Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POKRAJINA DREŠI KESU ZA RAZVOJ VAŽNE PRIVREDNE GRANE Za vojvođanski turizam spremno 158 miliona dinara

06.10.2023. 10:42 10:49
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisao je Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava privrednim subjektima za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turističkog potencijala AP Vojvodine u 2023.

Namera je da se doprinese razvoju i unapređenju turističke ponude u Vojvodini, iz budžeta AP Vojvodine je za ove namene obezbeđeno 158.800.000 dinara, a može se konkurisati do 13. oktobra.

Sredstva namenjena za podizanje nivoa kvaliteta i kapaciteta objekata turističke suprastrukture iznose 108.800.000 dinara, a korisnici mogu računati na podršku u visini od 80 odsto, odnosno 50 odsto prihvatljivih troškova - u zavisnosti od namene. U zavisnosti od toga gde će sredstva biti uložena, korisnici mogu da računaju na podršlku Sekretarijata od najmnje 2.700.000 do najviše 4.500.000 dinara.

Turistička suprastruktura najčešće obuhvata objekte za različite turističke aktivnosti. Nju čine objekti nastali sa ciljem da se turistima privučenim atrakcijom pruže usluge neophodne za njihov ugodan boravak (koristeći blagodeti omogućene postojanjem infrastrukture). To su objekti za smeštaj, ishranu (ugostiteljski objekti), kongresni i zabavni objekti koji su u neposrednoj vezi sa ugostiteljskim objektima i objektima sportsko rekreativnog sadržaja ili sa njima čine jedinstvenu celinu, objekti i materijal za informisanje, objekti za nabavku/kupovinu. Tu spadaju i galerije i izložbeni prostori (mada oni, a ponekad, kako ćemo dalje videti i objekti za smeštaj mogu spadati i u atrakcije), kao i kadrovi, odnosno ljudski resursi. Za podizanje kvaliteta usluga ugostiteljskih objekata i unapređenje inovativnosti privrednih subjekata u obavljanju ugostiteljske turističke delatnosti Sekretarijat je obezbedio 50.000.000 dinara. Iznos sredstava se, prema nameni, utvrđuje u visini do 80 odsto prihvatljivih troškova, a za to je planirano od 1.000.000 do 2.200.000 dinara.


Unapređenje konkurentnosti ponude

Cilj Konkursa je da se unapredi konkurentnost ponude, poveća broj noćenja i produži boravak turista u Vojvodini, obezbede dodatni turistički sadržaji u postojećim ugostiteljskim objektima... Takođe, biće podržani i projekti koji doprinose povećanju energetske i ekološke efikasnosti ugostiteljskih objekata upotrebom energetsko-ekoloških efikasnih građevinskih materijala u izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju objekata, podsticanje povećanja prihoda privrednih subjekata i otvaranja novih radnih mesta, te porast poreskih prihoda i naknada Republike Srbije...


Na Konkursu mogu da učestvuju mikro i mala privredna društva i preduzetnici, ali se mora zadovoljiti niz uslova. Pre svega, moraju biti upisani u registar Agencije za privredne registre s aktivnim statusom, imati sedište ili registrovan ogranak u Vojvodini i obavljati ugostiteljsku delatnost kao pretežnu. Takođe, potrebno je i da je smeštajni objekat zaveden u evidenciji objekata za smeštaj nadležnog ministarstva ili jedinice lokalne samouprave - E-turist, da nije pokrenut stečajni postupak i postupak likvidacije i da nije izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti. Važno je i to da podnosilac zahteva ne može biti neko ko je koristio sredstva po drugom osnovu za istu namenu.

Sredstva će biti refundirana nakon realizacije projekta i zaključenja Ugovora za sve projekte koji se realizuju do 30. novembra ili pre realizacije projekta - uz dostavljanje instrumenata obezbeđenja urednog izvršavanja obaveza za odobren iznos za sve projekte koji se realizuju u periodu od 1.januara ove godine do 31.marta 2024.

Prijavu s potrebnom dokumentacijom treba dostaviti na adresu: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad, s naznakom na licu koverte „Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava privrednim subjektima za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj turističkog potencijala AP Vojvodine u 2023. godini, broj: 144-401-8814/2023-04” ili lično na pisarnici pokrajinskih organa uprave u zgradi Pokrajinske vlade, svakog radnog dana od 9 do 14 časova. Tekst Konkursa, obrazac prijave i Pravilnik mogu se preuzeti s internet adrese: www.spriv.vojvodina.gov.rs. Dodatne informacije mogu se dobiti u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, na telefone 021/487 45 80 i 021/487 46 69, svakog radnog dana od 10 do 14 časova.

Z. D.

Autor:
Pošaljite komentar
DOMAĆINSKI TURIZAM UZIMA MAHA Sombor, Vlasina i valjevske planine ušli u program „Staze Srbije”

DOMAĆINSKI TURIZAM UZIMA MAHA Sombor, Vlasina i valjevske planine ušli u program „Staze Srbije”

27.08.2023. 13:15 13:20
TURIZAM U SRBIJI DOŽIVLJAVA EKSPANZIJU: Za prvih šest meseci registrovano 5.5 miliona noćenja a 10 odsto ostvareno na Zlatiboru (FOTO)

TURIZAM U SRBIJI DOŽIVLJAVA EKSPANZIJU: Za prvih šest meseci registrovano 5.5 miliona noćenja a 10 odsto ostvareno na Zlatiboru (FOTO)

19.08.2023. 21:52 21:55
STRANCI I GASTARBAJTERI HRLE U SRBIJU Evo šta je kod nas pet puta jeftinije, cveta zdravstveni turizam

STRANCI I GASTARBAJTERI HRLE U SRBIJU Evo šta je kod nas pet puta jeftinije, cveta zdravstveni turizam

18.07.2023. 08:33 08:40