Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JE L´ MIRIŠE FALSIFIKAT? „Tanak“ novčanik tera na kupovinu jeftinijih proizvoda, a OVO je cena...  

11.05.2024. 11:52 13:03
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Kada u novčaniku nema dovoljno novca za sve što je potrebno, onda se mnogi građani Srbije odlučuju da neki proizvod, koji se inače prodaje u prodavnicama, kupe na pijačnim tezgama ili nekom drugom mestu.

Razlog za to su niže cene, recimo, sira, keksa, čokolade, sredstava za higijenu... i ušteda, a korist od kupovine van radnje primetna. Kupovina mnogih proizvoda na pijaci - od hrane do obuće i odeće, odavno je uobičajena u Srbiji, a da li tako kupljena roba odgovara svemu što piše na deklaraciji malo ko od kupaca proverava.

2.021 konditorski proizvod oduzela inspekcija

To, naravno, omogućava da se na tržištu pojavljuje/prodaje roba koja ima sva obeležja proizvoda koji izlazi iz pogona nekog proizvođača koji svoje legalno proizvedene proizvode s odgovarjućom i obaveznom deklaracijom) plasira na tržište, a da li je baš on na tezgama - teško je reći, što i potvrđuje i to što su nedavno tržišni inspektori na više lokaliteta u Novom Sadu i Beogradu otkrili ilegalnu proizvodnju deterdženata, šampona i keksa. Tada je zatečena i oduzeta velika količina krivotvorenih proizvoda - 2.021 konditorski proizvod, 205 proizvoda kućne hemije - deterdženti za sudove, deterdženti za veš i sredstva za ličnu higijenu, preko 11.000 ambalaža za konditorske proizvode i kućnu hemiju, 26 buradi sirovina za pravljenje tečnog deterdženta za sudove i veš, ogroman broj deklaracija, nalepnica i bar-kodova pripremljenih za lepljenje na ambalažu i stavljanje u promet.


Na meti sportska oprema poznatih brendova

Teško je reći koja vrsta robe se najčešće falsifikuje, ali je izvesno da je reč o proizvodima koji se najviše traže na tržištu. Javnost se najviše uznemiri kada je reč o prodaji lažnih prehrambenih proizvoda, ali se falsifikuje i mnogo toga još, a pre svega obuća, odeća i ostala sportska oprema poznatih brendova, kao i sunčane naočare.


Po rečima pravnog savetnika u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine Marka Dragića, to je još jedan u nizu slučajeva fasli­fiko­va­nja pro­izvoda u Srbiji jer je i prošle godine na pijacama otkrivena prodaja falsifikata deterdženata. On je istakao da je iznenađujuće to što proizvođači falsifikata nisu prestali da ih plasiraju, ali i to što nadležni nisu pokrenuli dovoljno postupaka i da se na našem tržištu i dalje može očekivati veliki broj falsifikovanih proizvoda.

- Razlog za to su jako velike razlike u cenama na pijacama i u prodavnicama, a nije realno ni prirodno, bez obzira na maržu i zaradu koje trgovci imaju, da one budu tolike - rekao je Dragić. - Upravo bi to kupcima trebalo da bude jasan pokazatelj da je reč o robi sumnjivog porekla i kvaliteta i da ih ne bi trebalo kupovati, ali istovremeno je i pokazatelj nadležnim inspekcijama da je neophodna češća kontrola kako potrošači ne bi bili dovedeni u zabludu ili da ne bi došlo do nekog zdravstvenog problema. Prava zaštita od kupovine falsifikovanih proizvoda kupaca je kupovina u prodavnicama - u kojima proizvodi imaju deklaraciju i zna se njihov sastav i poreklo.

26 buradi sirovina za pravljenje deterdženta otkriveno

Po njegovim rečima, prosečan potrošač ne može da zna da li je neki proizvod falsifikovan ili ne i da je zato neophodno da proizviđači preduzmu korake koji će mogućnost falsifikovanja svesti na najmanju moguću meru i na taj način potencijalne falsifikatore odvratiti od toga.

- Uz to, naravno, potrebna je ćešća kontrola nadležnih inspekcij­skih službi. Ukoliko postoji sumnja da se u nekom objektu/pijaci /haubi... prodaju falsifikovani proizvodi, to bi trebalo prijaviti tržišnoj i poreskoj inspekciji, a ako postoji problem s određenim proizvodom - inspekciji zaduženoj za kontrolu porekla tog proizvoda - kaže Dragić.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar