Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Za goste iz Rusije i Turske po 20 evra podsticaja, iz Kine i Japana po 30

05.02.2019. 08:41 08:51
Piše:
Izvor: B. Lučić

Konkurs za dodelu dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u ovoj godini otvoren je do 31. marta. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije za ovu namenu izdvojilo je 60.000.000 dinara, a pravo na korišćenje dotacija imaju neprofitne organizacije.

Na poslednjoj sednici Vlada Srbije usvojila je Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista na teritoriji Srbije. Ovim aktom su utvrđeni uslovi i način dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista na teritoriji Srbije.

Prema ovoj uredbi, pravo na dodelu državnih subvencija imaju sve turističke agencije organizatori turističkog putovanja koje su registrovane u Srbiji i imaju licence za rad. Subvencije se dodeljuju za organizovano dovođenje turističkih grupa stranih turista, organizovano dovođenja stranih turista ili posredovanjem za održavanje međunarodnog kongresa. Subvencije mogu dobiti i lokalni agenti, koji organizuju deo turističkog putovanja stranih turista u Srbiju.

Ukoliko strani turisti koji dolaze avionom beleže pet i više noćenja subvencije su veće

Korisnik subvencija, prema Uredbi, može da prodaje organizovano turističko putovanje neposredno stranim turistima, preko turističke agencije iz inostranstva, drugom subjektu sa sedištem u inostranstvu. Iznos sredstava subvencija koje može da se koristi, za ostvarenih tri do četiri noćenja, za organizovano turističko putovanje odnosno za ostvarena tri do četiri noćenja za međunarodni kongres, po stranom turisti iznosi 15 evra, a  kada je strani turista u Srbiji boravi pet i više noćenja subvencije iznose 20 evra.

U slučaju da su strani turisti, za ostvarenih tri do četiri noćenja  dolaze avionom iz Rusije, Turske, Kine, Indije, Južne Koreje, Japana ili SAD i pri tom im je dolazni i polazni aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu ili “Konstatin Veliki” u Nišu, iznos državnih subvencija koji se isplaćuje zavisi od države iz koje turisti dolaze, ali i broja noćenja koja ostvare. Tako je iznos subvencije za strane turiste iz Rusije i Turske koji u Srbiji opstvare dva-tri noćenja 20 evra, a za one koji dolaze iz Kine, uključujući i Hong Kong i Makao, Indije, Južne Koreje, Japana i SAD subvencije iznose 30 evra. Ukoliko, strani turisti koji dolaze avionom beleže pet i više noćenja, subvencije su veće: za Rusiju i Tursku – 30 evra, Kinu, Indiju, Južnu Koreju, Japan i SAD -  50 evra.


Zahtevi za subvenicije do 20. novembra

Krajnji rok za dostavu zahteva za subvencije za unapređenje organizovanog turističkog prometa stranih turista na teritoriji Srbije je 20. novembar. Zahtevi s kompletnom dokumentaicijom predaju se Ministarstvu trgovine i to najkasnije u roku od 90 dana od dana realizovanja organizovanog turističkog putovanja.


Da bi turističke agencije ostvarile pravo na državne subvencije moraju da imaju zaključene ugovore sa stranim turistom kao kupcem, stranom turističkom agencijom koja turističko putovanje prodaje stranim državljanima, drugim stranim subjektom za čije potrebe kupuje turističko putovanje, ugovor o zakupu smeštajnih kapaciteta, kao i druge ugovore - s prevoznikom u Srbiji, pratiocima, vozačem, animatorom. Takođe, da bi se ostvarilo pravo na subvencije neophodno je da se poseduje spisak putnika iz turističke grupe, izvod iz knjige evidencije prodatih turističkih putovanja, izveštaj banke o prilivu sredstava i posebnu izjavu o dodeljenoj državnoj pomoći. Za strane turiste koji dolaze avionom, korisnik subvencije mora da ima potvrdu avio kompanije .

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar