Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOTRLJANJE RAVNICOM Prerada oblačinske višnje duplira dobitak

10.10.2021. 11:09 11:11
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Nije sezona berbe višanja, ali u onome što se od oblačinske višnje preradi u porodičnom gazdinstvu Sekule Rokvića iz Bačkog Dobrog Polja, uživa se tokom cele godine.

Gazdinstvo Rokvić ima 10 katastarskih jutara pod oblačinskom višnjom, koja je autohtona sorta u Srbiji, a u poslednje vreme se zasadi dosta šire u Vojvodini. 

- Bavimo se proizvodnjom višnje, ali sav rod ne prodajemo kao sirovinu nego se trudimo da što više višnje preradimo u finalne proizvode, yemove, sokove, rakije i likere, da bi ostvarili bolju zaradu. Za sada veći deo roda prodajemo prerađivačima, nego što ide u sopstevnu proizvodnju, ali nastojimo da taj odnos obrnemo - naglašava Sekula Rokvić.

Rokvići su odavno u poljoprivredi i pre su se bavili ratarstvom i povrtarstvom, međutim pre četiri godine su se posvetili voćartsvu, podigavši zasad oblačinske višnje. Na to su se, kako veli Sekula, opredelili najviše zbog radne snage koje nema dovoljno.

- Povrtarstvom smo se bavili tri decenije, pre svega crnim i belim lukom i krompirom, pa smo u nedostatku radne snage morali preći na proizvodnju koja zahteva manje fizičkog rada i više se radi mašinski - objašnjava Rokvić. - Prihvatili smo činjenicu da su ulaganja u startu dosta veća, jer trebalo je podići zasad, sistem za navodnjavanje i ograde, takođe i za mehanizaciju, ali mi očekujemo da će se ulaganja isplatiti. Eksploatacija zasada oblačinske višnje, kada dospe na rod je od 25 do 30 godina…

Posle četiri godine od podizanja zasada oblačinske višnje ove sezone u gazdinstvu Rokvić su imali ekonomski rod, koji su većim delom iz berbe prodali kao sirovinu, ali četvrtinu preradili u džemove, sokove, rakiju i liker, a nameravaju da povećavaju sopstvenu preradu i šire paletu proizvoda

Da bi proizvodnja višanja bila ekonomična, neophodna je mašinska obrada i branje, ukazuje naš sagovornik.

- Ako nemate mašinsko branje na sadašnje cene je neisplativo proizvoditi višnju. Ove sezone je cena oblačinske višnje prve klase bila 45 dinara kilogram, pa ko je berbu obavljao ručno, nije mogao da se pokrije, jer učešće berača u kilogramu roda je oko 30 dinara. Ručnim branjem višanja ne može se biti ni na nuli. Posle četiri godine, ove sezone smo imali prvi ekonomski rod, mada roda ima malo već od druge godine, u trećoj godini rod se povećava, a ove godine smo imali ekonomski rod 9,1 kilograma po stablu što je za ovu starost zasada odlično - ukazuje Rokvić, napominjući da maksimalni rod oblačinske višnje od šeste i sedme godine se postiže po stablu 20 do 25 kilograma.

U gazdinstvu Rokvić se radi porodično, pa smo tako na štandu na nedavnom Novosadskom sajmu uz Sekulu zatekli suprugu Vidu i sina Strahinju, koji su posetiocima za degustiranje i prodaju nudili proizvode gazdinstva, ali pripomažu drugi sin Lazar i snajka Senka, brat Dragan, Darija, Maja, zet Nemanja. Sekula Rokvić je po struci elektrotehničar energetike, dugo godina je radio u Šećerani u Vrbasu, pa je pre 11 godina napustio posao i poslovnu energiju sada ulaže u poljoprivredu. 

- Radimo više stvari u porodici, tako da smo svi u poslu. U vlasništvu imamo oko 70 jutara zemlje. Zastupljeno je ratarstvo, bavimo se preradom soje i skladištenjem žitarica, ali i drugim delatnostima koje nemaju dodirnih tačaka sa poljoprivredom - saznajemo od Sekule Rokvića.

On je zadovoljan prvom ekonomskom berbom oblačinske višnje, zato što nisu isporučili prerađivačima rod odmah iz berbe, nego razvijaju i preradu višnje.

- Preradili smo oko četvrtine ovogodišnjeg roda i plasmanom prerađevina postižemo mnogo bolju cenu nego da višnju prodajemo kao sirovinu. Pravimo četiri vrste yema i sok od višnje, rakiju višnjevaču, leker od višnje na bazi naše višnjevače, a ponudu smo dopunili i čokoladnim likerom. U pripremi je proizvodnja vina od višnje, takođe i kompoti, sa kojima ćemo startovati sledeće godine - pojašnjava Rokvić.

On uverava da sopstvenom preradom višnje, udvostručuju finansijske efekte, ako ne i više, u odnosu na prodaju višnje kao sirovine.

- Tržišta za naše kvalitetne proizvode ima. Rakija višnjevača se jako retko proizvodi, a ispostavilo se da nam je liker od višnje najtraženiji proizvod, zato što mi u bazi za liker imamo našu rakiju od višnje, a ukus likera nije isti ako je baza rakija od jabuke ili šljive - napominje Rokvić.

Gazdinstvo Rokvić se prvi put svojim proizvodima predstavilo na nedavnom Novosadskom sajmu, kao gosti na štandu Turističke organizacije Vojvodine...

- Za nas je to potvrda da imamo kvalitetne proizvode. Vidimo da je onlajn prodaja budućnost, naročito dok traje pandemija korone, pa se tako i organizujemo. Oni koji jednom probaju naše proizvode i uvere se u kvalitet, postaju stalne mušterije - kategoričan je Rokvić.

Gazdinstvo Rokvić je za podizanje plantaže oblačinske višnje koristilo podsticajna sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, za sistem za navodnjavanje i ograđivanje voćnjaka. To je, prema rečima Sekule Rokvića bila značajna podrška, jer su ulaganja u podizanje zasada velika, a dobijene subvencije za sistem za navodnjavanje i ograud iznosile su povraćaj sredstava 60 odsto, bez PDV-a.

Milorad Mitrović

Foto: M. Mitrović i privatna arhiva

 

Autor:
Pošaljite komentar