Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Naći kućepazitelja u zgradi ili stiže profesionalni upravnik

13.11.2017. 11:40 11:42
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

NOVI SAD: Na sajtoma nekoliko lokalnih samouprava u Vojvodini objavljeno je obaveštenje skupštinama stanara u kojem se oni podsećaju da imaju obavezu da do 12. decembra ove godine, što znači da im je ostalo mesec dana, moraju da se usklade sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, koji predviđa da moraju održati skupštine stanara, izabrati upravnike i upisati se u Registar stambenih zajednica.

Ukoliko skupštine stanara to ne budu uradile same, napominje se u obaveštenju, Opštinska uprava će biti u obavezi da uvede prinudnu upravu, poveravanjem poslova upravljanja zgradom profesionalnom upravniku koji obavlja poslove upravljanja sve dok stambena zajednica ne donese odluku o izboru upravnika ili dok ne zaključi ugovor o profesionalnom upravljanju. U tom slučaju, navodi se u obaveštenju, stanari će biti u obavezi da plaćaju profesionalnim upravnicima. Skupštine stanara imaju obavezu da do 12.decembra obaveste Opštinske uprave da li su izabrali upravnike ili nisu.

12. decembar rok da stanari izaberu upravnika

Dakle, ono što se činilo daleko, s obzirom da je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada donet prošle godine, sada se približilo, a prema poruci iz Ministarstva građevinarstva Srbije odlaganja niti “produžetaka” neće biti. Drugim rečima, stanari ne mogu da se ogluše o ovu svoju zakonsku obavezu jer će se u suprotnom susresti sa nametnutim profesionalnim upravnikom kojem će svakog meseca morati da plaćaju za rad.

48 licenciranih upravnika u Novom Sadu

Ne samo da stanari moraju da izaberu upravnika svoje zgrade već moraju i da je prijave kako bi postala  deo jedinstvene baze stambenih zajednica odnosno da budu upisane u Registar stambenih zajednica pri Republičkom geodetskom zavodu. Ne postoji tačan podatak koliko u Srbiji ima zgrada, ali se procenjuje da ih je pre šest godina bilo više od 100.000. Procedura registracije j ista za sve opštine u Srbiji, a građani mogu Registru stambenih zajednica pristupiti kroz novu aplikaciju za elektronsku registraciju po jednošalterskom sistemu.

Novi Zakon o stanovanju predviđa funkciju profesionalnog upravnika zgrade. U novom zanimanju šansu su videli nezaposleni ili nezadovoljni svojim poslom, ali i mnoge institucije rešene da ih za taj posao osposobe. Tokom aprila stručni ispit u PKS položilo je 197  kandidata, a kasnije je licencu steklo još njih preko 200, tako da ih trenutno u Srbiji ima 400. U Novom Sadu ima 48 licenciranih upravnika, dok ih, recimo, u Sremskoj Mitrovici nema upisanih u evidenciju.


Šansa za zaposlenje

Prilikom donošenja novog Zakona o stanovanju , koji je uveo profesiju profesionalnih upravnika, navedeno je da je to prilika da do posla dođe između 15.000 i 20.000 nezaposlenih.

Upravo zbog toga u novom zanimanju šansu su videli nezaposleni ili nezadovoljni sadašnjim poslovom pa su  neki od njih odlučili da ulože oko  30.000 dinara kako bi prošli obuku i stekli licencu nadajući se da će od Nove godine dobiti radno mesto.


U resornom Ministarstvu veruju da će se stanari, koji su odgovorni prema svojoj imovini, u najvećem broju slučajeva dogovoriti kako će da upravljaju zgradama u kojima žive. Dodaju da su lokalne samouprave, koje su nadležne za oblast stanovanja i održavanja zgrada, dužne da stvaraju što bolje uslove za stambene zajednice i da obezbede sve uslove da se obavi registracija, ali i da informišu i pomažu građanima kako bi ispunili svoje zakonske obaveze. Ukoliko, pak, do dogovora u zgradama ne dođe i ne bude izabran za kućepazitelja neko od stanara, lokalne samouprave treba da uvedu u posao profesionalne upravnike , kojih sada ima 400, mada ih nema u svim opštinama u Srbiji.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar