Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Potraga za sezoncima u poljoprivredi

09.05.2018. 08:32 08:41
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

NOVI SAD: Na sremskomitrovačkom Sajmu zapošljavanja, prvi put u Srbiji, poseban štand imaće poljoprivredni proizvođači koji traže sezonske radnike.

Kako je za „Dnevnik” izjavila direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Sremska Mitrovica Marijana Grabić, učestovaće veliki poljoprivredni proizvođači, ne samo iz tog grada već i iz okolnih sremskih opština koji žele da zaposle sezonce iz Sremske Mitrovice.

Veliki proizvođači koji se bave proizvodnjom voća, povrća i gajenjem duvana imaće svoj poseban štand i prvi put ove godine informisaće nezaposlene o potrebama za sezonskim radnicima u poljoprivredi, kaže Marijana Grabić.

Prema njenim rečima, reforma zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi nastupiće od početka naredne godine i ona se odnosi na prijave radnika koji obavljaju sezonske poslove u poljoprivredi.

Naša sagovornica ističe da će na predstojećem sajmu nezaposleni, osim poslodavaca koji traže određene profile radnika za proizvodna radna mesta, moći na licu mesta da se informišu o svim sezonskim poslovima u poljoprivredi koji su u planu i za koje će trebati radna snaga.

Dakle, nezaposleni će lično od poljoprivrednih proizvođača dobijati informacije o sezonskim poslovima. Reč je uglavnom o branju voća i povrća i njihovoj preradi, kao i o branju duvana, jer su to pretežne poljoprivredne delatnosti kojima se bave veliki poljoprivredni proizvođači u našoj lokalnoj samoupravi, ali i okolnim, ističe Marijana Grabić.

Od novog zakona o sezoncima, čije usvajanje se očekuje do kraja godine, a stupanje na snagu naredne, mnogo se očekuje. On će, kako naglašava naša sagovornica, rešiti pitanje rada sezonskih radnika u poljoprivredi, ali će još ove godine oni raditi bez definisanih „pravila ponašanja”, odnosno poljoprivredni proizvođači koji ih angažuju sa sezoncima će dogovarati cenu i vrstu rada.


Ima li subvencija?

Marijana Grabić je istakla i da su se već javljali neki poljoprivredni proizvođači s pitanjem da li postoje neke subvencije za radove u poljoprivredi jer su voljni da zaposle radnike i na neodređeno vreme.

Razlog za takvu nameru poljoprivrednih proizvođača je što ne mogu da sačuvaju sezonca ukoliko neko drugi ponudi veću dnevnicu. Njima je veoma važno da imaju izvesnost i da znaju da će im sezonac raditi sve dok ima posla, a ne da će otići čim sazna da se negde bolje plaća ili rade manje teški poslovi.


Nezaposleni koji prihvate da rade sezonske radove u poljoprivredi ne gube taj status jer i dalje ostaju na evidenciji nezaposlenih pošto sezonskim poslovima nisu rešili konačan status, objašnjava naša sagovornica.

Kako dodaje, ima poljoprivrednih proizvođača koji bi sezonske radnike primili na određeno vreme jer imaju potrebe za njima nekoliko meseci i više bi im odgovaralo da ih zadrže duže nego da budu u neizvesnosti koja znači da sezonci danas rade kod njih jednu vrstu poslova, a već sutra odu kod drugog jer im tamo dnevnica ili vrsta rada više odgovara. 

Kada bude usvojen zakon o sezoncima, dodaje Marijana Grabić, veliki poljoprivredni proizvođači imaće svakodnevnu obavezu da u određenom periodu od nekoliko časova, prijave sve sezonce koji im tog dana rade. Ta prijava će biti na dnevnom nivou, a koštaće oko 300 dinara po sezoncu.

Poslodavcu koji prijavi sezonca na minimalnu platu, porezi i doprinosi su oko 15.000 dinara.

Tek onda ćemo videti da li će biti poljoprivrednih proizvođača koji će reći da imaju i do devet meseci tokom godine posla za sezonce i da im je isplativije da ih prijave kao radnike na određeno vreme, rekla je Marijana Grabić. 

Sajam se održava naredne nedelje, 18. maja, od 11 do 13 časova u PSC „Pinki” u Sremskoj Mitrovici i neće biti samo zainteresovanih za sezonce. Učešće je prijavilo 25 poslodavaca, koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem više od 200 radnika. Poslodavci će na sajmu tražiti operatere u proizvodnji, radnike u montaži, operatere za obradu drveta, šefove proizvodnje, varioce, vozače autobusa, vozače teretnih vozila, klanične radnike, mesare, inženjere, mehaničare, službenike obezbeđenja, spasioce na vodi, zastupnike za prodaju životnih osiguranja i agente za prodaju neživotnih osiguranja, kao i promotere, prodavce, turističke tehničare, logističare, konobare i kuvare.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar