Nabraćemo jabuka kao nikada do sada, a cena...
NOVI SAD: Jabuka ćemo ove godine imati napretek, pokazala je ovogodišnja berba, koja je za neke sorte pri kraju, dok je još u punom jeku berba „ajdareda” i „greni smit”.
Da voća ima vidi se i po cenama na pijacama, gde je kilogram prve klase jabuka svega 50 dinara, pa dovitljivi trgovci, da bi što više prodali, nude i dva i tri kilograma za sto dinara.
U Novom Slankamenu, poznatom po jabučnjacima, ove godine biće 10.000 tona jabuka, duplo nego u berbi 2017. Ali, umesto da je nude kupcima, tamošnji voćari ih smeštaju u hladnjače, očekujući proleće ne bi li jabuka dostigla lanjsku cenu.
Sada prva klasa na veliko košta upola manje nego što je u berbi 2017. koštala jabuka za industriju, kaže Nikola Lončar iz Zemljoradničke zadruge „Voćar”u Novom Slankamenu.
Kako dodaje, za prvu klasu ove godine može se dobiti od 15 do 20 dinara.
Drugu klasu niko još ne kupuje, a lane je bila petanestak dinara. Ona za industriju u celoj Srbiji vredi četiri i pet dinara kilogram, dok je lane kilogram takve jabuke koštao od 22 do 25 dinara, kaže naš sagovornik.
U proteklih deset godina naša jabuka bila je najskuplja u Evropi, ali tu vrednost neće više moći držati jer su jabučnjaci podignuti u protekloj deceniji, prvenstveno u Rusiji i na severnom Kavkazu, počeli da donose rod, pa domaća jabuka neće imati tako veliku prolaznost na rusko tržište kao do sada, osim ukoliko voćari imaju sorte koje ne uspevaju na ruskom tlu, a to su „fudži”, „greni smit”…, kaže profesor dr Keserović.
Međutim , dodaje da domaći voćari ne treba da strepe jer imamo dobru strukturu sortimenta pa će naša jabuka imati kupce na evropskom (skandinavskom) tržištu, na ruskom, ali na drugim, poput Afrike, Maroka, Saudijske Arabije, s tim što će morati da se prilagođavaju inocenama.
Po rečima stručnog saradnika iz Poljoprivredne stručne službe Insituta „Tamiš“ Vladimira Čolovića, mraz krajem marta najmanje je naudio jabukama, pa voća u južnom Banatu ima dosta. Jabuke su dobrog kvaliteta, prinosi odlični, jedino što otkup nije po meri voćara.
Prodaja na veliko u južnom Banatu počela je cenom malo višom od sadašnje, kupovala se za 20 do 25 dinara kilogram, ali je vremenom ona padala, pa se sada kilogram „ajdareda” prodaje na veliko za 18 dinara, kazao je Čolović.
Voćarima, kaže, ostaje da rod drže u hladnjačama dok ne zazimi a trgovcima ponestane zaliha voća.
To smatra i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Keserović, pa podvlači da voćari moraju da prate kako jabuke prolaze na inotržištu, ne samo u pogledu koštanja već i da budu upoznati s time šta se dešava s jabukama uopšte, od toga gde na stranim tržištima niču novi zasadi do toga gde se jabuke najviše traže i koje sorte imaju dobru cenu .
Uz to, Keserović naglašava da se treba okretati i integrisanoj i organskoj proizvodnji jabuka, i u pogledu finansija udruživati radi izgradnje hladnjača jer ih nema mnogo pa oni koji ih imaju diktiraju cene otkupa.
Prof. Keserović kaže da će naša zemlja ove godine imati rod nezabeležen do sada, između 420.000 i 430.000 tona, ali da zarada verovatno neće biti kao lanjska, kada je Srbija na jabukama dobila oko 125 miliona dolara.
I u Evropi će biti više jabuka nego 2017. – očekivanja su da će na evropskom tržištu biti čak 35 odsto više voća.
Z. Delić