Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PRANJE NOVCA Najizloženije nekretnine, igre na sreću, privatizacija...

06.08.2018. 11:59 12:01
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Vlada Srbije usvojila je Nacionalnu procenu rizika od pranja novca i procenu rizika od finansiranja terorizma, iz koje proizlazi da su sektori nekretnina, organizovanja igara na sreću, te bankarstvo najizloženiji pretnjama od pranja novca.

Slede menjačnice, kazina i oblast računovodstva.

Nekretnine su najizloženije pretnji od pranja novca jer se trend plasiranja prljavog novca najčešće odvija kroz investiranje u izgradnju stambeno-poslovnih objekata i kupovinu nepokretnosti. Pretnja od pranja novca u tom sektoru posebno je izražena kod fizičkih lica, odnosno investitora u izgradnji nekretnina, koji te nepokretnosti potom prodaju i na taj način prikrivaju nezakonito poreklo uloženih para. 

Dosta novca oprano je prilikom kupovine državnih i društvenih preduzeća kroz privatizaciju. Upravo to predstavlja samo početnu tačku pranja novca jer kada ta preduzeća postanu vlasništvo nekog fizičkog lica ili budu pod njegovom kontrolom, nelegalni novac se pere kroz delatnost, a zapravo se obično odvija kroz pozajmice novih vlasnika radi održavanja privida poslovanja u okvirima registrovane delatnosti. Na kraju, novac je obično opran ili prodajom ili podizanjem kredita, gde se kao sredstvo obezbeđenja daje imovina kupljenog preduzeća ili iz njegove dobiti koja je relaksirana za troškove koji su pokriveni prljavim novcam.

U poslednje vreme, navodi se u Nacionalnoj proceni rizika od pranja novca, uočeno je da se ono obavljalo preko velikog broja preduzeća, od kojih je većina i otvorena upravo za tu namenu. U tim slučajevima bez stvarnog poslovnog odnosa sačinjava se poslovna dokumentacija neistinitog sadržaja, koja služi kao osnov za novčane transakcije. Na osnovu neistinite i lažne dokumentacije obavi se transfer novca, preko raznih osoba novac se podiže u zemlji i inostranstvu i u iznosu umanjenom za procenat usluge, vraća uplatiocima u gotovini.


Veliki obim plaćanja u gotovini

Kod menjačnica je prisutan srednje visok nivo pretnje od pranja novca jer se kod nas još uvek veliki obim plaćanja obavlja u gotovini, što za posledicu ima česte konverzije efektivnog stranog novca u dinar i obrnuto. Kazina takođe predstavljaju izloženu pretnju od pranja novca jer su aktivan keš-sektor u kojem se i uplate igrača i isplate dobitka obavljaju gotovo isključivo u gotovini. Kazina su, pokazuju analize, posebno atraktivna osobama koje su bliske ili pripadaju kriminalnom miljeu.


Iz tog dokumenta proizlazi da su privredna društva koja su bila uključena u pranje novca koristila usluge računovodstvenih agencija da bi se dobio privid legalnih poslovnih aktivnosti. To je naročito izraženo u slučajevima pranja novca kod kojih su predmet pranja bili prihodi iz poreskih krivičnih dela.

Na osnovu analiziranih podataka iz procesuiranih predmeta od 2013. do 2017. godine, po obliku organizovanja, najviše prljavog novca je prošlo preko privrednih subjekata u formi društva s ograničenom odgovornošću, dok su najugroženija mala privredna društva za koja je pretnja od pranja novca daleko veća nego kod drugih oblika organizovanja.

Jedan od zaključaka iz procene rizika ukazuje i na rastući trend u pogledu pranja novca kroz krivična dela visokotehnološkog kriminala, a posebno poslovne prevare elektronskom poštom.

U Nacionalnoj proceni rizika se, na osnovu analize krivičnih dela koja prethode krivičnom delu pranja novca, te analize pregleda prekograničnih pretnji, sveukupna procena pretnji od pranja novca u Srbiji ocenjuje kao srednja, s tedencijom bez promene. Kao srednja je ocenjena i nacionalna ranjivost od pranja novca na osnovu analize sposobnosti države da se odbrani od pranja novca i analize sektorske ranjivosti.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar