Za sezonce na moru možda bude posla već u julu
NOVI SAD: Nakon pandemije koronavirusa, tokom koje su gotovo sve zemlje Evrope zatvorile granice, poslednjih dana situacija se menja i stroge mere kretanja, koje su važile više od dva meseca, ublažavaju se.
Na taj način se stvaraju uslovi da se pojedine delatnosti, pre svega turizam i ugostiteljstvo, polako pokrenu iz potpunog stanja mirovanja. Naime, te delatnosti prve su osetile udar pandemije i pred njima je težak period oporavka, koji je sada započeo jer se, nakon otvaranja restorana, najavljuje i otvaranje hotela, plaža, privatnih smeštaja...
Naravno, mnogo toga će biti drugačije nego do sada, a pred svima je period u kojem se i te kako mora voditi računa o zdravlju i bezbednosti građana i turista. Dakle, moglo bi se s velikom izvesnošću reći da će letnje sezone biti, ali da će ona biti kraća jer je nekoliko meseci već izgubljeno, a uz to, mnogi će, ipak, odmor provesti u svojim državama. Takođe, ne može se očekivati velika posećenost ni u junu, ali se turistički poslenici, posebno u zemljama poput Grčke, Hrvatske, Italije, Francuske, Šapnije... nadaju da će više turista biti od jula.
Sezona godišnjih odmora je za mnoge ne znači odmor, već naprotiv priliku da tokom nekoliko meseci rade baš u ugostiteljstvi i turizmu, a tada su radnici te struke, pre svega kuvari, pomoćni kuvari, konobari, sobarice, ali i prodavci... veoma traženi. Već sada se na mnogim domaćim sajtovima nudi posao u toj struci i u Srbiji i u Evropi, a mnogi radnici se, zbog boljih primanja i uslova rada, odlučuju da šest meseci, a nekad i duže, odu da rade van Srbije.
A do radnog mesta u evropskim zemljama može se doći preko poznanstava, preporuka, ali i preko agencija koje se tim poslom bave. Među njima je Agencija za zapošljavanje „Agava” u Novom Sadu, koja, po rečima vlasnice Jovanke Dragičević, već deceniju uspešno sarađuje s poslodavcima iz Hrvatske, pre svega iz Istre i s ostrva.
Sigurno je da će na tom području biti potreban kadar iz oblasti ugostiteljstva, ali će se više znati početkom juna ili polovinom tog meseca, kaže Jovanka Dragičević.
Kako dodaje, granice još uvek nisu otvorene, a još nisu precizirana ni sva pravila ponašanja u toj delatnosti, ali je sigurno da će se put Hrvatske uputiti dosta radnika iz Srbije.
U Istri se može očekivati uspešna sezona, pre svega dolazak turista iz Italije, Nemačke, Austrije... zbog blizine, te će radnika trebati, veli naša sagovornica.
Ona naglašava da naši građani koji posredstvom „Agave” odlaze u Hrvatsku, rade legalno, da im poslodavci obezbeđuju radne i boravišne vize, socijalno i zdravstveno osiguranje, smeštaj i ishranu, a da se ugovori sklapaju na šest meseci, koliko važi i radna viza.
„Agava” omogućava odlazak radnika iz Srbije u mnoge zemlje Evropske unije. Tako se s partnerima iz Nemačke obezbeđuju ugovori za rad u toj zemlji za medicinsko osoblje i geronto-domaćice, a potrebno je zadovoljiti odgovarajuće kriterijume, među kojima su i stručnost, iskustvo, znanje jezika...
Sarađuje se i s poslodavacima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Po rečima Jovanke Dragičević, nakon odabira potencijalnih kandidata i razgovara u Srbiji, donosi se odluka o angažmanu, a poslodavci obezbeđuju radne vize, avionski prevoz (povratna karta), te ugovore na šest meseci do godinu.
Osim ugositeljskog kadra, u UAE su tražene i bebi-siterke, domaćice, hausmajstori, medicinske sestre... a potrebno je ispuniti niz neophodnih uslova, među kojima je i znanje engleskog jezika. Mesečna primanja kreću se od oko 800 evra do 1.500, uz napomenu da su u toj zemlji napojnice uobičajena praksa, a iznosi visoki, ukazuje Jovanka Dragičević.
Nije neuobičajeno da radnici iz Srbije, pre svega u velikim turističkim mestima, u Hrvatskoj ostanu da rade i van sezone, odnosno nakon isteka ugovora, pa im se on produžava na celu godinu. Takođe, put Istre su, preko naše agencije, već u martu odlazili radnici iz Srbije i deo njih je ostao u Hrvatskoj, ali se deo vratio kući i oni će se, s obzirom na to da imaju ugovore, radne i boravišne vize, kada to bude moguće, vratiti na radno mesto, kaže Jovanka Dragičević.
Po njenim rečima, najtraženiji kadrovi za rad u Hrvatskoj su pre svega kuvari i pomoćni kuvari, roštilj-majstori, pica-majstori... pomoćno osoblje – servirke, spremačice, sobarice, poslastičari, pekari... Uz to, veoma su traženi i trgovci.
Zarade se razlikuju u zavisnosi od radnog mesta i kreću se od oko 900 do oko 1.800 evra, u proseku. Po pravilu su nešto niže na početku sezone, a potom rastu. To pokazuju naša iskustva, a ponavljam da poslodavci s kojima sarađujemo poštuju dogovoreno i da su zadovoljni kvalitetom rada naših građana pa nam upućuju zahtev da i naredne godine imaju iste radnike, baš kao i što nam ukažu na to da neki radnici nisu zadovoljili, navodi Jovanka Dragičević.
D. Mlađenović