Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nova ekonomska avantura: Ferka u Izbi - imamo petlju!

21.01.2018. 08:51 08:55
Piše:
Izvor: Đ. Tadić

NOVI SAD: I mnogo pre pojave kriptovaluta širom sveta se tragalo za alternativnim sistemima upravljanja ekonomijom i novcem kako bi se umanjile globalne posledice kapitalizma i sistema koji on nosi sa sobom.

Po pravilu su to bili pokušaji pravljenja izolovanih komuna ili sličnih zajednica koje su se “izopštavale” od ostatka sveta sa namerom da funkcionišu na “planskoj, racionalnoj i pravednoj” podeli dobara u okviru takvih zajednica.

Mnoge su se brzo završavale potpunim fijaskom, ali su oni uporniji uspevali uz manje ili više problema i da opstanu po nekoliko godina, pa čak i da ih dodatno razviju.

S pojavom interneta i drugih komunikacionih tehnologija i ovakve ideje su počele više da se šire, a poseban bum su doživele uz kriptovalute koje mnogi smatraju alternativom postojećem monetarnom ali i generalno ekonomskom sistemu.   

Poslednjih godinu dana Katalonija je u centru svetske pažnje zbog pokušaja odvojanja od Španije, ali osim ideje o nezavisnosti u ovoj španskoj pokrajini je rođena i zaživela ideja o fer poslovanju i lokalnom udruživanju koja je za razliku od katalonske želje za samostalnošću mnogo bolje prihvaćena u svetu, pa je tako stigla i do Novog Sada.  

Projekcijom filma “Autogestio” Hane Votson i Adama Riča, o novoj avanturi u Kataloniji, formiranju samoorganizovane, cirkularne ekonomije, zatim prezentacijom “Fer kopa” (Fair Coop), koji se razvio iz ove ideje, diskusijom i zakuskom dobara iz Srbije, nedavno je u novosadskoj kafe-galeriji “Izba”, počela je s (javnim) radom Novosadska petlja ovog međunarodnog pokreta nazvanog kratko i jasno - “Fer kop” (fer kao fer, kop kao kooperativa).

Pod sloganom “Ferka u Izbi - imamo petlju!”, ovaj događaj je otkrio nastanak, strukturu i konkretan doprinos razvoju lokalne ekonomije, kod nas u nastanku, ali u nekim delovima sveta dobrano u upotrebi.

Radi se o jednoj složenoj priči, unutar koje se spominju i kriptovalute, ali samo kao sredstvo razmene među onima koji nude dobra i usluge. U “Fer kopu”, moglo se čuti, nema mesta špekulacijama, koje su veoma aktuelne u pogledu bitkoina.

U “Fer kopu”, uglavnom se trenutno radi o povezivanju malih proizvođača u grupe koje samostalno proizvode, distribuiraju, nude usluge po svojim, fer i poštenim uslovima, mimo glavnih tokova ekonomske politike, često eksploatatorske, suviše napadne i administrativno zahtevne.   

Iako je “katalonski model” pored Balkana stigao i do drugih krajeva sveta, pred ovoj međunarodnoj, samoorganizujućoj inicijativi za promenom postojećeg sveta - ’Fer kopu’ -  je težak, spor i zahtevan, ali izvodljiv zadataku postavljenom pred svakoga ko misli da aktuelno društveno, političko, ekonomsko, kulturno stanje nije dobro, niti dovoljno.


Optimistična družina

U Novosadskoj petlji “Fer kopa”, svi deluju kao jedna vesela, optimistična družina, spontana i pomalo smotana, ali odlučna i spremna na izazove.

U neformalnom delu večeri, već su se mogli videti i osetiti benefiti ovakvog povezivanja.

Maja i Miloš iz Skupljena kod Šapca, ponudili su na probu svoje delikatesne povrćne proizvode u teglicama, kod nas poznatije kao - zimnica.

U kombinaciji sa promocijom ferkoina kao razmenskog sredstva, odziv je bio vrlo živ i dinamičan. Svi su iz džepa vadili svoje telefone, da bi nešto kasnije sa kiselo-slatkim osmehom od ljutenica, salse, tikvica, nosili svoja pakovanja proizvoda kući. 


Moderni kapitalizam, zasnovan na institucijama nacionalnih država, patrijarhalnoj i hijerarhijskoj svesti, koja rađa eksploataciju, zloupotrebe, nepremostive podele, prvi put ima ozbiljnu alternativu. Fer kop je izgrađen na slabosti sveobuhvatajućeg i naizgled svemoćnog ekonomskog sistema, kombinaciji političkog aktivizma, društvene povezanosti, kriptografske tehnologije, kombinaciji koja omogućava slobodne i fer odnose u svim aspektima ljudskog života, od proizvodnje hrane do umetnosti - kaže jedan od aktivnih članova Novosadske petlje Fer kopa, kojima ime nije važno, koliko delatnost koju obavljaju samoinicijativno, često i volonterski, ili u zamenu za “ferkoine”, kriptovalutu ekskluzivno razvijenu za potrebe fer kooperativa širom sveta.

Ferkoin na Bitreksu, berzi kriptovaluta, trenutno beleži paritet sa dolarom (jedan prema jedan), a pre šest meseci vredeo je 50 centi. Pre šest meseci, lokalne petlje u Novom Sadu, Tuzli, Somboru, postojale su samo u najavi, a sada su deo mreže koja obuhvata sve nastanjene kontinente.

Njihova osnovna delatnost je promocija alternativa kapitalističkom sistemu poslovanja u kojem oni s dna piramide, snabdevaju i obogaćuju onih malo na njenom vrhu. Model u kojem nema posrednika, u kojem je svako svoj “bankar”, u kojem se neguje odnos lice u lice, a pri tome ne podleže sankcijama, jer takva vrsta razmenskog (barter) tržišta nije ilegalna, prednosti su sistema Fer kopa.

Nepoverenje, neinformisanost, neznanje šireg kruga ljudi o mogućnostim koji ovakav sistem pruža, svakako su neke od mana za razvoj ovih petlji. Kao i to da se centralna nit - novčana valuta - razmenjuje putem upotrebe novih tehnologija, kompjutera, pametnih telefona, tableta...

Igor Burić

Autor:
Pošaljite komentar
Zbrisano 100 mlrd dolara sa globalnog tržišta kriptovaluta

Zbrisano 100 mlrd dolara sa globalnog tržišta kriptovaluta

11.01.2018. 15:28 15:29
Vrednost kriptovaluta premašila 200 milijardi dolara

Vrednost kriptovaluta premašila 200 milijardi dolara

03.11.2017. 15:16 15:18
Rođena nova kriptovaluta - Bitkoin keš

Rođena nova kriptovaluta - Bitkoin keš

01.08.2017. 18:54 18:58