Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SCHNEIDER ELECTRIC RAZVIJA POSLOVANJE I NASTAVLJA DA ŠIRI TIM U SRBIJI Sa inovativnim i zelenim rešenjima uvek korak ispred vremena

06.02.2024. 13:41 14:02
Piše:
Izvor: Schneider Electric

Schneider Electric u Srbiji - sinonim je za uspešnu kompaniju koja je razvila ADMS softver – Advance Distribution Management System, najnapredniji softver koji obuhvata veliki broj različitih analitičkih funkcija za efikasno praćenje, upravljanje, dizajn i optimizaciju rada elektrodistributivnih mreža.

To je kompanija koja razvija inovativna i zelena rešenja, ulaže u svoje zaposlene i koja omogućava zapošljavanje kvalitetnim stručnim kadrovima, koji svojim radom i znanjem doprinose razvoju svoje zemlje. O tome kako ocenjuju poslovnu 2023. godinu i kakvi su planovi za ovu, o šansi da posao ove godine dobija još 150 ljudi, mahom inženjerske struke, otvaranju nove InGrid zgrade, priznanjima ... razgovarali smo sa direktorom Schneider Electric Razvojnog Centra u Novom Sadu Dragoljubom Damljanovićem.

- Prošla godina bila je intezivna u svakom pogledu. Mnogo toga se dešavala na geopolitičkom nivou, tako da je bilo puno izazova, ali ako treba da zaključimo u jednoj rečenici, za nas je bila veoma dobra. Tu prvenstveno mislim na otvaranje nove InGrid zgrade u Novom Sadu, polovinom prošle godine, što je svakako za Razvojni centar važna stvar koja utiče na mnogo faktora i pruža mogućnost za dalja širenja. Novi Sad jedan je od tri razvojna centra koja Schneider Electric ima širom sveta. S obzirom na širok portfolio rešenja koja razvija, HUB ima veliki značaj za  Schneider Electric globalno. Činjenica da je mnogo uloženo u novu zgradu, kao i dalja ulaganja u širenje timova, pokazuju koliki je značaj HUB-a unutar kompanije - kaže Damljanović.

Naš sagovornik ističe da je kompanija Schneider Electric zaslužna, ne samo za razvoj IT industrije u Novom Sadu i Srbiji, već i za reputaciju izgrađenu tokom 20 godina postojanja i uspešnog rada u našoj zemlji, koja obezbeđuje još veća ulaganja u taj sektor. Veliki doprinos izvozu IKT usluga naše zemlje upravo daje Schneider Electric izvozom svojih rešenja za upravljanje elektrodistributivnom mrežom na sve kontinente širom sveta.

- Nov poslovni prostor potvrđuje planove kompanije da u narednim godinama dodatno učvrsti poslovanje u Srbiji i da nastavimo da širimo tim, jer je Srbija poznata kao zemlja u kojoj se mogu naći odlični stručnjaci u svim poljima na kojima Schneider Electric deluje. Na ovaj način mi njima pružamo uslove da rade u svojoj zemlji, budu sa svojim porodicama, a rade na svetskom tržištu. Ove godine trebalo bi da zaposlimo novih 150 ljudi, mahom inženjerske struke i to u Razvojnom centru u Novom Sadu i kancelariji u Beogradu. Kadrovi su prepoznati kao izuzetan potencijal, a kao što sam već rekao Schneder Electric HUB na putu je da postane razvojni centar za softvere vezane za Energetsku tranziciju. Ovaj rast omogućen je zahvaljujući novim rešenjima koje počinjemo da proizvodimo kod nas i predstavlja uvećanje broja zaposlenih za gotovo 15 odsto, a očekivanja su da se taj pozitivan trend nastavi i u narednim godinama. Uvećavanje portfolija kompanije u Srbiji predstavlja rezultat dugogodišnjeg rada i izuzetnog uspeha domaćih stručnjaka zaposlenih u Schneider Electric-u. Mi smo već započeli sa svim organizacionim i kadrovskim pripremama, kako bismo omogućili brz i funkcionalan prijem novih zaposlenih koji je planiran za ovu godinu. Naše konkurse javno objavljujemo na specijalizovanim sajtovima za zapošljavanje, a u potrazi smo  za kadrovima različitih nivoa iskustva. Očekujemo stabilan rast broja zaposlenih u narednih nekoliko godina. Ponosni smo što u ovom momentu zapošljavamo 322 osobe ženskog pola, više od 30 odsto, što nas svrstava u svetski standard IT industrije - ističe naš sagovornik.

- Ove godine trebalo bi da zaposlimo novih 150 ljudi, mahom inženjerske struke i to u Razvojnom centru u Novom Sadu i kancelariji u Beogradu. Kadrovi su prepoznati kao izuzetan potencijal, a kao što sam već rekao Schneder Electric HUB na putu je da postane razvojni centar za softvere vezane za Energetsku tranziciju. Ovaj rast omogućen je zahvaljujući novim rešenjima koje počinjemo da proizvodimo kod nas i predstavlja uvećanje broja zaposlenih za gotovo 15 odsto, a očekivanja su da se taj pozitivan trend nastavi i u narednim godinama (Dragoljub Damljanović)

Kada je reč o novim planovima i u ovoj godini kompanija će nastaviti da ulaže i razvija zelena rešenja, kao i da svoje poslovanje strateški usmerava na održivost i smanjenje negativnih posledica globalnog zagrevanja, što i jeste vizija i misija Schneider Electrica. Takođe, nastaviće i sa doprinosima lokalnoj zajednici, kako bi pomogli unapređenju kvaliteta života u Novom Sadu i šire i dodatno učvrstili svoje mesto na domaćem tržištu.    

 - Nova zgrada Schneider Electric-a u Novom Sadu, poznata kao InGrid, dobila je nedavno prestižni Platinum LEED sertifikat i on je potvrda da naša kompanija stoji čvrsto iza svojih stavova o održivom poslovanju. Želimo da budemo primer drugima kako se kompanije mogu uspešno kretati ka održivom i odgovornom poslovanju. Platinum je najviši nivo sertifikacije zelene gradnje koji potvrđuje da su u ovaj objekat implementirana najnaprednija rešenja koja su u ovom momentu dostupna. InGrid ostvaruje skoro 50 odsto uštede energije u poređenju sa standardnim objektima, uz korišćenje obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući pažljivom odabiru lokacije, dostupnim javnim uslugama u neposrednoj blizini omogućena je odlična veza sa ostatkom grada za više od 1.000 njegovih korisnika, čime se smanjuje uticaj ugljen-dioksida koji se emituje iz ličnih vozila. Izvršena je kontrola atmosferskih voda jer je lokacija projekta koncipirana tako da se većim delom atmosferskih voda upravlja na samoj lokaciji. Posebno je zanimljivo i to što nije u pitanju greenfield investicija, već rekonstrukcija i revitalizacija. Schneider Electric potvrđuje svoju predanost održivom poslovanju, a InGrid zgrada postavlja nove standarde u domenu zelene gradnje, dok se kompanija aktivno priprema za sertifikaciju po LEED Zero Carbon standardu, potvrđujući svoju posvećenost nultim neto emisijama CO2 i održivom poslovanju - ističe Dragoljub Damljanović.


Koncept "Life is On"

- Naša kompanija se trudi da svuda u svetu objekte u kojima posluje kreira da budu efikasniji i održiviji, ali i da budu po meri zaposlenih. Iako imaju mogućnost rada od kuće, zaposleni uglavnom biraju dolazak u InGrid pa verujem da je i to jedan od jasnih pokazatelja njihovog zadovoljstva. Zaposleni su bili deo ovog projekta od početka do kraja i njihove želje su utkane u ovaj prostor. Od toga kako će da se zove, kako treba da izgleda, kakav sadržaj u njoj treba da bude dostupan i slično. Sve su to razlozi zbog kojih se zaposleni osećaju dobro u ovom radnom prostoru. Mi težimo da stvorimo odlične uslove za rad, na svim nivoima, jer to ima veliki uticaj na zadovoljstvo zaposlenih. Naš cilj nije samo da privučemo najbolje koleginice i kolege, naš cilj je da oni ostanu kod nas. To je izuzetna ambicija, naročito imajući u vidu da su naši stručnjaci oni kadrovi kojima je na raspolaganju tržište celog sveta, ali otuda je i naša satisfakcija veća i značajnija kada vidimo da u tome uspevamo. Veliku ulogu u zadovoljstvu zaposlenih sigurno ima i to što su projekti na kojima mi radimo od značaja za uže i šire okruženje. Naš koncept "Life is On" odražava ideju o tome kako tehnologija može poboljšati svakodnevni život, radeći u sinhronizaciji sa ljudima, okolinom i prirodom. Schneider Electric se fokusira na pružanje održivih i inovativnih rešenja koja doprinose udobnosti, efikasnosti i održivosti u različitim sferama života i rada - izjavio je direktor Schneider Electric Razvojnog Centra u Novom Sadu Dragoljub Damljanović.


Schneider Electric je kreirao ADMS rešenje koje pomaže elektrodistributivnim preduzećima da smanje gubitke, efikasno upravljaju svojom mrežom, priključuju nove potrošače i obnovljive izvore električne energije kao i punjače elektromobila. Ovaj softver, proglašavan godinama za najbolji na svetu, razvija se u Srbiji i plasira ga kao rešenje širom sveta. Koristi se na svim kontinentima, za smanjenje gubitaka i bolju pouzdanost mreže, smanjenje prekida i dužinu trajanja kvarova.

- Pored sopstvenih napora da budemo efikasni i da u našim objektima ugrađujemo rešenja koja štede energiju, naši proizvodi i softveri su i deo rešenja za naše klijente i to u svim domenima od industrije do zgradarstva i infrastrukturnih sistema. ADMS je platforma iz koje je moguće izvesti čitavu paletu raznih rešenja, zavisno od konkretnih problema i potreba klijenta. recimo, jedno od rešenja koje kreiramo i isporučujemo rešava problem nestanka struje usled kvara. Proaktivno detektujemo mogućnost kvara – specijalizovanim algoritmima i digitalnim upravljanjem brzo detektujemo, lociramo kvar i vraćamo napajanje krajnjim potrošačima. EcoStruxure™ ADMS je industrijski reper koji koristi preko 110 elektrodistributivnih  preduzeća širom sveta. Ovo rešenje koritiće se i u našij zemlji, pošto je u junu prošle godine potpisan ugovor o modernizaciji i automatizaciji elektrodistributivne mreže u Srbiji. Projekat će značajno povećati pouzdanost isporuke električne energije krajnjim kupcima, kao i efikasnost upravljanja isporukom električne energije, smanjiće prekide napajanja kod krajnjih kupaca. Automatizacija srednje naponske distributivne mreže obezbediće smanjenje gubitaka na mreži, bolju pouzdanost mreže, smanjenje prekida i dužinu trajanja kvarova, kao i efikasno povezivanje i upravljanje obnovljivim izvorima električne energije. Softver će se implementirati u naredne dve godine, i zajedno sa opremom za automatizaciju mreže, značajno će doprineti poboljšanju njenih perfomansi - naglašava naš sagovornik.  

Dragoljub Damljanović, osvrnuvši se na krizu koja se već oseća u IT sektoru, kaže da Schneider Electric, kao kompanija koja se bavi energetskim upravljanjem i automatizacijom ima širok spektar proizvoda i usluga, što donekle smanjuje rizik od negativnih posledica u jednom sektoru.

- Koliko god napredni bili u rešenjima koja nudimo, mi ne prestajemo da tragamo za novim i inovativnijim što nas stalno čini poželjnim na tržištu imajući u vidu to da sa našim rešenjima uvek idemo korak ispred vremena. Pored toga, mi neprekidno ulažemo u obrazovanje i razvoj kadrova kako bismo osigurali stručnjake koji su spremni za nove izazove u industriji koja se brzo i stalno menja. Zbog toga smo već 11 godina fokusirani na podršku Centru za mlade talente (CMT) gde kroz stipendije i kurseve u oblasti matematike i programiranja pokazujemo našu predanost oblikovanju digitalne budućnosti. Nastavićemo da ulažemo u obrazovanje i stipendiranje kako bismo osigurali da naši mladi talenti imaju priliku da se pripreme za izazove budućnosti. Verujem da sve ovo zajedno doprinosi tome da budemo i ostanemo kompanija koja uspešno odoleva krizama na tržištu i koja ima stabilan i kontinuiran rast. Još jednom ističe da mi u Schneideru verujemo da su naši zaposleni naš najveći kapital. Zbog toga smo se benefitima posebno posvetili u prethodne dve godine. Verujemo da je fleksibilnost i individualni pristup ka istima jako bitan i zato smo radili na rešenjima koja to omogućavaju. Dakle, svi zaposleni su u mogućnosti da biraju benefite koji im najviše odgovaraju putem benefit platforme.

Naš sagovornik kaže da su dostupni benefiti koji su fiksni, odnosno benefiti za koje verujemo da su neophodni za sve zaposlene – životno osiguranje, privatno zdravstveno osiguranje, family policy – slobodni dani za rođenje deteta, negu roditelja, posebni benefiti vezani za porodiljsko odusustvo, dodatno školovanje. U kompaniji su posebno ponosni na niz pogodnosti, resursa i wellbeing podrške, kao načina da pomognnu zaposlenima da najbolje iskoriste svoje vreme - na poslu, kod kuće i svuda između. Stoga su i osmišljeni benefite koji pomažu da zaposleni naprave najbolji balans privatnog i poslovnog života. Tokom jula i avgusta svi zaposleni mogu da koriste program koji se zove "Summer recharge" odnosno letnje “punjenje baterija“. Svakog petka radni dan traje 4 sata, tako da zaposleni mogu da iskoriste slobodno vreme kako žele. Postoji i budžet za usavršavanje, ali i odličan "Step up" program. Ovaj program omogućava kolegama da nagrade druge kolege ili cele timove za posao koji su uradili, a ti poeni se dalje mogu konvertovati u slobodne dane ili robne vaučere. Dodatno, tu su "Flexible benefit" platformu - jedinstvenu platformu koja omogućava individualni pristup benefitima, zaposleni se opredeljuju za benefit koji im najviše odgovara, bilo da je reč o edukacijama, ili robnim vaučerima, ili pak nekom od wellbeing programa. WESOP [Worldwide Employee Share Ownership Plan] program omogućava svim zaposlenima, koji imaju ugovor na neodređeno, da učestvuju u kupovini Schneiderovih akcija. Takođe treba pomenuti i mogućnost psihološke pomoći zaposlenima kojima je potrebna, kao finansijske ili pravne konsultacije.

ADMS je industrijski reper koji koristi preko 110 elektrodistributivnih  preduzeća širom sveta. Ovo rešenje koritiće se i u našoj zemlji, pošto je u junu prošle godine potpisan ugovor o modernizaciji i automatizaciji elektrodistributivne mreže u Srbiji

- Schneider Electric teži da se ponaša i da posluje kao društveno odgovorna kompanija, na svim nivoima. Od odnosa koji imamo prema zajednici u kojoj živimo i poslujemo, preko sadašnjih i budućih generacija, do naših zaposlenih. I u narednom periodu, ostaćemo posvećeni našem Centru za mlade talente. Imajući u vidu da su zanimanja programera, inženjera i IT stručnjaka, najtraženija zanimanja sadašnjosti i budućnosti, kako u svetu, tako i kod nas, pokrenuta je Fondacija “Centar za mlade talente”, neprofitabilna, nevladina organizacija koja ima za cilj da doprinese razvoju teorijskih i praktičnih znanja iz matematike i programiranja. Program je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije i Republike Srpske - deci uzrasta od petog razreda osnovne škole, pa sve do upisa na studije. Za punu deceniju postojanja, kroz Centar za mlade talente, nastavu je pohađalo skoro 10 000 polaznika, a realizovano je skoro 6 000 sati nastave. Naša kompanija svojim akcijama i inicijativama podržava i afirmaciju žena i devojčica u STEM. Jedan od ciljeva Fondacije je i taj da obuhvati što više polaznika širom Srbije, ali i da se više devojčica opredeli za ove kurseve, a kasnije i za tehničke fakultete i karijeru u tech kompanijama. Kompanija Schneider Electric ponosni je sponzor čuvenog maratona u Parizu već godinama. Takođe i na našim prostorima ova kompanija postala je partner našeg najvećeg sportsko-poslovnog događaja Serbia Business Run. Spajanje svetskog lidera u održivosti sa Serbia Business Run nastalo je sa ciljem da ova trka za pet godina postane prvi najveći sportski događaj u regionu koji je potpuno održiv, što je jedan od glavnih postulata Schneider Electric-a. Samo prošle godine trčalo je preko 700 zaposlenih iz naše kompanije. Opredeljenje zdravoj i zelenoj budućnosti je i biciklanje, koju takođe organizujemo tri godine. Schneider Electric teži da bude inspirativan primer kompanije koja duboko razume važnost društvene odgovornosti.

Predanost ovim temama ogleda se kroz inicijative usmerene ka oblastima kao što su obrazovanje, podrška zaposlenima, vrtići, bolnice, lokalna zajednica i šira okolina. Sve ove inicijative proizilaze iz spoznaje o tome da uspešno poslovanje i prosperitet zajednice idu ruku pod ruku, a da investiranje u znanje i obrazovanje predstavlja ključnu komponentu održivog razvoja. Kroz podršku školama, univerzitetima i raznim obrazovnim inicijativama, kompanija doprinosi izgradnji stručne radne snage i razvoju tehnoloških inovacija koje će oblikovati budućnost. Schneider Electric svojim društveno odgovornim poslovanjem nadilazi granice poslovnih interesa, a kroz ulaganje u oblasti obrazovanja, brige o zaposlenima i podršku lokalnoj zajednica, stvara bolju budućnost za sve nas, što planiramo da nastavimo i u narednim godinama - najavio je direktor Schneider Electric Razvojnog Centra u Novom Sadu Dragoljub Damljanović.

Aleksandra Brzak

Autor:
Pošaljite komentar