Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mihajlović: Gradnja autoputa Niš-Merdare krajem godine

25.02.2019. 12:38 13:03
Piše:
Foto: Tanjug (Video)

NIŠ: Gradnja autoputa Niš - Merdare počeće krajem godine na delu od Niša do Pločnika, u dužini od 38 kilometara, najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Ona je odgovarajući u Nišu na pitanja novinara rekla da se završava potrebna dokumentaciju za prvu deonicu Niš - Pločnik i da će to biti treći autoput koji će početi da se gradi.

Imamo obezbeđene garancije u budžetu od 200 miliona evra: 100 miliona prema Evropskoj investicionoj banci i 100 miliona prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Čekamo da projektna dokumentacija prođe revizionu komisiju vlade i onda da dogovorimo potpisivanje ugovora o finansiranju sa ovim finansijskim institucijama, navela je Mihajlović.

To je novi autoput za Srbiju, naglasila je Mihajlović.

Niš postaje sedište Aerodroma Srbije

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prethodno je izjavila da će vlada razvijati regionalne aerodrome u zemlji i da će zato Niš, u kome se nalazi drugi po veličini aerodrom, postati sedište preduzeća Aerodromi Srbije.

Mihajlović je istakla da će država nastaviti da ulaže u niški aerodrom sa ciljem da postane rezervni za aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu."Niš je postao mesto račvanja autoputeva, železnice i grad u kome se nalazi drugi po veličini i strateški veoma važan aerodorm", rekla je Mihajlović novinarima.



Vlada Srbije je ulagala u niški aerodrom, uložiće još 240 miliona dinara i plus izgradnja tornja će koštati pet miliona evra, navela je Mihajlović.Mi smo pre nekoliko godina formirali preduzeće Aerodromi Srbije da bi razvijali aerodrome, a tada je na niškom aerodromu bilo "više paučine nego ljudi", istakla je ona.



Mihajlović je rekla da sada na niškom aerodromu ima 300.000 putnika godišnje i da će biti nastavljena ulaganja kako bi ih bilo još više, kao i da će do juna biti potpuno operativan aerodrom "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva i za civilni aviosaobraćaj.



"Želimo da Aerodromi Srbije bude operataer svim novim aerodromima, a imaćemo ih još. Sedište je prvo bilo u Beogradu, ali nema potreba da to bude Beograd. Sedište Aerodroma Srbije će biti u Nišu, budući da nam se u Nišu nalazi niški aerodrom i da hoćemo da razvijemo regionalne aerodrome", naglasila je ministarka.



Na pitanje da li će biti novih linija na niškom aerodromu, ona je rekla da su došli do zaključka da je vrlo važno da se u skladu sa zakonima dodatno ulaže u određene linije koje mogu da pomognu razvoj celog niškog kraja i da zato to ministarstvo očekuje od grada i niškog aerodroma da predlože potencijalne rute od javnog značaja koje bi vlada mogla finansijski da pomogne.



"Kada naprave analizu tih ruta i predlože ministarstvu, onda ćemo u vladi razgovarati u skladu sa uredbom, raspisati tender za one koji mogu da se bave prevozom na tim rutama", dodala je Mihajlović.

Počela rekonstrukcija pruge Niš - Zaječar

Rekonstrukcija pruge Niš-Zaječar, na kojoj su se u prethodna dva i po meseca dogodila tri iskliznuća vagona, počela je danas kod železničke stanice Matejevac, a potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović je najavila da će radovi biti gotovi do leta 2020. godine.



Mihajlović je istakla da će u okviru rekonstrukcije te pruge duge 108 km biti uređeno i svih 90 putnih prelaza.



Rekonstrukcija je započeta nakon što je 14. februara treći put došlo do iskliznuća teretnih vagona u blizini Niša, kada je Mihajlović najavila da će smeniti odgovorne direktore ako u roku od 15 dana ne bude počela rekonstrukcija pošto se pruga pokazala kao nebezbedna. 



Mihajlović je rekla da će ove godine biti rekonstruisano 300 kilometara regionalnih pruga.Železnice su prošle godine započele rekonstrukciju više od 750 km regionalnih pruga koje su planirane da budu završene u periodu od 2018. do 2020. godine.



Radovi su danas počeli na bloku 1 u stanici Matejevac odnosno na putnom prelazu udaljenom oko 200 metara od stanicne zgrade u pravcu Niša.



Rekonstrukcija će koštati pet milijardi dinara i pruga će biti vraćena na projektovanu brzinu od 90 km na sat, s obzirom da je sada na više deonica brzina vozova ograničena na svega 10 do 20 km na sat.



Radovi će se odvijati u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja.Ta pruga je napravljena 1922.godine, a poslednji put rekonstruisana 1961. godine.Početku rekonstrukcije je prisustvovao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Autor:
Pošaljite komentar
Mihajlović: Niko ne sme da bude napadan jer radi svoj posao

Mihajlović: Niko ne sme da bude napadan jer radi svoj posao

24.02.2019. 12:47 12:48
Mihajlović: Potrebno okupljanje oko zajedničke budućnosti

Mihajlović: Potrebno okupljanje oko zajedničke budućnosti

22.02.2019. 14:13 14:17
Mihajlović: Gradnja tunela ispod Kadinjače moguća 2020.

Mihajlović: Gradnja tunela ispod Kadinjače moguća 2020.

21.02.2019. 16:39 16:42