Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VELIKA ULAGANJA U PUTNU MREŽU U POKRAJINI 100 miliona evra za kilometre novog asfalta vojvođanskih puteva, RADOVI U PUNOM JEKU (FOTO/VIDEO)

28.11.2023. 09:53 10:58
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs/S. Šušnjević/Đ. Radivojević

Razvoj infrastrukture i ravnomerno ulaganje u sve delove zemlje predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta Srbije.

U predhodnom periodu velike sume novca su uložene u izgradnju i obnovu puteva. Prema podacima Ministarstva građinarstva, saobraćaja i infrastrukture na teritoriji Srbije radovi su završeni na 224 kilometra puteva, a u toku su na 460 kilometara i ukupna vrednost projekta je 258 miliona evra. Lokalne samouprave su dobile 1,75 miliona evra za podršku u primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja, a gradovi i opštine u Vojvodini koje su dobile novac na konkursu su Kikinda, Sombor, Subotica, Kula i Apatin. Ministar građinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je ranije istakao da se radi na brojnim lokacijama, a uloženo je oko 100 miliona evra u regionalne lokalne puteve u Vojvodini, te da su radnici angažovani gotovo u svim opštinama i gradovima, kao i da je u toku izgradanja lokalnih i rekonstrukcija državnih puteva prvog i drugog reda.

100 miliona evra uloženo u regionalne i lokalne puteve u Vojvodini

Kada je reč o realizovanim radovima na teritoriji Vojvodine završen je put između  Apatina i Sombora, a tokom prošle godine već je rekonstruisan deo od 5.200 metara. Investitor radova je JP “Putevi Srbije” i Ministarstvo građevinarstva, a vrednost posla je 200.000.000 dinara. Obnavljen je i državni put broj 105 između Bačkog Sokolca i Bačke Topole u dužini od osam kilometara. Reč je o jednoj od saobraćajnica u Vojvodini koja je bila u najgorem stanju. Ministarstvo je obezbedilo novac i za rekonstrukciju puta drugog reda koji prolazi kroz opštinu Mali Iđoš, u dužini od 4,9 kilometara. Kroz to naselje rekonstrukcija je počela od mosta u centru i završila se kod mosta između Malog Iđoša i Lovćenca (2.5 kilometara). Kroz Feketić u opštini Mali Iđoš rekonstruisana je čitav put (2.4 kilometara). Između Ostojićeva i Jazova u opštini Čoka završeni su radovi u dužini od 3,5 kilometra. Obnova je usledila nakon 60 godina, a investicija je vredna 182 miliona dinara. Projekat koji je bio u nadležnosti Ministarstva je i rekonstrukcija puta između Bašaida koji se nalazi na teritoriji Kikinde i Melenaca na teritoriji Zrenjanina, a vrednost investicije je bila 244 miliona dinara. Osim toga, rekonstrukcija dela puta, u dužini od 3,4 kilometara, od glavne raskrsnice u Višnjićevu u opštini Šid prema Bosutu u Sremskoj Mitrovici, koštala je 100 miliona dinara, a urađena je i deonica Sremska Mitrovica – Veliki Radinci u dužini od 6,3 kilometara, od kružnog toka kod naplatne rampe, do centra Velikih Radinaca. Poslednja rekonstrukcija rađena je 1973. godine. Vrednost radova iznosila je 225,4 miliona dinara i finansirali su ih “Putevi Srbije” na inicijativu Grada Sremske Mitrovice.


Subotica–Kanjiža

lKako bi se unapredila putna infrastruktura Republika i Pokrajina rade zajedno na investiciji.  Rekonstruisan je deo puta između Šupljaka (Grad Subotica) i Malih Pijaca (opština Kanjiža) koji je  najkraća je veza između te dve lokalne samouprave, a zbog velike frekvencije saobraćaja ova deonica godinama je bila ruinirana. Zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade rekonstruisan je deo puta koja pripada Subotici u dužini od oko 1,8 kilometaram, dok je deonica duga oko 2,3 kilometara , koja pripada Opštini Kanjiža, uređena zahvaljujući finansijskoj podršci JP „Putevi Srbije”.


U toku su radovi  na putu do Bačkog Dobrog Polja, koji će biti nastavljen do Zmajeva i dalje do auto-puta

U brojnim lokalnim samoupravama radovi su još uvek u toku, a mnogi su u završnoj fazi. Opština Odžaci deo je velikog investicionog ciklusa. Nov sloj asfalta dobija deonica puta između Lalića i Odžaka u dužini od 7,3 kilometra. Istovremeno, u toku su radovi na državnom putu između Srpskog Miletića i Bogojeva, koje izvodi „Vojput” iz Subotice. Nakon pola veka deonica između Ratkova (opština Odžaci) i Despotova (opština Bačka Palanka), u dužini od 15,21 kilometra, biće presvučena asfaltom, a za tu namenu je obezbeđeno 516 miliona dinara.

Nakon pola veka deonica između Ratkova (opština Odžaci) i Despotova (opština Bačka Palanka), u dužini od 15,21 kilometra, biće presvučena asfaltom, a za tu namenu je obezbeđeno 516 miliona dinara


Uređenje bulevara i ulice u Novom Sadu

lU avgustu je počelo uređenje kolovoza na Bulevaru kneza Miloša u Novom Sadu.  U okviru prve faze bili su obuhvaćeni radovi na delu od raskrsnice sa Bulevarom vojvode Stepe do Futoškog puta, u dužiniod 1.100 metara. Novac za te radove, od oko 200 miliona dinara, obezbedilo je Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja.

Prethodno je od dela tih sredstava urađena sanacija Venizelosove ulice.


Obnova saobraćajnice Pančevo – Bavanište (opština Kovin) posebnoje važana zato što je veoma opterećena i frekventna i predstavlja vezu Podunavskog i Južnobanatskog okruga, odnosno Pančeva i Kovina sa Smederevom i Požarevcem. Što se tiče puta Pančevo – Bavanište, radovi se izvode u dužini od 6,1 kilometara, a njihova vrednost je nešto više od 180 miliona dinara bez PDV-a.

Između Velikog Središta i Malog Žama na teritoriji Kikinde, u dužini od 6,1 kilometara pored asfaltiranja postojećeg atarskog puta, obuhvatiće i proširenje dela Fruškogorske ulice u Malom Žamu, kao i deo Vinogradarske ulice u Velikom Središtu, dok će u Velikom Središtu biti izgrađena nova ulica koja spaja Vinogradarsku i Železničku ulicu.

Obnovljen je i državni put broj 105 između Bačkog Sokolca i Bačke Topole u dužini od osam kilometara. Reč je o jednoj od saobraćajnica u Vojvodini koja je bila u najgorem stanju


Potpisan ugovor o izgradnji osmeha kroz Bačku i Banat

Projekat podrazumeva izgradnju brze saobraćajnice, dužine 186 kilometara, koja će spojiti granične prelaze Bački Breg i Nakovo. Time će se  spojiti Sombor, Kula, Vrbas, Bečej, Novi Bečej, Kikinda i Srpska Crnja, što će pozitivno da utiče na razvoj severnog dela Vojvodine. Ministar Vesić u Pekingu potpisao ugovor o izgradnji brze saobraćajnice sa produžetkom do Srpske Crnje sa kineskom kompanijom „China Construction Eighth Engineering Division Corp., Ltd“.  Osim toga ugovor o izgradnji autoputa Beograd - Zrenjanin -Novi Sad, dužine je 105,4 kilometara, potpisan je  sa kineskom kompanijom „Šandong“.


Na teritoriji Vrbasa putari su bili angažovani na velikom broju projekata. U toku su radovi  na putu do Bačkog Dobrog Polja, koji će biti nastavljen do Zmajeva, i dalje do auto-puta. Kada je reč o deonici puta Vrbas – Bačko Dobro Polje – Zmajevo, Vesić je nadavno tokom obilaska, ukazao da će taj put biti proširen, samim tim i bolje prohodan, i obezbeđen bankinama. Nakon više od dve decenije, u Južnobačkom okrugu, na red je došla rekonstrukcija puta Bač-Selenča, duga osam kilometara. “Putevi Srbije” u ovu deonicu uložili su 300 miliona dinara.

Nakon rekonstrukcije saobraćajnice Sremska Mitrovica – Veliki Radinci, počeli su radovi na obnovi saobraćajnice Laćarak–Čalma. Ukupna dužina koja je pod rekonstrukcijom je 7,7 kilometara. Vrednost radova je procenjena na 230 miliona dinara. Putari su imali pune ruke posla i na deonici od Sremskih Mihaljevaca do Karlovčića (opština Pećinci) u dužinu od 5,2 kilometra. Ukupna vrednost radova je 230 miliona dinara, a novac je obezbedilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Osim toga, put Novi Banovci – Stari Banovci – Belegiš u opštini Stara Pazova bio je u veoma lošem stanju, a u revitalizaciju 11 kilometara  uloženo je oko 300 miliona dinara.

S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar
Obnavljaju se putevi U VOJVODINI Od Bačke Topole do Bačkog Sokolca mnogo brže

Obnavljaju se putevi U VOJVODINI Od Bačke Topole do Bačkog Sokolca mnogo brže

07.11.2023. 17:17 17:51
Ukidaju se četiri putna prelaza u Novom Sadu, umesto šina kolovozne trake

Ukidaju se četiri putna prelaza u Novom Sadu, umesto šina kolovozne trake

02.02.2022. 10:33 10:36
(VIDEO) LEŽE ASFALT NA NOVI MOST NA AUTOPUTU KUZMIN - SREMSKA RAČA Još jedna ćuprija prekoračila Savu

(VIDEO) LEŽE ASFALT NA NOVI MOST NA AUTOPUTU KUZMIN - SREMSKA RAČA Još jedna ćuprija prekoračila Savu

23.11.2023. 12:58 13:08