Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Građani samo za keš kredite dužni oko 5,6 milijardi evra

11.10.2022. 09:00 09:03
Piše:
Izvor: Dnevnik (arhiva)

Građani Srbije, kao i privrednici, kojima nedostaje novac, po svemu sudeći, rado se obraćaju bankama za pomoć kako bi obezbedili sredstva koja  im nedostaju.

Tako su prema izveštaju za septembar Udruženja banaka Srbije, krediti građana, privrede i preduzetnika na kraju tog meseca iznosili oko 3.340 milijardi dinara, odnosno oko 28 milijardi evra,.  Naravno, najviše su se zaduživali privrednici jer su krediti privredi iznosili oko 1.857 milijardi dinara, odnosno oko 15,5 milijardi evra,  zatim slede krediti stanovništva koji su iznosili oko 1.410 milijardi dinara, što je oko 11, 75 milijardi evra, a najmanja su se zaduživali preduzetnici jer je u septembru iznos na ime kredita bio oko 71,9 milijardi dinara, odnosno  oko 590 miliona evra. 

Ipak, treba reći da, u odnosu na avgust, nije značajno povećano zaduživanje. Naime, ukupni krediti su povećani za 0,2 odsto, a najviše preduzetnicima za 0,7 odsto. Građani su se, u odnosu na mesec dana ranije, zadužili za 0,6 procenata viđše, dok su zaduženja privrede bila na približnom istom iznosu kao i u avgustu. 

Po svemu sudeći, građanima Srbije, kao i do sada, najviše nedostaje novac jer se najčešće podižu gotovinski krediti. O tome svedoči to što, kada je reč o stanovništvu, od ukupnog duga najveći udeo, gotovo polovinu, čine gotovinski krediti - 47,3 odsto ili oko 5,6 milijardi evra. Na stambene i kredite za adaptaciju odlazi 42,9 procenata, što je oko pet milijardi evraa. na poljoprivredne kredite 5,7 odsto…

Oni koji duguju bankama u avgustu su bili prilično odgovorni i ogromna većina je na vreme otplaćivala ratu za taj mesec jer opada procenat kašnjenja. Naime, s otplatom je kasnilo 2,8 odsto korisnika kredita, što je manje nego ranije pošto je na kraju prošle godine taj procenat iznosio 3,1odsto, a na kraju 2020. godine - 3,5 odsto.


Zaduživanje nije značajno povećano

U odnosu na avgust, nije značajno povećano zaduživanje. Naime, ukupni krediti su povećani za 0,2 odsto, a najviše krediti preduzetnicima za 0,7 odsto. Građani su se, u odnosu na mesec dana ranije, zadužili za 0,6 procenata više, dok su zaduženja privrede bila na približnom istom iznosu kao i u avgustu. 


U kašnjenju su najviše učestvovali preduzetnici sa 4,9 odsto, zatim pravna lica sa 3,0 odsto dok je kašnjenje kod građana iznosilo samo 2,4 procenta. Ovome je zasigurno doprinelo i to što kod preduzetnika i pravnih lica kašnjenje predstavlja dospele nenaplaćene obaveze duže od 15 dana, a kod fizičkih lica duže od 60 dana.

Kako će se kretati linija kredita u narednom periodu - videće se,  ali je izvesno da su pozajmice sve skuplje jer raste referentna kamatna stopa. Upravo to je rekao generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić ukazujući da je Narodna banka Srbije podizanjem referentne kamatne stope indirektno poslala poruku svim učesnicima na finansijskom tržištu da će zaduživanje u narednom periodu biti nešto skuplje. 

- Ako ste planirali kredit od 100.000 dinara, verovatno ćete uzeti 80.000 dinara, a za tu razliku ‘’uštinuti’’ nekoga ko je pomislio da podigne cenu i na taj način, kroz agregatnu tražnju, uticati  na buduće tokove inflacije - rekao je Vasić za Tanjug. 

Po njegovim rečima, inflacija u Srbiji sada iznosi 13,1 odsto,  dvocifrena je u celom svetu. On je istakao da je podizanje referentne kamatne stope jedan od načina da se inflacija zaustavi i da počne da se vraća u granice normale, koje iznose od 1,5 do 4,5 odsto. 

Vasić je ocenio da je izvesno da će se viša referentna kamatna stopa odraziti na blago povećanje rate uzetih kredita i objasnio kako će taj uticaj biti manji na kredite čija je otplata pri kraju, nego na one koji su nedavno uzeti. Po njegovim rečima, mesečna rata za stambeni kredit od 30.000 evra će, zbog povećanja referentne kamatne stope NBS i rasta euribora, biti viša za 20 do 30 evra. 

- Verujem da država ima fiskalne i monetarne mehanizme da smiri inflaciju i da cene kapitala krenu na dole - istakao je Vasić.  D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar