Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POSKUPLJENJE ĆE NAS TERATI DA PAŽLJIVO TROŠIMO STRUJU Uštedeti se može i na šporetu i bojleru

21.10.2023. 10:31 11:50
Piše:
Izvor: pixabay.com/ilustracija

Od početka narednog meseca struja će biti skuplja osam odsto, a od ovog meseca građani mogu da ostvare popust na račun za struju, ukoliko potroše manje struje nego ranije.

Naime, „Elektroprivreda Srbije” odobrava popust od 20 do 40 odsto popusta za potrošnju struje od 1. oktobra ove godine pa do 31. marta 2024. godine - domaćinstvima koja smanje potrošnju struje. Popusti su veći u odnosu na prošlu godinu, a EPS će domaćinstvima koja učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na isti mesec prošle godine obračunati popust od pet odsto.

Prošle godine, kada je„Elektroprivreda Srbije” takođe odobravala popust ukoliko se troši manje struej, mnogi građani uspeli su da smanje račun za struju. Pokazalo se da prostora za uštede uvek ima, a jedan od najvažnijih je, svakako, racionalna potrošnja jer se na taj način štiti ne samo sopstveni novčanik, već se čuva i energija koje nije neiscrpna, a uštedeti se može i kupovinom savremenih kućnih aparata i opreme za grejanje, koji troše manje energije.

Po rečima stručnjaka za energetiku Željka Markovića, uštedeti se može, a za potrošače je izuzetno dobro što je data mogućnost da se popusti ostvare i u odnosu na potrošnju iz pretprošle godine.

- Prošle godine su mnogi bili pažljiviji i vodili računa o potrošnji, pa bi ove veoma teško ostvarili popust da nije doneta takva odluka - kaže Marković. - Uštedeti se može, a to može biti kratkoročno i dugoročno. Važno je biti racionalan pri potrošnji i već time se može mnogo uštedeti, a kad je reč o dugoročnim merama, to podrazumeva ulaganje koja nisu mala, ali se vremenom isplaćuju - od kupovine energetski efikasnijih aparata, opreme za grejanje, korišćenja novog vida energije... Velike uštede mogu se ostvariti korišćenjem toplotnih pumpi, a visina ulaganja zavisi od mnogo faktora.

I urednica „Energije Balkana” Jelica Putniković ukazuje da mora biti jasno da uštede energije nema na brzinu, odnosno da je za to potrebno i ulaganje i promena razmišljanja.

- Svi možemo trošiti manje struje ako je racionalno trošimo, recimo da domaćinstva koja se samostalno greju to čine onda kad su u kući, a da se ono smanji kada nisu tu... - kaže Jelica Putniković. - Da bi se smanjila potrošnja, izuzetno je važna i energetska efikasnost - dobra izolacija kuća, zamena dotrajalih vrata i prozora, kupovina energetski efiksnih uređaja, nova savremena oprema...

Nesumnjivo je da većina građana Srbije vodi računa i racionalno troši struju, ali i da prostora za uštedu uvek ima i uz promenu navika i ulaganjem - od zamene vrata i prozora, gašenja svetla, kupovinom led osvetljenja, pravilnog kuvanja, pranja veša, postavljanja izolacije, unapređenja sistema grejanja... Korišćenjem, recimo, toplotnih pumpi umesto grejalica ili termoakumulacionih peći potrošnja se može smanjiti i tri puta. Najveći potrošači - frižideri, zamrzivači i mašine za veš i posuđe manje struje će trošiti ako su najvišeg energetskog razreda - a uz savremene aparate može se uštedeti i do 50 odsto energije u odnosu na one s niskim energetskim razredom. Potrošnja se smanjuje i redovnim održavanjem uređaja, čime se produžava i njihov radni vek.


Popusti

Domaćinstva koja smanje potrošnju električne energije za pet do 15 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine u kom je ostvarena veća potrošnja, odobrava se popust od 20 odsto. Za uštedu od 15 do 20 odsto račun se umanjuje 25 odsto, a ako se uštedi od 20 do 25 odsto - 30 odsto. Ukoliko se potrošnja smanji za 25 do 30 odsto, popust je 35 odsto, a najveći popust - 40 odsto ostvariće domaćinstva koja smanje potrošnju za više od 30 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine.


Uređaje treba podesiti na optimalnu temperaturu jer svaki stepen niže ili više temperature, povećava potrošnju za nekoliko procenata. Termostat na bojleru treba da bude na 60 stepeni Celzijusa, frižideru četiri, zamrzivaču -18... Klima uređaji trošiće manje ako razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature nije veća od sedam stepeni. Oko 80 odsto ukupne potrošnje mašina za pranje veša i suđa odlazi na zagrevanje vode, pa se najviše štedi pranjem na nižim temperaturama. Šporeti s indukcionim grejnim pločama troše i do 40 odsto manje energije nego obični...

         D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar