Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Muzičari - izvođači izlaze iz „sive zone”

06.08.2017. 10:25 10:27
Piše:
Izvor: Pixabay

Estradno-muzički umetnici i izvođači koji nastupaju u ugostiteljskim objektima imaće ubuduće, a to važi od prvog dana ovog meseca, jednake uslove nakon što je Vlada Srbije usvojila Odluku o primeni Posebnog kolektivnog ugovora za njihovo radno angažovanje.

Odluka se odnosi na sve poslodavce u Srbiji, bez obzira da li su članovi Unije poslodavaca Srbije ili nisu, a osnovni razlog za donošenje ovog akta je da se ujednače prava i obaveze u vezi sa radnim angažovanjem osoba koje obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, odnosno uslovi poslovanja u delatnosti ugostiteljstva i turizma prilikom angažovanja izvođača estradno-muzičkog programa.

Iako su Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije i Unija poslodavaca Srbije kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu potpisali još 2015. godine, on je tek sada odlukom Vlade Srbije dobio prošireno dejstvo. Po objašnjenju Neboje Atanackovića, predsednika Unije poslodavaca Srbije, estradno-muzički umetnici godinama su radili na crno, a sada im se pruža mogućnost da budu prihvaćeni kao bilo koji drugi zaposleni. Dodaje da bi ovaj ugovor trebalo da bude putokaz za slične situacije i u drugim oblastima rada. Predsednik Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije Dragiša Golubović  tvrdi da su ovim ugovorom, po prvi put, stvoreni stvarni sistemski uslovi kako bi svi muzički umetnici imali isti tretman i zakonsku zaštitu. Jer, kolektivnim ugovorom se precizira da najmanji mesečni honorar iznosi 22.620 dinara, a “muzički dan” 1.131 dinar, kao i pitanje bezbednosti i zaštite na radu izvođača i zaštite instrumenata i opreme. Tim pre, što se ugovor odnosi na izvođače narodne, zabavne, yez, pop i rok muzike i traje tri godine.

Golubović precizira da se proširenim dejstvom Kolektivnog ugovora ne oporezuju velike muzičke zvezde, već da on zapravo donosi obavezu vlasnicima ugostiteljskih objekata koji ih angažuju da pevaju u njihovim lokalima. Ocenjujući ovaj kolektivni ugovor kao “istorijski” jer posle mnogo godina izvođači izlaze iz “sive zone” rada, Golubović dodaje da će Ministarstvo kulture uskoro izgraditi novi pravilnik koji će definisati kako neko može da postane član Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije.

Poznati pevač narodne muzike Miroslav Ilić pozdravlja nova pravila za srpsku estradu, dodajući da on to zagovara godinama unazad i da ta oblast mora da se reguliše na pravi način

„Ovim kolektivnom ugovorom vlasnici lokala biće obavezni da isplate makar minimalnu cenu rada izvođačima i uplate poreze, dok će doprinose plaćati za one muzičare kojima je to dopunska delatnosti, ali ne i za samostalne koji su po toj osnovi prijavljeni u Fond PIO. Dakle, digla se velika buka, a zapravo je ovo dobra stvar i za izvođače i za državu, koja će ubirati poreze i doprinose za honorare, a za ugostitelje to neće biti trošak veći nego do sada, samo će sada biti više kontrole na terenu. Kontrolu će obavljati inspekcija rada, poreska inspekcija i ovlašćeni kontrolori Samostalnog sindikata, koji je inicirao donošenje ovog propisa“, objašnjava Golubović.

No, da bi samostalni  izvođači mogli da pevaju u ugostiteljskim objektima, moraju biti članovi Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije i to je ono što treba da uredi novi pravilnik Ministarstva kulture.

„Oni koji pevaju i sviraju dopunski mogu da dobiju potvrdu isključivo od Sindikata, dok takozvani samostalci mogu da se prijave u jedina dva ovlašćena udruženja koja izdaju uverenja za njih: Savet estradno-muzičkih umetnika Srbije i Udruženje muzičara yez, zabavne i rok muzike. Sva druga udruženja koja se pominju nemaju nikakva ovlašćenja, kao što je Udruženje estradnih umetnika i izvođača Srbije. Kontrolori Sindikata našli su stotine lažnih uverenja koja je ljudima koji nisu samostalci izdalo Yez udruženje. Sindikat je prosledio kopije tih uverenja Fondu PIO, koji će sa Poreskom upravom preduzeti zakonske mere i oni će biti procesuirani“, kaže Golubović.

Poznati pevač narodne muzike Miroslav Ilić pozdravlja nova pravila za srpsku estradu, dodajući da on to zagovara godinama unazad i da ta oblast mora da se reguliše na pravi način. “Nema laži, nema prevare”, poručuje Ilić. Njegov kolega Šaban Šaulić ističe da se kod njega ništa “ne menja” jer on već godinama posluje preko firme dodajući da redovno plaća porez i apsolutno podržava da deo novca mora da se da državi.

LJ. Malešević

 

Autor:
Pošaljite komentar