Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BIĆE PAPRIKE ZA AJVAR Nevreme zaobišlo Prigrevicu, sezonci kreću u berbu za mesec dana

28.07.2023. 10:16 10:38
Piše:
Izvor: Dnevnik/ Filip Bakić

Paprike za ajvar i karfiola za turšiju biće na poljoprivrednom gazdinstvu Dejana Čula iz Prigrevice kod Apatina. Ako vreme posluži kao do sada, sezonski radnici krenuće u polje za oko mesec dana.

Čulo je jedan od retkih koji papriku i karfiol gaji na 20 jutara, jer najviše ima poljoprivrednika koji ovo povrće seju na hektar-dva.

Za papriku je najvažnije, kaže sagovornik „Dnevnika”, da stigne u vreme kada krene da se pravi ajvar, od polovine avgusta, a da karfiola bude od 15. septembra, kada domaćice počinju da ostavljaju turšiju za zimu.

Kako će proći ove godine sa povrćem, kojim se bavi duže od dve decenije, Čulo smatra da je rano govoriti zbog velikog nevremena koje je nedavno pogodilo našu zemlju, kada su stradali i povrće i primarne poljoporivredne kulture.,

800.000 do 900.000 dinara treba uložiti za jutro paprike

- Na sreću, područje opštine Apatin nije zadesilo nevreme, ali je zato nanelo veliki štetu povrtarima iz Ruskog Krstura, koji se godinama bave paprikom, gde su led i olujni vetar sasvim uništili ovogodišnji rod - napominje Čulo i kaže da prave razmere štete u poljoprivredi još nisu dovoljno predstavljene u javnosti.

U ocenjivanju ove godine u prvi plan Čulo ističe da je usled velikih padavina morao papiriku ručno da sadi, što nikada ne čini, jer za to ima sadilicu.

- Zemlja je bila toliko vlažna da mašina nije mogla da uđe u njivu pa sam morao da angažujem radnike da posade rasad i zato sam imao neplanirane troškove - kazao je Čulo. Ali, posle kišnog perioda, konačno je došlo sunci i toplo vreme. Paprikama takva klima najviše odgovara, jer nedostatak vlage u zemlji svaki povrtar može da nadoknadi sistemom za navodnjavanje. Zato je kap po kap najbolje rešenje umesto padavina koje povrću donose bolesti, a povrtarima troškove, jer moraju da kupuju skupa hemijska sredstva.


Zahtevan i rizičan posao

Povrtarstvo je zahtevan i rizičan posao - kaže Dejan Čulo. - Nedavno nevreme je pokazalo kako klima za čas može da uništi celokupan rod, bez obzira na to što profesionalni povrtari imaju najsavremeniju opremu da zaštite povrće i od sunca, i leda i od olujnog vetra. A ulaganja su velika.


Čulo gaji papriku navigator, hibrid, jer, kako kaže, dobije stabilan prinos i dobar kvalitet.

- Sve paprike idu u prvu klasu, a to povrtarima godi jer je prodaju po višoj ceni - napominje Čulo

i dodaje da radi sa veletrgovcima koji povrće prodaju marketima, ali da samo 40 odsto od cene u maloprodaji ide njemu a ostatak trgovcima.

Mada još ne zna koliko će koštati kilogram paprike naveliko ove sezone, smatra da bi trebalo da bude skuplja nego prošle godine.

- Lane je naveliko paprika koštala 70 dinara, a ove bi trebala da košta više, jer je mnogi povrtari neće imati zbog leda - kazao je Čulo.

On napominje da za jutro paprike treba uložiti od 800.000 do 900.000 dinara.

1.300 grama su teške glavice karfiola koje idu u turšiju

Za razliku od paprike, karfiol je, kaže Čulo, manje zhtevno povrće, sadi se krajem juna, a već polovinom septembra seče.

- Za sada karfiol dobro izgleda, ali nikada se ne zna, može za čas nevreme da stigne i obere rod. Zato treba čekati dok se celokupan karfiol ne skine sa njive - kaže Čulo i navodi da nema problema u plasmanu jer je karfiol traženo povrće i zato se brzo proda

On gaji karfiol težine od oko 1.300 grama jer glavice te veličine idu u turšiju. Na pitanje koliko će domaćicama trebati novca ove sezone, Čulo napominje da je raspon cena u veleprodaji od od 50 do150 dinara.

- Zavisi od ponude i tražnje, ako karfiola ne bude bilo, biće skuplji  i, obrnuto, ako ga na tržištu bude odviše, trebaće im manje novca.    

Z. Delić

Foto: F. Bakić

Autor:
Pošaljite komentar
NEVREME NAPRAVILO OGROMNU ŠTETU Uništeni usevi, grad tukao sve pred sobom (FOTO)

NEVREME NAPRAVILO OGROMNU ŠTETU Uništeni usevi, grad tukao sve pred sobom (FOTO)

23.07.2023. 08:41 08:54
VELIKA ŠTETA NA USEVIMA u sremskom i mačvanskom okrugu od posledica NEVREMENA

VELIKA ŠTETA NA USEVIMA u sremskom i mačvanskom okrugu od posledica NEVREMENA

20.07.2023. 12:12 12:16