stočna hrana jeftinija tek od pre mesec dana - kazao je Šuljmanac i dodao da po toj ceni svinje prodaju samo veliki farmera dok oni koji imaju utovljenih deset do 15 svinja dobijaju od klaničara od 220 do 230 dinara po kilogramu žive vage bez PDV.
Šuljmanac je istakao da se trenutno tovljenici manje traže nego prošle godine u ovo doba godine, ali se nada da to neće uticati da u narednom periodu tovljenici budu jeftiniji.
- Više su se kupovali prošle jeseni, a sada je slabija potražnja verovatno zbog afričke svinjske kuge, pa se klaničari pre odlučuju da svinjetinu kupe iz uvoza nego od domaćih farmera. Bez obzira na to, veliki farmeri za sada uspevaju da prodaju tovljenike, mada se plašimo prevelikog uvoza. U proteklih mesec dana svinjetine je, prema našim saznanjima, uvezeno više nego za četiri meseca - kazao je Šuljmanac.
Meso jeftinije da bi se prodalo
Cene svinjskog mesa trenutno su stabilne; a zbog pada tražnje pojedini trgovci i mesari su prinuđeni da obaraju cene. Čak ima velikih marketa koji nude na akcijama svinjetinu i za nepunih 600 dinara. Potrošačima to odgovara, verovatno i trgovci imaju svoju računicu, ali u mesarama nisu zadovoljni prometom. Kažu da je opao za 20 do 30 odsto.
- Cene svinjskog mesa su se ustalile. Kilogram svinjskog buta je stigao do 1.000 dinara i više sigurno neće ići nagore. Ali smo zbog slabije potražnje primorani da but, ali i druge delove svinjskog mesa, snižavamo, jer nema kupaca - kazao je direktor „Agropapuka” Branislav Bogatić. - Svinjetina je jedno vreme svake sedmice poskupljivala, ali toga više nema. Sada smo u drugoj situaciji, cene spuštamo da bi meso prodali.
On ističe da je afrička svinjska kuga i dalje prisutna i zato su mere opreza potrebne maksimalno.
- Jedini način da svinje odbranimo od bolesti jeste strogo pridržavanje mera zaštite. Samo oni farmeri koji to ozbiljno shvate uspeće da sačuvaju stada, dok tovljači koji ne budu čuvali svinje kako kažu veterinari, ostaće bez životinja, ali upasti i u dugove, iz kojih im neće biti lako da se izvuku - naveo je Šuljmanac.
Ujedno, on smatra da će se od kuge odbraniti veliki farmeri, a da će mali i srednji odgajivači svinja nestati iz svinjogojstva, ne samo zbog zarazne bolesti već i zbog poslovnog odnosa klaničara prema njima, pošto živu meru svinja plaćaju spram veličine stada koju pazare
Direktor „Agropapuka” Branislav Bogetić ističe za „Dnevnik” da su tovljenici sada jeftiniji jer su koštali i 280 do 300 dinara. - Svinja ima za prodaju pa je to verovatno i razlog što se sada prodaju po nižoj ceni - kazao je Bogetić.
Naveo je da, uprkos afričkoj svinjskoj kugi, tržište žive vage svinja postoji i da sa te strane ne bi trebalo da budemo zabrinuti.
Z. Delić