Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MESO MORA DA POJEFTINI jer klaničari MASNO ZARAĐUJU

13.06.2023. 11:22 11:30
Piše:
Foto: pixabay.com

NOVI SAD: Trenutno na tržištu mesa vlada šarenilo cena i malo ko od kupaca zna kolika je zapravo redovna cena kilograma svinjskog but i drugih delova svinje.

Svaka mesara i trgovina ima svoju cenu mesa i na akcijama nudi niže cene, od 600 dinara pa naviše, pa potrošači akcijske cene upoređuju i pazare.

Kilogram svinjskog buta, kako se može videti u cenoteki velikih trgovačkih lanaca, dostigao je 1.200 dinara, što je malo više od deset evra, plećka bez kosti je 840 dinara, a svinjska leđa sa kostima 720 dinara.

U mesarama je svinjski but jeftiniji nego u marketima i košta 900 i 950 dinara.

Ako se kilogram svinjskog buta prodaje za 1.200 dinara, onda živa mera svinja treba da je 400 dinara. Uvek je paritet bio tri kilograma žive mere utovljene svinje za kilogram buta (farmer iz Laćarka Bora Šuljmanac)

Po rečima Zorana Matijevića iz Industrije mesa „Matijević”, verovatno će zbog slabije potražnje u narednom periodu svinjski but pojeftiniti i spustiti se ispod 800 dinara.

Matijević je rekao za „Dnevnik” da bi do znatnijeg pada cena mesa moglo doći sa novim rodom žitarica i uljarica ukoliko se cene ovih poljoprivrednih kultura održe na sadašnjem nivou, pošto su već neko vreme niže za približno 50 odsto nego tokom jeseni i zime. - Do tada, cene svinjetine u mesarama mogle bi da budu niže u odnosu na sadašnje za svega deset posto.

Zbog slabije potražnje u narednom periodu, svinjski but će pojeftiniti na ispod 800 dinara (Zoran Matijević iz Industrije mesa „Matijević”)

Farmer iz Laćarka Bora Šuljamac izjavio je za „Dnevnik„ da je prošle sedmice kilogram žive mere svinja od stotinu do 120 kilograma koštao 286 dinara i da su s tom cenom tovljači bili zadovoljni jer je bilo novca za život i mogućnosti da se malo para ostavi u kraj za uvećanje stočnog fonda. - Ali, čim su stigli zahtevi da svinjetina bude jeftinija, klaničari su odmah brže-bolje spustili cenu žive vage svinja na ispod 250 dinara. I sada smo u svađi, klaničari neće svinje da kupe za 286 dinara, a mi seljaci ne damo ispod 250 dinara jer klaničari uvek kolju da zarade, a mi nećemo više da tovimo zabadava. Ako se kilogram svinjskog buta prodaje za 1.200 dinara, onda živa mera svinja treba da je 400 dinara. Uvek je paritet bio tri kilograma žive mere utovljene svinje za kilogram buta.


U zaradi treba naći meru 

Farmer Bora Šuljmanac rekao je da nije dovoljno da u pojeftinjenju mesa budu zadovoljni samo kupci, već svi u lancu tova, jer među tovljačima, klaničarima i trgovcima odavno vladaju nesuglasice oko toga ko je kriv za skupo meso. - Krivicu prebacujemo s jednih na druge, zbog čega je domaći stočni fond više nego prepolovljen i do te mere uništen da uvozimo prasad. Znatan broj farmera je izašao iz posla baš zbog niske cene tovljenika i prekomernog uvoza svinjetine. Zato treba voditi računa i razgovarati sa svima da se nađe mera u zaradi - predočio je Šuljmanac.


Šuljmanac je predočio da farmeri i dalje kupuju stočnu hranu po visokim cenama jer su fabrike stočne hrane sirovine kupovale po cenama koje su bile tokom lanjske žetve i kukuruz koštao više od 30 dinara, pšenica oko 40 dinara, a soja bila skoro 90 dinara. - Tačno je da su sada ove poljoprivredne kulture znatno jeftinije, ali šta to vredi kada fabrike nisu snizile cene stočne hrane.

Z. Delić

Piše:
Pošaljite komentar