Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pivopije podbacile 11 odsto, a krivac kafane

22.08.2020. 09:23 09:25
Piše:
Izvor: Promet piva je opao 11 odsto  Foto: privatna arhiva

Za prvih pet meseci ove godine promet piva je opao 11 odsto u odnosu na isti period lane i, po svoj prilici, potrošnja piva manja je isto toliko procenata i tokom juna i jula.

U Uduženju pivara Srbije kažu da nisu još radili istraživanja tržišta kako se pivo prodavalo tokom ta dva meseca, ali ne sumnjaju da je manja potrošnja posledica epidemije kovida-19.

Predsednik Udruženja pivara Srbije Danilo Pušonja kaže za „Dnevnik” da je pad prodaje piva nastao jer ne rade ugostiteljski objekti koji, po podacima iz 2018. godine, učestvuju u prometu piva s 28 odsto, a ostalih 72 odsto se proda preko drugog kanala prodaje, trgovine.

– U prvom talasu epidemije ugostiteljski objekti, poput hotela, restorana, klubova, barova, nisu uopšte radili, a sada, tokom drugog talasa kovida-19, rade u posebnim uslovima, što, gledajući ukupnu situaciju u ugostiteljstvu, direktno utiče i na pivarsku industriju – ističe Pušonja, i podseća na to da se leti pivo najviše konzumira, bude više okupljanja ljudi različitim povodima, a da je ovoga leta sve to izostalo pa pivari smatraju da je trend pada prometa i dalje prisutan.

Pušonja skreće pažnju na to da je pivarski sektor u Srbiji u prethodnom periodu bio pogođen ekonomskom krizom iz 2009. i 2010. godine, koja se manifestovala padom proizvodnje u narednim godinama pa sada novi potresi izazvani epidemijom i vanrednim merama u velikoj meri negativno utiču na pivarsku industriju Srbije.


Država od piva dobije 267 miliona evra

Tržište pivarske industrije u Srbiji predvode kompanije članice Udruženja pivara Srbije, a to su: Apatinska pivara, „Hajneken Srbija”,  „Karlsberg Srbija” i Sladara „Sufle Srbija”, koje predstavljaju vodeće kompanije pivarske industrije ovde i, po poslednjim podacima iz 2018. godine, pokrivaju više od 94 odsto domaćeg tržišta piva. 

Te kompanije pune budžet Republike Srbije s 267 miliona evra prihoda (od akciza, PDV-a, drugih poreza i doprinosa), što je u 2018. godini iznosilo 2,9 odsto ukupnog buyeta zemlje. U toj inustriji zaposleno je blizu 15.300 radnika i taj broj se nije menjao uprkos tome što pivare osećaju krizu zbog pandemije.


– Taman što se tržište piva počelo blago oporavljati, pošto je 2018. godine zabeležena najveća proizvodnja u odnosu na prethodnih deset godina, mada je vrednost proizvodnje i dalje ispod nivoa iz 2008 – u 2018. proizvedeno je 3,02 odsto manje piva nego 2008 – stigao je novi udarac na tržištu u vidu epidemije kovida-19 – predočio je predsednik Udruženja pivara Srbije.

On kaže da je sada teško prognozirati koliko će vremena trebati za oporavak pivarske industrije sve dok ne budemo sa sigurnošću mogli tvrditi kada ćemo doći do stanja punog prekida pandemije.

– Smatramo da će za opravak biti značajno da se sačuvaju sva mala i srednja preduzeća u ugostiteljstvu i da se obezbedi stabilno poslovanje za pivarsku industriju, koja godišnje, kroz akcize i poreske prihode, čini tri odsto ukupnog budžeta Srbije – naveo je naš sagovornik.

Po njegovim rečima, naša zemlja je 2018. godine proizvela 5,5 miliona hektolitara piva, a „popila” ukupno 4,6 miliona. U toj popijenoj količini je i 436.000 hektolitara piva iz uvoza.

– Naša zemlja se svrstava u red neto izvoznika piva, pa smo tako 2018. godine izvezla 1,5 milion hektolitara piva. Malo je poznata činjenica da je Srbija drugi izvoznik piva u EU, odmah iza Meksika, a ispred SAD, Rusije, Kine, Ukrajine i drugih značajnih proizvođača piva. To su zvanični podaci Eurostata – naglasio je Danilo Pušonja.

Z. Delić

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Promet splasnuo, indeksi ojačali na nedeljnom nivou

Promet splasnuo, indeksi ojačali na nedeljnom nivou

21.08.2020. 17:25 17:25
Promet kladionica prepolovljen, igrači se sporo vraćaju

Promet kladionica prepolovljen, igrači se sporo vraćaju

11.08.2020. 16:08 16:20
Gde ima stanogradnje, ima i prometa građevinskog materijala

Gde ima stanogradnje, ima i prometa građevinskog materijala

31.07.2020. 11:39 11:42