Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Preduhitrena decembarska poskupljenja hrane

02.12.2021. 11:31 11:32
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić izjavio je da će Uredba o ograničenju cena pet osnovnih životnih namirnica važiti 60 dana, a ukoliko bude bilo potrebe, država će je produžiti.

Gostujući na TV Tanjug, Kandić je rekao da je Uredbom ograničena cena pet osnovnih životnih namirnica koje čine set osnovnih proizvoda u svakodnevnoj kupovini. Navodi da su u pitanju kristalšećer, brašno tip T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso - but i dugotrajno pasterizovano mleko sa 2,8 procenata mlečne masti.

Objašnjava da je Vlada Srbije tu Uredbu donela zbog najave poskupljenja namirnica od 1. decembra, navodeći da cene rastu zbog rasta proizvođačkih inputa. Ističe da je cena dizel goriva, koje koriste svi poljoprivrednici, porasla 22 odsto, đubrivo od 40 do 200 odsto, da su visoke cene pšenice, soje, kukuruza...

„To sve utiče u lancu da proizvođačke cene budu visoke i to se kasnije reflektuje na veleprodajnu i maloprodajnu cenu i mi smo morali da reagujemo kao socijalno odgovorna vlada”, naglasio je Kandić.

Mera da se cene brašna, suncokretovog ulja, šećera, svinjskog mesa i dugotrajnog mleka vrate na nivo od 15. novembra dobra je, pre svega, psihološki, jer se potrošačima šalje poruka da su cene na srpskom tržištu stabilne, rekao je sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović.

Kako je ocenio, za sada u Srbiji postoje stabilno snabdevanje i tržište razvijene konkurencije jer nema dominantnih igrača koji bi mogli da zloupotrebe ovaj mehanizam koji je država iskoristila.

Na tržištu osnovnih životnih namirnica za koje je Vlada Srbije odredila da se moraju vratiti na nivo od 15. novembra vlada veliko šarenilo u pogledu cena jer veliki trgovački lanci svake sedmice imaju kataloge sa akcijama osnovnih namirnica – mleka sa 2,8 mlečne masti, ulja, šećera, brašna i svinjskog buta. Zato je potrošačima teško da i pretpostave po kojim cenama će u narednih 60 dana plaćati ove namirnice, ali nije lako ni velikim trgovačkim lancima.

– Ne predstavlja nam veliki posao da zavirimo u papire sa cenama ove hrane, ali ne bih da iznosimo javno . Za trgovce je predstojeći period najznačajniji zbog sezone slava, Nove godine i Božića, kada se ne štedi – rečeno je „Dnevniku“ u jednom od velikih trgovačkih lanaca u Novom Sadu, uz opasku da potrošači ne treba da strpe jer će i oni, a sigurno i konkurencija, nastaviti sa akcijama i imati svega uizobilju, bez obzira na to što ih uredba ograničava u cenama osnovnih žitovnih namirnica.


Moraće i da vraćaju cene

„Uredba je jasna, dobro je propisan mehanizam kontrole. Uz knjige evidencije prometa i druge računovodstvene isprave, tržišni inspektor veoma jasno može da utvrdi koja je redovna cena bila 15. novembra za svaki pojedinačni proizvod na polici i da se proveri da li je vraćena na tu cenu ili nižu”, objasnio je Žarko Malinović.

Dodao je da će i roba koju su u međuvremenu nabavili po višim cenama sada morati da prodaju po cenama od 15. novembra.

„To će biti opterećenje za trgovce. Verujem da će kompletan lanac snabdevanja da se tome prilagodi. Interes celog lanca snabdevanje je da tržište ostane stabilno”, rekao je on.


U Društvu trgovaca Novog Sada kažu da ne treba sumnjati da se cene neće vratiti na nivo od pre dve sedmice jer skok cena nije usledio pre dve sedmice, već mnogo ranije. A s druge strane, tu je i tržišna inspekcija da kontroliše sprovođenje Vladine uredbe. – Postoji samo strepnja da proizvođači zaustave isporuke jer cene goriva i struje nisu korigovne naniže ovom uredbom, dok troškovi poslovanja sa višim cenama ova dva energenta, plus visokim cenama sirovina, otežavaju poslovanje velikih proizvođača hrane – kazao je predsednik Društva trgovaca Mlađan Šumić, i naveo da osnovne životne namirnice nisu samo u Srbiji poskupele, već svuda u svetu.

A koliko zapravo one koštaju po redovnim cenama kod velikih trgovaca može se videti iz kataloga za ovu sedmicu. Zavirili smo u njih i od svakog izvadili najzanimljivije.

Kilogram brašna tip 400 košta, po redovnoj ceni, sada je 82,9 dinara a na akciji 64,9 dinara. Kilogram šećera 87,9 dinara, odnosno 78,9 na sniženju. Litar ulja, verovali ili ne, čak 370 dinara, odnosno 249,9 dinara na akciji. Litar dugotrajnog mleka sa 2,8 mlečne masti kreće se od stotinu dinara pa i 149 dinara, u zavisnosti od mlekare . Kilogram svinjskog buta je 569 dinara, a na akciji bez dinara, ravno 500. Ima i filea, ali samo po redovnoj ceni od 699,9 dinara, a svinjske šnicle – meso od buta po redovnoj ceni za 469,9 dinara.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar