VEĆ SE TRAŽE RADNICI ZA LETNJU TURISTIČKU SEZONU U REGIONU Sobarice, konobari i kuvari mogu da zarade i do 2.500 evra NAJVIŠE PONUDA ZA POSAO U HRVATSKOJ
Iako je tek polovina februara i do letnje sezone ima još dovoljno vremena, poslodavci u državama u našem okruženju već su počeli da se pripremaju i okupljaju radnike - jer imati dobrog i iskusnog radnika veoma je važno za posao pa poslodavci gledaju unapred.
Za sada su najtraženiji kadrovi u ugostiteljstvu i to na destinacijama gde je tokom turističke sezone radnik više uvek potreban - Hrvatska, Crna Gora i Gračka, ali se traže i radnici drugih profila, pre svega, građevinske struke, trgovci...
Uslovi koje poslodavci nude veoma su slični, pa su, gotovo bez razlike, radnicima tokom sezone obezbeđeni smeštaj i ishrana, ali i sve što je potrebno za legalan rad radnika koji su se iz Srbije - radna i boravišna dozvola. Zarade se razlikuju od vrste posla koji se radi, radnog vremena, zemlje u kojoj se radi...
Po rečima direktora novosadske Agencije za zapošljavanje „Agava” Petra Dragičevića, polako kreću ponude za popunu radnih mesta tokom letnje sezone. Najaviše ih je u ugostiteljstvu i to za rad u Hrvatskoj, potom slede ponude za angažman u Crnoj Gori i Grčkoj, a u ovoj delatnosti nudi se i posao u Nemačkoj.
- Potražnja sezonske radne snage ove godine je započela nešto ranije nego što je to uobičajeno jer je katolički Uskrs već krajem marta i očekuje se da će na morskim destinacijama već tad biti gostiju - kaže Dragičević. - Naravno, najviše se traži kadar u ugostiteljstvu - kuvari/ce, pomoćni kuvari/ce, roštilj majstori, pica majstori, sobari/ce, konobari/ce...
Po njegovim rečima, uslovi za angažaman radnika iz Srbije u Hrvatskoj od prošle godine su jednostavniji i radne i boravišne dozvole lakše i brže se dobijaju pa, u proseku, sve bude gotovo za najduže 10 dana. Kada je reč o zaradama za predstojeću letnju sezonu, naš sagovornik kaže da su nešto više nego lani.
- Zarade su, u odnosu na prošlu letnju sezonu, povećane, pa u ovoj zemlji kuvari/ce mogu zaraditi od 2.000 do oko 2.200 evra, pa i do 2.500 evra, pica i roštilj majstori zarađuju oko 1.500 evra, pomoćni radnici u kuhinji od 1.000 do 1.300 evra, sobarice 1.200 evra, a zarada konobara zavisi od dogovora i kreće od 1.000 evra, plus bakšiš - ističe Dragičević.
Posla tokom sezone ima i za radnike građevinske struke - molere, fasadere, gipsare, tesare... a oglasa za njihov angažman ima dosta. Za posao građevinskog radnika u Hrvatskoj mogu se prijaviti osobe stare od 18 do 60 godina, a za sve poslodavce prioritet su, naravno, radnici s iskustvom. Koliko će se sati raditi stvar je dogovora, a satnica se kreće u rasponu od pet do 10 evra, u zavisnosti od profila radnika, a obezbeđeni su radna i boravišna dozvola, smeštaj i dva obroka .
I za one koji su zainteresovani da se kao građevinski radnici tokom sezone zaposle u Nemačkoj ima dosta ponuda. Naravno, satnica je u ovoj zemlji viša nego u Hrvatskoj i kreće se od oko 13 do oko 22 evra, u zavisnoti od radnog mesta, a uz radnu i boravišnu dozvolu radnicima je obezbeđen smeštaj.
On ukazuje da su radnici u ugostiteljstvu potrebni i u Crnoj Gori i napominje da su u toj državi plate nešto manje nego u Hrvatskoj, a da su uslovi rada slični.
- Sve se više traže radnici i u Grčkoj, u kojoj se, baš kao i u Hrvatskoj, od ove godine lakše dobijaju boravišne i radne dozvole za sezonski angažaman. Grčkoj se, mahom, traži osoblje za rad u luksuznim hotelima, na jugu ove zemlje - Atini, ostrvima... Plate i uslovi rada slični su kao u Hrvatskoj, a uz odgovarajuće kvalifikacije potrebno je i znanje jezika, među kojima se engleski podrazumeva - kaže Dragičević.
D. Mlađenović