Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Struja udara 100 dinara po prosečnom mesečnom računu

19.12.2020. 12:32 12:33
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Električna energija u Srbiji će od 1. februara naredne godine biti skuplja 3,4 odsto, a to bi trebalo da znači da će prosečni račun domaćinstva biti viši od dosadašnjih oko 100 dinara.

Tako će od februara prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, u koje spadaju domaćinstva i mali kupci, biti 7,86 dinara po kilovat-satu. Inače, poslednji put struja je poskupela u novembru 2019. godine, a od tada je prosečna cena po kilovat-satu 7,3 dinara.

Da će električna energija poskupeti u javnosti se govori već nekoliko meseci, ali promene cene nije bilo. Sada je povećanje cene struje, koje će uslediti za nešto malo više od meseca a osetiće se na računima koji će na kućne adrese stizati u martu sledeće godine, izvesno jer je odluku o tome doneo Savet Agencije za energetiku, dajući saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje, na zahtev JP „Elektroprivreda Srbije”. U AERS-u ističu da je cena utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda, bez poreza i taksi, kao i da će i nakon korekcije, prve od novembra 2019. godine, cena električne energije u Srbiji i dalje biti značajno niža od onih u zemljama regiona i Evrope.


Račun veći i u januaru

Krajnja cifra na računu koji se mesečno plaća za potrošenu struju zbir je nekoliko stavki koji se obračunavaju uz potrošene kilovate. Tako će, iako će struja poskupeti u februaru naredne godine, računi biti uvećani nepunih 50 dinara već prilikom obračuna januarske potrošnje. Naime, od 1. januara će taksa za javni servis biti viša i umesto 255 dinara ta stavka će biti 299, a pošto se građanima taj trošak obračunava na računima za utrošenu struju, ceh će, i uz istu potrošnju, biti veći već prvog meseca sledeće godine.


Dakle, računi za struju biće viši, ali je za one koji se greju koristeći električnu energiju olakšanje je, ipak, to što će se to desiti praktično pred kraj grejne sezone. Iako prosečni računi za struju neće biti mnogo viši nego sada, sigurno je da je će uticati na to da se već tanki kućni budžeti dodatno istanje, a to se posebno odnosi na potrošače koji se ne uklapaju u prosečnu potrošnju.

Naime, ni sada računi za potrošenu električnu energije onih koji domaćinstva greju na struju nisu mali, a uz nove cene, ma kako da je korekcija mala, dodatno rastu, pa je i te kako važno doobro voditi računa o tome kada se kilovati troše. Tako će prosečni račun za struju od oko 3.300 dinara, biti oko 100 dinara viši, ali što je potrošnja struje veća, veći su i iznosi koji se plaćaju, iako je procenat poskupljenja isti. Ako je sada za potrošnju 400 kilovata struje, što znači da je najveći broj kilovata potrošen u najjeftinijoj, zelenoj zoni, te isti broj skupih i jeftinih kilovata, račun oko 3.300, od februara će biti nešto veći od 3.400 dinara. Uz istu potrošnju kilovata, ali 300 skupih i 100 jeftinih, račun će se sa sadašnjih oko 3.900 dinara, uz poskupljenje od 3,4 odsto približiti iznosu od oko 4.100 dinara. Ako potrošnja pređe u crvenu zonu, u kojoj su kilovati tri puta skuplji – računi se uvećavaju za veće iznose. Tako je uz potrošenih 1.700 kilovata i isti broj skupih i jeftinih sada račun oko 14.000 dinara, a od februara bi mogao biti blizu 14.500 dinara. Uz potrošnju 1.150 skupih i 550 jeftinih kilovata sada je račun oko 16.500 dinara, a od februara bi mogao biti i viši od 17.000 dinara. Ako se troši isti broj kilovata, ali u obrnutoj srazmeri, sada je račun oko 11.500 dinara, a od februara bi se mogao približiti iznosu od 12.000 dinara.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar
Struja od 1. februara 2021. skuplja za 3,4 odsto

Struja od 1. februara 2021. skuplja za 3,4 odsto

17.12.2020. 18:29 18:55