Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Paorima omogućiti da kupe državne oranice

28.10.2016. 20:37 21:52
Piše:

Skupština Srbije usvojila je Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji omogućava da do trećine ukupnih državnih njiva opština da u zakup investitorima, kako stranim,

tako i domaćim, te da, s druge strane, porodična gazdinstva mogu od države, to jest opština, kupiti do najviše 20 hektara. Primena zakona je počela, ali samo delimično jer su investitori državne oranice već počeli da uzimaju u višegodišnju arendu, a to potvrđuje i slučaj opštine Kula, koja je preduzeću „Al Ravafed” u zakup  na 20 godina dala 2.281 hektar. Međutim, na pitanje kada će početi prodaja zemlje paorima odgovora nadležnih za sada nema. 

Dok se čeka da se nadležni u ministarstvima poljoprivrede i finansija, kao i u opštinama, dogovore, da podsetimo šta kaže Zakon.

Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini poljoprivrednik može kupiti ako je državljanin Srbije, ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu najmanje tri godine ili je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu najmanje tri godine, ima uslove/mehanizaciju/opremu za obavljanje poljoprivredne delatnosti, ako u svojini ima najviše do 30 hekatara poljoprivrednog zemljišta, ima prebivalište u jedinici lokalne samouprave u kojoj se prodaje poljoprivredno zemljište u državnoj svojini najmanje pet godina, ako u poslednje tri godine nije prodao više od tri hekatra poljoprivrednog zemljišta u svom vlasništvu, osim u slučajevima u kojima je utvrđen javni interes, ako ukupna površina koju će imati u svojini nakon kupovine ne prelazi 40 hekatara. Poljoprivrednik može kupiti najviše 20 hektara.

Gazdinstvo koje nije platilo zakup već uzetih državnih oranica neće moći kupiti njive po tom zakonu.

Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koja može biti predmet prodaje ne može iznositi više od 20 odsto od ukupne površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koja može biti predmet zakupa u jedinici lokalne samouprave. Vlada propisuje bliže uslove, način i postupak prodaje, kao i dokumentaciju koja se dostavlja u postupku prodaje.

Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje je predmet prodaje utvrđuje Ministarstvo poljoprivrede na predlog jedinice lokalne samouprave. Nadležni organ jedinice lokalne samouprave opredeljuje površine za prodaju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, i to počevši od najmanjih katastarskih parcela, i objavljuje javni poziv za prikupljanje ponuda uz saglasnost Ministarstva. Javni poziv obavezno sadrži broj katastarske parcele i početnu tržišnu vrednost. Javni poziv se objavljuje na oglasnoj tabli jedinice lokalne samouprave i mesne zajednice, na internet portalu jedinice lokalne samouprave, u dnevnom listu i službenom glasilu jedinice lokalne samouprave.

Tržišnu vrednost za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje je predmet prodaje utvrđuje Ministarstvo finansija – Poreska uprava za svaku jedinicu lokalne samouprave. Bliže uslove, način i postupak za utvrđivanje tržišne vrednosti propisuje ministar nadležan za poslove finansija, uz saglasnost ministra nadležnog za poslove poljoprivrede. Protiv odluke o prodaji poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini može se uložiti žalba Ministarstvu u roku od 15 dana od dana donošenja odluke.

D. Urošević

 

Ne smeju se prodavati 15 godina

Kupljene državne oranice ne smeju se preprodati ili dati u zakup najmanje petnaest godina od dana prodaje, niti biti predmet hipoteke i drugih opterećenja, osim u posebnim slučajevima propisanim Zakonom. Republika ima pravo preče kupovine ako kupljeno zemljište bude predmet prodaje. Oranice se mogu kupiti na rate u roku koji nije duži od deset godina od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora uz dostavljanje sredstva obezbeđenja.

Poljoprivredno zemljište koje je predmet ugovora o kupoprodaji može se koristiti isključivo u poljoprivredne svrhe. Ukoliko kupac ne plati u ratama u skladu sa zaključenim ugovorom, ugovor se raskida, a uplaćeni novac se vraća, ali umanjen za visinu zakupnine za period korišćenja zemljišta.

Autor:
Pošaljite komentar