Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NA VOJVOĐANSKIM POLJIMA KRENULA SETVA ZAČINSKOG BILJA Banaćani će imati mirođiju za svaku dobru čorbu

25.03.2024. 09:48 10:12
Piše:
Foto: Dnevnik

Meša se kao mirođija u svakoj čorbi, stara je naša izreka za nekoga ko voli da je svuda prisutan.

Kao začinska biljka mirođija, sveža i sušena, u domaćoj ishrani ide uz svako jelo, čorbe, variva, soseve i prelive. Upravo sada, kraj marta je vreme za setvu ove biljke. 

Proizvođači sa severa Banata u opštinama Čoka, Kanjiža, Novi Kneževac i Senta započeli su da seju mirođiju koja, u proseku, zauzme svake godine na tom području oko 300 hektara. 

Jedan od njih, Mirko Oluški, mirođijom se bavi dugo godina i za „Dnevnik” kaže da je posao nasledio od oca. Ima ugovor o prodaji ove aromatične biljke, jer domaće količine mirođije prevazilaze potrebe ovdašnjeg tržište, pa firma sa kojom radi sušenu mirođiju sa banatskih polja prodaje u izvoz. 

U sirovom stanju mirođija posle kosidbe, za koju postoje specijalne mašine ide dalje na preradu  - pranje, sušenje i pakovanje firmi koja mirođiju izvozi 

(proizvođač Mirko Oluški) 

- Mirođija se seje krajem marta i za tri meseca se kosi, ukoliko se ne želi ostaviti za semensku proizvodnju - kaže Oluški. - Voli vlažnu klimu i bez vode ne može da opstane. Pošto je klima u poslednjih nekoliko godina suva, sistem za navodnjavanje rešava problem nedostatka kiše jer drugačije se ne mogu očekivati prosečni prinosi. Po hektaru se može dobiti deset tona sveže mirođije ukoliko se poklope vremenski uslovi, toplo vreme i dovoljne količine vlage.

Oluški napominje da po knjagima sveže mirođije treba da bude deset tona po hektaru, ali može da bude i više ali i manje. - Lane je bilo desetak tona, toplo i sušno vreme, pa su, uz navodnjavanje, dostignuti idelni uslovi da prinosi budu po teoriji gajenja.

Naš sagovornik ističe da u sirovom stanju mirođija posle kosidbe, za koju postoje specijalne mašine, ide na dalju preradu - pranje, sušenje i pakovanje firmi koja mirođiju izvozi. - Seme dobijam od preduzeća sa kojom radim i ona mi daje i zaštitna sredstva potrebna u agrotehničkoj proizvodnji začinske biljke.

Oluški ističe da je sve do prošle godine cena mirođije bila solidna, ali da je sada pojeftinila za 30 do 40 osto. Ipak, zarade ima, jer je sve trenutno isplativije od setve pšenice. 


Kukuruz kokičar

Oluški je lane posle košenja mirođije krajem juna na istoj njivi posejao kukuzurz kokičar sa kraćim vegetacijom i dobio oko tonu i po po hektaru. Prodao ga je firmi iz Mađarske sa kojom je imao ugovorenu proizvodnju. - Idealno vreme za setvu kokičara je april kao i običnog kukuruza, ali sam reskirao, prinosi nisu bilo očekivani, između tri i četri tone, ali oranica nije bila prazna 


- Ne samo kod nas već i svetu cene poljoprivrednih proizvoda su pojeftinile i u tom pogledu ne možemo ništa menjati. Ali, pošto smo dugogodišnji proizvođači mirođije, čekamo da na svetskom tržištu cene porastu, jer će se koštanje na tim tržištima preliti i na naše prilike.

Z. Delić

Foto: Dnevnik

 

Piše:
Pošaljite komentar
SETVA U SRBIJI KRENULA, ALI NEČEGA NAM HRONIČNO FALI Da je više plastenika, manje bi se uvozilo iz Turske i Albanije POTREBNI DOBRI KREDITI ZA VIŠE DOMAĆEG POVRĆA

SETVA U SRBIJI KRENULA, ALI NEČEGA NAM HRONIČNO FALI Da je više plastenika, manje bi se uvozilo iz Turske i Albanije POTREBNI DOBRI KREDITI ZA VIŠE DOMAĆEG POVRĆA

20.03.2024. 08:38 08:50
SETVA POČELA, POVRTARI JOŠ VAGAJU ŠTA ĆE DA SEJU Ovo povrće minule sezone nekom bilo majka, nekom maćeha

SETVA POČELA, POVRTARI JOŠ VAGAJU ŠTA ĆE DA SEJU Ovo povrće minule sezone nekom bilo majka, nekom maćeha

09.03.2024. 09:21 10:20