Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TEŽINA „ŽIVE VAGE“ ODLAZI U ISTORIJU Cena svinja i goveda zavisiće i kod nas od mesnatosti STOČARSTVO U SRBIJI SE DO 2025. GODINE PRILAGOĐAVA EU STANDARDIMA

11.12.2023. 09:49 13:10
Piše:
Izvor: pixabay.com

Završen je Tvining projekat „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“ čiji je smisao bio obuka da se na liniji klanja tovljenici i goveda klasiraju na osnovu mesnatosti.

U zemljama gde je stočarstvo razvijeno odavno se mesnatost svinja i goveda uzima kao glavna kod plaćanja životinja dok je kod nas to još uvek težina - živa mera životinja.

- Jedini razlog uspostavljanju sistema klasifikacije svinjskih i goveđih trupova jeste da se životinje plate na osnovu kvaliteta u odnosu na procenat mesa - kazao je za Dnevnik profesor na Poljoprivrednom fakltetu u Novom Sadu dr Ivan Radović. - Tovljenik je kvalitetna mesnata životinja sa dugom polutkom, i ne bi trebalo da se pod tovljenikom podrazumeva sve što ne ode u priplod.

Sve klanice koje kolju nedeljno više od 500 tovljenika i 40 goveda biće uključene u sistem  klasiranja na osnovu mesnatosti

Prof. dr Radović ističe da je za godinu dana trajanja obuke kupljena oprema, obučena i licencirana lica koja će raditi na ocenjivanju mesnatosti na liniji klanja u klanicama. - Previđenoje da sve klanice koje kolju nedeljno više od 500 tovljenika i 40 goveda se uključe u ovaj sistem. Obuku je u projektu „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“ prošlo 30 malih i velikih klanica.

U 2024. godini, naveo je, trebalo bi da se donesu Zakon o tržištu poljoprivrednih proizvoda i pravilnici, i osnovano Nacionalno kontrolno telo koje će pratiti rad operateri na liniji klanja i klasifikatore. - Naredna godina biće godina prilagođavanja, a od 2025 godine projekat će startovati i da svi koji su u obavezi počnu da rade po tome, dakle klanice koje kolju više od 500 svinja i 40 goveda nedeljno.


Mesnatost 58,2 procenta

Prof. Radović je podsetio da je u AP Vojvodini sproveden 2018. godine Projekat skrininga mesnatosti tovljenika na liniji klanja u 13 klanica, osam velikih i pet malih, gde je izmereno 77.000 polutki čija je prosečna mesnatost bila 55,3 procenta sa značajno malom mesnatošću tovljenika kod malih farmera.

-U to vreme nismo mogli da pokrenemo da se tovljenici plaćaju na osnovu mesnatosti jer bi oštetili male farme -kazao je prof. Radović.

 Zatim je, naveo je, Nacionalnim odgajivačkim programom 2022 -2023 godine definisani kriterijumu tova, pa je mesnatost tovljenika na liniji klanja bila 58,2 posto kod malih i srednjih proizvođača, pa su se tek sada stekli uslovi da Projekat uspostavljanja sistema klasiranja trupova svinja počne i u Srbiji.


Po rečima našeg sagovornika kada sistem bude u primeni treba da donese jeftiniji tov životinja, jer mesnatiji tovljenik je jeftiniji tovljenik. - Kilogram mišića traži tri puta manje energije nego jedan kilogram masnoće a sa druge strane plaćaće se stvarno na osnovu kvaliteta onoga što primarni proizvođač utovi . Do sada je plaćeno na osnovu žive mere gde su uglavnom tovljači koji su kontinuirano investirali na farmama i selekciju bili na neki način destimulisani jer je njihova cena bila ista kao i kod svih drugih proizvođača koji to nisu sprovodili.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
POVEĆANJE STOČNOG FONDA TREBA DA BUDE PRIORITET Nauka mora pomoći da stočarstvo stane na noge

POVEĆANJE STOČNOG FONDA TREBA DA BUDE PRIORITET Nauka mora pomoći da stočarstvo stane na noge

05.10.2023. 10:43 10:48
Stočarstvo u zamahu, trećina poljoprivredne proizvodnje izađe iz staja

Stočarstvo u zamahu, trećina poljoprivredne proizvodnje izađe iz staja

27.12.2021. 09:30 09:31
DOBRE VESTI IZ MESARA Cene svinjetine lagano idu u rikverc, a buta ima i za 700 dinara

DOBRE VESTI IZ MESARA Cene svinjetine lagano idu u rikverc, a buta ima i za 700 dinara

29.11.2023. 09:27 09:38