Domaćicama za praznike sve češće pomaže ketering
Vreme je slava, a da bi se taj porodični praznik dočekao onako kako je u našoj zemlji uobičajeno – s mnogo hrane i pića – potrebno je dosta novca.
Iako se obeležavanje tog praznika značajno izmenilo, nešto je ostalo isto – bogata i raznolika trpeza, a za to je potrebno i mnogo vremena, kojeg je uz sadašnji tempo života sve manje. Zato nije neuobičajeno da se, uz one koji samostalno pripremaju slavsku trpezu, mnogi obraćaju onima koji im mogu pomoći da goste dočekaju raznovrsnom i bogatom ponudom na stolu – koji se profesionalno bave pripremom i dostavom hrane, odnosno keteringom.
Koliko će se novca potrošiti za pripremu slave, bilo da se domaćini odluče da to rade samostalno ili za dostavu preko keteringa, zavisi od broja gostiju, količine hrane, da li je slava mrsna ili posna, a svakako i od debljine novčanika. Koja god solucija da se izabere, za trpezu na kojoj će biti hrane dovoljno za petanestak gostiju potrebno je najmanje 12.000 dinara, i to uz veliku ekonomičnost i pažnju prilikom kupovine ili izbora jela koja se naručuju, a krajnji iznos može biti i nekoliko desetina hiljada.
Potpuno je jasno da je više novca potrebno ako se hrana naručuje, ali takav način pripreme slave za domaćine znači da će goste dočekati odmorni, a neće imati ni troškove koji se prilikom samostalne pripreme vrlo često ne vide – poput utrošene struje i vode, neuspelog jela, previše kupljenog... Da je to sve češći izbor svečara, potvrđuju i u keterinzima, gde ukazuju na to da je posla sve više, kad su veće slave imaju i do desetak dostava dnevno, a za kompletan slavski meni, koji uključuje pređelo, salate, glavno jelo i, naravno, i sarmu, te sitne kolače, potrebno je oko 15 evra po osobi. Oni koji sami pripremaju slavu neće imati toliki trošak po osobi, ali i za njihov meni treba novca.
Uz piće ceh se uvećava
Trošak za pripremu slave značajno raste kada se priključi piće – to celokupni ceh povećava nekoliko hiljada dinara. Naime, litar soka košta od oko 70 dinara pa do iznad 100, za litar žestokog pića potrebno je najmanje 500 dinara, a sledi i piće posle večere. Za bocu vina treba računati na trošak od najmanje 200 dinara, flaša piva je oko 50, a iako se računaju – troškovi za kafu i kiselu vodu su u masi potrebnog novca – nevidljivi...
Bilo kako bilo, oni koji nemaju vremena ili ne znaju da kuvaju, ili to ne žele, mogu naručiti hranu, a za kilogram koktel-zalogaja – s mesom, posnih, kao i ribljih, vegetarijskih... potrebno je od oko 1.400 do oko 2.000 dinara, dok su kanapei oko 1.800. Kilogram suhomesnatih proizvoda košta oko 3.000 dinara, a za istu količinu različitih sireva treba nešto malo manje novca – oko 2.600 dinara. Može se naručiti i teleća čorba, a litar je 800 dinara, za kilogram sarmi potrebno je 1.100 dinara, posna varijanta je jeftinija i košta 700 dinara, koliko je i posni prebranac, dok je za mrsni potrebno 900. Cena salata zavisi od vrsta povrća i sastojaka – a kreću se od oko 550 dinara kilogram, do oko 1.300 dinara, a za rusku salatu potebno je gotovo 1.000 dinara...
Oni koji samostalno pripremaju slavu će za kilogram mesa morati da plate oko 500 dinara, jer je piletina oko 220 dinara, ali je junetina iznad 700, prasetina je oko 500 dinara, jagnjetina oko 700, a dosta novca moraće da izdvoje i oni koji kupuju ribu, čiji kilogram, u zavisnosti od kvaliteta i toga da li je rečna ili morska, košta od oko 500 dinara pa naviše. Kilogram kiselog kupusa košta više od 200 dinara, paradajz je oko 100, paprika oko 150. Kilogam pasulja košta oko 300 dinara, luka oko 50, slanine oko 1.000, šunke i iznad 2.800 dinara, dok kilogram sira košta od oko 700 dinara pa naviše... A kad se tome doda i slatko – račun narasta jer je kilogram oraha oko 1.000 dinara, koliko košta i puter, a potrebno je kupiti i čokoladu, šećer, mleko, jaja...
D. Mlađenović