Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAFTNO POLJE TURIJA SEVER Put do nafte ide 2,3 kilometra u dubinu

03.06.2019. 10:56 10:59
Piše:
Izvor: NIS

TURIJA: Na naftnom polju „Naftne industrije Srbije” „Turija sever”, koje je po mnogo čemu specifično jer su bušotine na dubini od oko 2.300 metara, što je znatno više nego na drugim poljima, eksploatacija nafte započela je 1991. godine.

Do sada je na tom naftnom polju izbušena ukupno 101 bušotina, u procesu eksploatacije trenutno ih je 63, a za nešto manje od tri decenije s tog polja proizvedeno je oko 2.500.000 tona nafte i oko 99.000.000 kubnih metara gasa.

Put nafte s dubine veće od 2.000 metara do rafinerije, benzinske pumpe, a potom i rezervoara automobila je dug, a za to kako će biti pređen presudni su svi u lancu. Na naftnom polju „Turija sever” prvi korak na tom putu pravi ukupno 30 zaposlenih – inženjeri rudarstva, građevine, mašinstva, tehnologije, elektroinženjeri, kao i tehničari naftaških usmerenja.

– Uz stručnost i stalno usavršavanje, za pravilno funkcionisanje na naftnom polju moraju se poštovati odgovarajuće procedure, pre svega one iz domena bezbednosti i zaštite na radu – ističe direktor pogona „Srednji Banat” Biljan Elezović, naglašavajući da je izuzetno važno da svaki zaposleni zna svoj deo posla, kao i da od toga kako ga obavi zavisi uspešnost rada svih.

Mnogi zaposleni, pa i on, koji na ovom naftnom polju radi od 2001. godine, dugo su tu, dobro se poznaju i zapravo funkcionišu kao velika porodica.

– Posao je zahtevan i neophodno je da se tačno zna šta ko radi i u kojem trenutku to radi, a podela posla je deo svakodnevne rutine, i to se i poštuje – kaže Elezović.


Stručni i obučeni

Da su zaposleni na naftnim poljima NIS-a stručni i obučeni da dobro obavljaju posao potvrđuju i njihovi uspesi na kompanijskom takmičenju u znanju. Naime, svake godine NIS-ovi radnici iz Srbije, pobednici takmičenja u četiri kategorije iz sfere proizvodnje nafte, odlaze u Rusiju, na takmičenje „Gaspromnjefta”, gde se takmiče s kolegama, pobednicima iz drugih kompanija, ćerki-firmi „Gaspromnjefta”. Kako kažu naši sagovornici, zaposleni iz NIS-a u Rusiji postižu odlične rezultate, koje kompanija ume da nagradi.


Po rečima rukovodioca brigade na proizvodnji nafte na naftnom polju „Turija sever” Zorana Andrića, da bi posao bio urađen na najbolji način i da bi i rezultati rada bili takvi, najvažniji je timski rad, čemu se na tom naftnom polju i te kako poklanja pažnja.

– Ekspoloatacija nafte je veoma komleksan posao, koji zahteva veliku pažnju i usredsređenost jer valja dopremiti naftu iz velikih dubina ispod zemlje do rezervoara, a da pri tom ceo sistem funkcioniše besprekorno – kaže Andrić. – Nama je posao zapravo druga kuća i dobro znamo da samo profesionalni rad obezbeđuje najviši kvalitet.

On naglašava da je, iako je proces proizvodnje praktično u potpunosti automatizovan, uloga čoveka nezamenjiva.  

– Zahvaljujući aplikaciji „Mobilni operater”, koja je pokrenuta prošle godine, značajno je olakšan rad operatera, ali oni svakodnevno imaju obavezu da izađu na teren, obiđu bušotine, kontrolišu opremu i rad bušotine... i dostave izveštaj. Situacija na naftnom polju prati se neprestano preko SKADA sistema, uređaji na bušotini kontrolišu se i redovno i vanredno, a podaci se upućuju u dispečerski centar – kaže Andrić.

I rukovodilac brigade nafte „Bačka” Goran Matović ukazuje na to da je timski rad presudan za uspešan posao.

– Imamo kompletan i stalan uvid u proces proizvodnje i otpreme nafte i gasa na našem naftnom polju, a to kontrolišu operateri u manipulativnoj sali, u kojoj imaju potpun pregled situacije – kaže Matović. – Ništa se ne prepušta slučaju, za sve postoji utvđena procedura pa se, ako se pojavi problem, to odmah signalizira i reaguje. Uz to, operater ima obavezu da tokom radnog vremena obiđe kompletan sistem – separatorski blok, rezevoarski, energetski i blok pumparnice, čime se mogućnost nepredviđene situacije svodi na minimalnu meru – kaže Matović.

Naši sagovornici naglašavaju da se u NIS-u velika pažnja poklanja  bezbednosti na radu i da zaposleni prolaze niz internih i eksternih obuka. Na naftnom polju „Turija sever” svi zaposleni položili su ispite vezane za zaštitu od požara, a na pojedinim lokacijama, kao što su Elemir, Velebit i Kikinda, NIS ima sopstvene vatrogasne jedinice pa se sve visokorizične operacije odvijaju uz njihovu asistenciju.

D. Mlađenović

 

Autor:
Pošaljite komentar