Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Penziju sebi uplaćuje 30.000 nezaposlenih, studenta, domaćica

18.01.2019. 09:32 09:34
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Poslednjim izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje su stupile na snagu 30. septembra prošle godine, predviđeno je da građanima Srbije koji sami sebi uplaćuju doprinose za penzijsko osiguranje, a ne plate u roku od šest meseci, što je do kraja marta ove godine, prestaje svojstvo osiguranika.

To se odnosi i na one koji su uplaćivali manje od najniže osnovice za penzijsko i invalidsko osiguranje, koju Fond PIO utvrđuje svaka tri meseca, a od lane jednom godišnje.

Ti osiguranici neće moći naknadno da uplate doprinos za period za koji to nisu učinili, naveo je Fond PIO. Međutim, oni mogu ponovo podneti zahtev Fondu PIO i opet pristupiti obaveznom osiguranju, ali im godina za koju nisu izmirili obaveze neće biti računata u penzijski staž.

Prvo na samostalnu uplatu doprinosa imaju lica koja su van osiguranja, odnosno kojima poslodavac ili oni sami kroz samostalnu delatnost ne uplaćuju penzijsko osiguranje: nezaposleni, studenti, domaćice, đaci, lica kojima nedostaje nekoliko godina do ispunjavanja uslova za penzionisanje, pod uslovom da su starija od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji i da nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u državi s kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju.

Procenjuje se da više od 30.000 građana Srbije sami sebi uplaćuju penzijsko osiguranje. Najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade u prethodnom tromesečju, a najviša pet takvih proseka. Osnovice se usklađuju svaka tri meseca prema kretanju zarada, a stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 26 odsto. Svaki građanin koji želi da obezbedi penziju u starosti može da, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, bira i menja osnovicu osiguranja, i to bez obzira na stručnu spremu. Uslov da promeni osnovicu osiguranja je da ponovo podnese odgovarajući zahtev Fondu PIO.

Za ovu godinu važe nove osnovice za penzijsko osiguranje i one su 3,76 odsto više u odnosu na prethodnu. Tako sada građani mogu da biraju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje od 6.219,46 do 88.848,50 dinara mesečno.


Uplata obavezna do 15. u mesecu

Ukoliko se građanin opredeli za samostalnu uplatu penzijskog doprinosa i odabere neku od 13 ponuđenih opcija, koje Fond PIO određuje i objavljuje na sajtu svih svojih filijala, ima obavezu da taj iznos uplaćuje svakog meseca na šalterima pošta ili banaka do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Ukoliko redovno svakog meseca i u tačnom iznosu uplaćuju penzijske doprinose, podaci se registruju u matičnoj evidenciji i predstavljaju osnov za obračun penzija kada se za to steknu uslovi.


Za one koji su bili zaposleni a sticajem raznih okolnosti ostali bez posla, posebno je važna mogućnost samostalne uplate penzijskog osiguranja, jer bez minimum 15 godina penzijskog staža neće moći ostvariti pravo na penziju. Naime, po Zakonu o PIO, uslov za penzionisanje je, osim godina života, i najmanje 15 godina penzijskog staža. To drugim rečima znači da bivši zaposleni koji imaju manje od 15 godina penzijskog staža čak ni kada budu imali 65 godina života neće moći ostvariti pravo na penziju. Uz to se posebno mora voditi računa o tome da radni staž ne znači automatski i penzijski staž. Penzijskog staža nema bez evidencije uplaćenog penzijskog doprinosa, a proteklih godina su mnoge gazde radnike ostavile s „rupama” u stažu, odnosno nisu im uplaćivali doprinose i time ih onemogućile da odu u penziju.

Dakako, samostalna uplata penzijskih doprinosa bitna je i radnicima koji su ostali bez posla, a nedostaje im godinu-dve do ispunjavanja uslova za penzionisanje. Da bi imali deblji penzijski ček, oni se odlučuju na samostalnu uplatu penzijskih doprinosa do trenutka kada napune godine penzijskog staža koje su neophodne za penzionisanje.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar
„Keš minimalci” uskraćuju penziju

„Keš minimalci” uskraćuju penziju

13.01.2019. 08:31 08:34
Novim korisnicima penzije isključivo na tekući račun

Novim korisnicima penzije isključivo na tekući račun

25.12.2018. 15:17 15:18