(FOTO) KORNIŠONI IZ GOSPOĐINACA IDU ZA NEMAČKU, a beru ih Uzbekistanci; Krastavci na vojvođanskim poljima i ove sezone dobro rodili
Povrtari na području opštine Žabalj u južnoj Bačkoj već desetak dana beru krastavce kornišone, što je za tri sedmice ranije nego proteklih godina.
Velike vrućine doprinele su da povrće pre dospe nego uobičajeno.
Celokupan rod, kao i svake godine, prodaće se u izvoz, nemačkom prerađivaču, sa kojima svake godine imaju ugovorenu proizvodnju. Cena kornišona ove sezone ista je kao i lane. Prva klasa krastavaca je iznad evro, 130 dinara kilogram.
Po oceni organizatora proizvodnja Dejana Rončevića iz Gospođinaca, sezona je dobro počela. U startu berbe je uočljivo da su krastavci dobro rodili i da će ih, kao i ranijih godina, biti u proseku od 120 do 130 tona po hektaru.
- Bila je velika suša i toplo vreme, ali to nije smetalo krastavcima, jer vole sunce, a pošto bez vlage ne mogu, sazrevali su zahvaljujući sistemima za navodnjavanje, bez kojih sada nema nijedne ozbiljne proizvodnje ukoliko se žele postići dobri prinosi i kvalitet - kazao je Rončević za „Dnevnik”.
U poljima u Gospođincima i susednim selima opštine Žabalj pod krastavcima je oko 150 hektara.
- To su ustaljene površine, s tim što iz godine u godinu isti povrtari krastavace seju na manjim ili većim površinama, u zavisnosti od toga da li su tokom sezone ubiranja krastavaca lakše ili teže nalazili radnu snagu. Ove godine imamo osim domaćih sezonskih radnika i 150 iz Uzbekistana. Njima smo obezbedili smeštaj i dnevnicu od 3.500 dinara - kazao je Rončević.
Povrtaru iz Đurđeva Miletu Mušickom radna snaga je stigla iz Banata i nema zamerke na njihov rad, jer očekuje da će imati oko 80 tona krastavaca po hektaru prve klase. - U berbi je najvažnije da berači vide sitne plodove među zelenim listovima. Dešava se da krastavčiće ne uoče i ta nepažnja povrtarima umanjuje zaradu, jer već sutradan kornišoni prerastu prvu klasi i prelaze u niže klase, koje imaju i nižu cenu - objašnjava Mušicki i dodaje da se na kalibratoru kornišoni razvrstavaju prema veličini u sedam klasa, od kojih svaka ima svoju cenu.
Mušicki kaže da godinama gaji krastavce jer su isplativiji od setve uljarica i žitarica. - Najvažnije je što unapred znam da imam kupca i po kojoj ceni će koštati novi rod.
Organizator proizvodnje Dejan Rončević ističe da bi površine pod krastavicima kornišonima u žabaljskoj opštini mogle da budu i veće, ali da se zbog nedostatka radne snage povrtari ne usuđuju da šire proizvodnju.
- Šteta je da se zbog nedostatka sezonskih radnika površine kornišona ne uvećavaju. Samo krastavci u odnosu na drugo domaće povrće imaju sigurnog kupca i poznatu cenu, što je prednost zbog sigurne zarade. Ali kada se govori o ubiranja plodova krastavaca, treba napomenuti da je ta berba težak posao. Sezonci treba na platformi kombajna za branje krastavaca leže na stomaku i tako da beru kornišone.
Z. Delić
Foto: Dnevnik