Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RODILA STARA DOMAĆA SORTA Baba ZAPATILA “Bosut”, unuka nastavila TRADICIJU i na zaradu se NE ŽALI

27.09.2023. 12:05 12:11
Piše:
Foto: Dnevnik (M. Mitrović)

U dvorištu Tatjane Mandić iz Banatskog dvora, gde god da se pogleda beli se beli luk. Rodila stara domaća sorta „Bosut“, koju je još njena baka Anka gajila, a oni lukovicu prenosili iz generacije u generaciju.

Doneli je još iz Like kad su naselili Molin, a onda kasnije došli u Banatski Dvor. Odoleo je i seobama i godinama i vremenskim uslovima.Otporan je i rađa. Sada je vreme za prodaju, kupci naručuju po 650 dinara za kilogram.

- Ne sećam se kad je baba Anka „zapatila“ tu staru sortu, ali znam da je uvek samo svoj beli luk vrtela iznova i iznova, nikad nije mešala sa nekom drugom vrstom. Mi smo nastavili tradiciju. Beli luk se sadi sredinom oktobra. Češanj po češanj, baš je iz naše bašte koja je u sklopu kuće. Bašta je velika i „skratili“ smo je tako što smo počeli da sadimo beli luk. Odgovara mu vreme, a niti se đubri, niti tretira ničim. Sve je organsko - priča Tatjana.

Kada prodaju privedu kraju i ostave za sebe deo za sadnju, taman dođe period za novi krug. Budući da se radi o bašti a ne o njivi, korova nema i istrebljena je trava, mada naravno – uvek se pojavi i raste, ali redovno se okopava između redova i plevi ona tik uz luk.

Na sreću „Bosut“ je otporan. Do sada nije bilo nikakvog obolevanja, jedino kada je sušniji period desi se da ljuska bude žuća nego inače ali to ne utiče na sam plod.

- Beli luk vadimo kada su stabljike poluzelene tj. polužute dovoljno žute da je zreo, a ipak zelene da možemo da čupamo da se ne pokida, pravimo buntove po 30 komada koje vežemo i kačimo na kotarku gde ima promaje, a tamno je i da se suši. Nakon malo više od dve nedelje krećemo sa čišćenjem - kaže Tatjana.

Do zime i do mrazeva beli luk se čuva na hladnom i tamnom mestu, na promaji. A posle može už frižider. Konzumacija je poželjna tokom cele godine

Plodna zemlja

Piše:
Pošaljite komentar
BELI LUK iz Kleka MOŽE BITI DOBAR IZVOZNI BREND SRBIJE A NE SAMO LEK PROTIV UROKA do kupaca stiže i internetom (VIDEO)

BELI LUK iz Kleka MOŽE BITI DOBAR IZVOZNI BREND SRBIJE A NE SAMO LEK PROTIV UROKA do kupaca stiže i internetom (VIDEO)

11.07.2023. 08:58 12:19