Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POKRAJINA NASTAVILA DA ULAŽE U RAZVOJ POLJOPRIVREDE Oprema za navodnjavanje stigla u 365 vojvođanskih gazdinstava

18.08.2023. 09:15 09:27
Piše:
Izvor: V. Fifa

Ugovori za poljoprivrednike koji su dobili sredstva za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka u AP Vojvodini za ovu godinu dodeljeni su juče u Holu Pokrajinske vlade.

Konkurs je raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a ugovore je uručio podsekretar Aleksandar Panovski.

– Ovim zaokružujemo jedan ciklus našeg rada, u kom kontinuirano izdvajamo znatna sredstva u oblasti navodnjavanja, a sve sa ciljem povećanja obradivih površina poljoprivrednog zemljišta pod opremom i sistemima za navodnjavanje u Vojvodini – istakao je Panovski. – U prvom ciklusu ove godine, 365 poljoprivrednih gazdinstava je ostvarilo pravo i dobilo ugovore za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, a subvencionisana površina koja će biti pokrivena tim sistemima iznosi 3.000 hektara. Sredstva koja smo po prvoj odluci opredelili ove godine za poljoprivredna gazdinstva iznose preko 378.000.000 dinara, odnosno, zajedno sa vašim učestvovanjem, ukupan iznos investicije je od skoro 670.000.000 dinara, što je oko 5,7 miliona evra.

Po njegovim rečima, kroz konkurs je sufinansirana nabavka 154 pumpe i agregata za navodnjavanje, zatim 63 tifona, osam sistema za navodnjavanje u tipu „Renyer”, kao i 26 solarnih sistema za navodnjavanje i 234 sistema za navodnjavanje kap po kap.


Veliko interesovanje

– Interesovanje poljoprivrednika za pomenuta ulaganja u tekućoj godini je veće za 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a traženi iznos sredstava po ovom konkursu je za 50 odsto veći nego lane – poručio je podsekretar Panovski. – Zbog velikog broja pristiglih prijava i zainteresovanih poljoprivrednika za sisteme za navodnjavanje, Pokrajinska vlada je na predlog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odobrila povećanje ovogodišnjeg buyeta za dodatnih 80 miliona dinara, što će omogućiti dodatno proširenje liste prihvatljivih prijava. Nakon rebalansa koji očekujemo u toku septembra, ukupan buyet konkursa iznosiće skoro 460 miliona dinara, što je jasan pokazatelj da Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat prepoznaju potrebe i značaj navodnjavanja u poljoprivredi.


Ana Veselinović Veljković iz Nove Pazove kazala je za „Dnevnik” da se ona i muž bave voćarstvom na Fruškoj gori, a u pitanju su zasadi kruške i višnje. Prvi put je sada konkurisala i dobila je novac, koji će uložiti u sistem za navodnjavanje kap po kap.

– S obzirom na to da su godine sve sušnije, mislim da nam je navodnjavanje od ključnog interesa – priča Veselinović Veljković. – Ova godina nam nije baš bila dobra, jer smo od početka imali problema sa vremenom, od snega u aprilu do superćelijskih oluja pred samu berbu, te smo za ovu godinu završili, ali se radujemo sledećoj berbi dogodine.

Porodica Koste Popovickog iz Despotova se bavi ratarstvom i sade kukuruz i soju, ali 15 godina od povrća sade dinje i to na oko dva hektara. Ovo je prva godina da je aplicirao i dobio sredstva za sistem navodnjavanja kap po kap.

– Uvek sam mislio da ću uspeti nekako da se provlačim i da mi taj sistem neće biti potreban, ali sam ove godine rešio da probam s njim i uvideo da je velika razlika – istakao je Popovicki. – Dobio sam više prinosa, veći kvalitet plodova ali i bolju lisnu masu biljke. Tako da ima efekta u navodnjavanju, a državi hvala što je omogućila da se poljoprivrednicima vrati određeni procenat novca, jer nam svaki dinar znači. Sledeće godine ćemo se sigurno prijaviti, možda će brat konkurisati, u zavisnosti od strukture setve i njive na kojoj će biti posejane dinje.

Iz opštine Kanjiža, sela Orom, po ugovor je došao i poljoprivrednik Atila Milutinović, koji ima dva i po hektara zemlje pod duvanom. Kaže da mu dobijena sredstva mnogo znače, jer sada može da kupi tifon za navodnjavanje. Po njegovom mišljenju, dobili su povratnih oko 70 odsto od vrednosti proizvoda.

I. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar